Poul Duedahl
Poul Duedahl

Dyk ned i danmarkshistorien: Gudhjemtid

Herlev Bibliotek guider dig i en ny artikelserie gennem bogserien ”100 danmarkshistorier”. Denne gang om Danmarks tik-tak-tid i et interview med historiker Poul Duedahl
På Herlev Bibliotek er vi helt vilde med historie, og det er vi sikre på, at der også er nogle af jer, der er! Derfor vil vi fremover gøre det nemmere for alle at følge med i, hvad der rører sig på området. Vi, Louise Haslund og Gitte Bergendorff Høstbo, vil hver måned dele vores passion for historien med jer. Denne gang vil jeg, Louise, være den, der fører pennen.  
 
Både Gitte og jeg er meget begejstret for den nye bogserie 100 danmarkshistorier. Konceptet er simpelt; i løbet af de næste otte år udgives 100 bøger på hver 100 sider, som alle behandler en begivenhed fra danmarkshistorien. Således er 100 historikere blevet udvalgt til at skrive 100 sider om en lille del af vores fælles historie – selvfølgelig på en måde, så vi alle har lyst til at læse med. Hver eneste måned kigger vi de udkomne bøger i serien igennem og vælger én ud, som netop i den måned er ekstra aktuel. For at skyde efterårets tema på biblioteket, TID, ordentligt i gang, har vi denne gang valgt den allerførste bog, der udkom i serien: 
 
”Hvad er klokken? Danskerne tjekker i gennemsnit uret 18 gange i døgnet, og der er da også nok at holde øje med. Skoletider, spisetider og sengetider - og man skulle jo helst heller ikke komme for sent på arbejde. Forudsætningen for at indgå aftaler er, at vi alle har den samme tidsforståelse. I Danmark har vi fulgt det samme klokkeslæt siden den 1. januar 1894. Da gjorde man op med idéen om, at hver landsby havde sin egen lokale tid styret af solens gang over himlen, og universaltiden gjorde landet til en del af en verden med tidszoner. Lige siden har de samme timer, minutter og sekunder været den afgørende målestok i en verden besat af tid.” 
 
Sådan kan du læse på bagsiden af Gudhjemtid forfattet af Poul Duedahl, lektor i historie ved Aalborg Universitet. Gudhjemtid blev udgivet i september sidste år og har allerede slået rekorder! Bogen er nemlig blevet trykt i et ekstra oplag på intet mindre end 130.000 eksemplarer, det største oplag for en historiebog i Danmark – nogensinde! Så har du endnu ikke set nærmere på bogserien om Danmarks historie, så vil du ikke fortryde at lægge ud med netop Gudhjemtid. Og så kan du opleve Poul Duedahl i samtale med forfatter Gitte Broeng her på biblioteket den 4. september klokken 19.00 til ”Frøkken klokken og Danmarks tid”, der er første event i en serie under overskriften ”Ekspert på tid”. 
Om bogen Gudhjemtid siger forfatter Poul Duedahl selv: 
 
”Tid er i grunden et mærkeligt fænomen. For ingen er jo rigtig i stand til at definere, hvad tid er, og alligevel ved vi allesammen, hvordan man måler den – og vi lader uret strukturere vores hverdag og disciplinere os til at blive mere effektive. Uden tid, ingen danmarkshistorier. Det er oplagt at spørge, hvordan vi skabte ideen om en verden, der optimalt set er uden spildtid, og hvor kedsomhed er et onde. Og hvorfor er det egentlig så vigtigt, at vi alle sammen er fuldstændig enige om, hvad klokken er?” 
 
Og som Poul Duedahl netop pointerer, så er tiden i sandhed et mærkeligt fænomen. Hvis du vil vide præcis hvor mærkeligt, så kan du i også tage et kig på den lille bog om Tid af fysiker Ulrik Uggerhøj i serien Tænkepauser. Ulrik Uggerhøj kan du til vores andet ”Ekspert på tid”-arrangement for øvrigt også møde på biblioteket i løbet af efteråret i samtale med forfatter Svend Åge Madsen – under overskriften ”Svend Åge Madsen og eksperimenter med tiden”. 
 
Men tilbage til Gudhjemtid. Fortællingen om dengang, Danmark fik styr på tiden, gemmer på mange små, sjove historier. En af mine favoritter indeholder både et skibsforlis, to brødre på Bornholm og produktion af kopivarer – kopivarer som i sidste ende var med til for alvor at demokratisere tiden i Danmark. For at få foldet dén og mange andre oplysende og opløftende anekdote ud, må du dog selv have fat i bogen, som jeg anbefaler på det varmeste.
 
Selvom vi her på biblioteket er fan af Poul Duedahls nye bog, så har vi også spurgt ham, hvilken historisk bog, der er hans egen favorit: 
”Jeg har ikke en egentlig yndlingsbog. Til gengæld findes der en lang række bøger, som har påvirket min opfattelse af verden og livet i al almindelighed. Ofte er den slags værker jo bøger, som man læser i sin ungdom, og dem, der gjorde indtryk på mig, var værker af Arthur Schopenhauer, Friedrich Nietzsche, Michel Foucault, Benedict Anderson, Natalie Zemon Davis og Carlo Ginzburg. 
Når det kommer til dansk historie, så har en meget stor inspirationskilde været kulturhistorikeren Hugo Matthiessen. Det skyldes de randeksistenser, han giver en stemme – f.eks. skarpretteren og den prostituerede – og de emner han tager fat i. For eksempel var hans lille bog ’Natten’ fra 1914 en direkte inspiration til min og Ulrik Langens bog ’Nattens gerninger’ fra 2015. Men jeg er samtidig dybt fascineret af Hugo Matthiessens skrivestil. Den er essayistisk og samtidig vrider han oplysninger ud af kilderne og sætter dem sammen på en måde, så man får fortiden helt ind under huden. Man kan simpelthen smage, lugte og mærke fortiden gennem hans bøger. Og så er vi født i samme by, så jeg bilder mig ind, at jeg viderefører, hvor han slap.”
 
Disse ord giver dig måske lyst til at kaste et nærmere blik på kulturhistorikeren Hugo Matthiessen. Jeg vil anbefale, at du starter med hans bog De Kagstrøgne: et Blad af Prostitutionens Historie i Danmark, hvor tiden skrues helt tilbage til 1500- og 1600-tallets Danmark. 
Poul Duedahl fortæller desuden, at der de seneste mange måneder har ligget en anden og helt speciel bog på hans natbord. Til september løber historiefestivalen Golden Days nemlig igen af stablen, denne gang under temaet Historiens B-sider, hvor alt det fortrængte og oversete fra historiens bagkatalog hives frem i lyset. Dette tema spiller Poul Duedahls egen nye udgivelse ind i med titlen Velkommen på bagsiden. Danmarkshistorien på vrangen
Om den nye bogs handling fortæller Poul Duedahl selv: 
 
”Bogen handler om de menneskelige vildfarelsers historie, om eksperimenter der gik galt, kampe der blev tabt og idéer som ingen længere abonnerer på. Fortællinger som kan være svære at få øje på, og som understreger den gamle sandhed om, at det som regel er sejrherren, der skriver historien. Danmarkshistorierne er jo en slags skabelsesberetninger, der kun fortæller om alt det, der fører fremad mod nutidens samfund. Min bog er derimod en slags huskesedler fra glemmebogen, fordi den indeholder noget af alt det, som normalt ikke er med i danmarkshistorierne, men som ofte er ganske tankevækkende.”
 
Jeg glæder mig meget til at tage et nærmere kig på Poul Duedahls nye bog! Og da han tidligere har vundet prisen for årets historiske bog, både i 2013 for Forbrydelsens Ansigt og i 2016 for Ondskabens Øjne: en biografi om Jens Nielsen (den sidste dansker, der blev henrettet i fredstid), kan man vist ikke andet end have høje forventninger til den nye udgivelse. 
 
Så glæd dig til september og hold øje med, hvornår bogen lander her på biblioteket! Indtil da kan du jo kaste dig over en af de andre udgivelser om nogle af de skæve eksistenser, som gennem tidens løb har fået en plads i en af Poul Duedahls mange bøger. Her er der virkelig også mange gode læseoplevelser at finde.
 
Men selvom vi ofte også selv lander i læsehjørnet med benene oppe og her lader os suge ind i historiens verden, så ved vi, at historiens vingesus er allerstærkest, når vi befinder os lige dér, hvor begivenhederne fandt sted. Derfor spurgte vi selvfølgelig også om Poul Duedahl har et yndlingssted, som han vil dele med os: 
 
”Jeg har rejst i hele verden og elsker at læse om de steder, jeg besøger. Men jeg har et særligt kærlighedsforhold til den gamle kinesiske hovedstad Xi’an, hvor min familie og jeg har en lejlighed. Byen er for Kina, hvad Rom er for Europa. 
I Danmark er København selvfølgelig vigtig og fascinerende, men faktisk bliver jeg mere og mere optaget af landets udkanter – stederne længst væk fra magtens centrum. I Nordjylland og på Lolland-Falster var der endnu i midten af 1800-tallet steder med lakuner af lovløshed, og hvor mennesker levede i et magisk univers helt løsrevet fra samtidens oplysningstankegang. Det, synes jeg, giver et fantastisk perspektiv på den kanoniserede danmarkshistorie. I ”Gudhjemtid” får man et lille glimt af den eksotiske udkant i afsnittet om tidsopfattelsen på Mors, og i min kommende bog er der masser af eksempler fra Vendsyssel og Lolland, som begge rummer en helt anden historie end den, vi er opdraget med, er den rigtige. 
Men ellers er jeg født i Fredericia og synes også, at det er en uhyre interessant by, bandt andet fordi den er planlagt i modsætning til mange andre byer, som er groet frem. Og så var den en religiøs fristad, så man her har erfaringer med integration i storskala fra 1600-tallet og frem. Det er faktisk relevant viden i dag!”
 
Et hurtigt kig på et bykort over Fredericia vil give en fornemmelse af, hvad Poul Duedahl her taler om. Fredericia byder nemlig på både bastioner og helt parallelle gader, begge elementer som er særdeles fordelagtige for en by, hvis formål har været militært. Mit eget efterhånden gamle bachelorprojekt minder mig desuden om en af renæssancens mest indflydelsesrige arkitekturteoretikere Leon Battista Alberti, som også var af den holdning, at parallelle gader egnede sig bedst til byer, som skulle udstråle magt og værdighed samt have et majestætisk udtryk. Dengang var det imidlertid en helt anden by, der var under luppen, nemlig den maltesiske hovedstad Valletta, som har præcis samme type gader som Fredericia, helt lige og parallelle. 
Men det er en helt anden og længere historie, som for øvrigt kan anbefales, hvis du er interesseret i riddere og kampen om Middelhavet mellem det kristne vest og det muslimske øst. 
 
Med disse ord er det blevet tid til at runde af for denne gang. Husk, at du den 4. september klokken 19.00 kan møde Poul Duedahl her på biblioteket, når vi inviterer til den første omgang af event-serien "Ekspert på tid", hvor vi gennem efteråret tre gange inviterer forfattere og fagfolk til at fortælle om alt det, som tid er. Som medlem af Biblioteksklubben får du i øvrigt alle tre omgange "Ekspert på tid" for prisen af to, så det er godt at være med fra start.
Materialer
  • Bog

Gudhjemtid

Af Poul Duedahl (2017)
I Danmark har vi fulgt det samme klokkeslæt siden den 1. januar 1894. Lige siden har de samme timer, minutter og sekunder været den afgørende målestok i en verden besat af tid. For uden tid, ingen danmarkshistorie
Læs mere
  • Bog

Gudhjemtid

Af Poul Duedahl (2017)
  • Bog

Tid

Af Ulrik Uggerhøj (2014)
Om hvad tid er, og hvordan den defineres i forhold til bevægelse, tyngdekraft og lysets hastighed
Læs mere
  • Bog

Tid

Af Ulrik Uggerhøj (2014)
  • Bog

Nattens gerninger

(2015)
Forskellige aspekter af nattelivet i Danmark fra 1500-1900. Rigt illustreret med malerier fra perioden
Læs mere
  • Bog

Nattens gerninger

(2015)
  • Bog

De Kagstrøgne : et Blad af Prostitutionens Historie i Danmark

Om prostitutionen i Danmark hovedsagelig i 1500- og 1600-tallet
Læs mere
  • Bog

De Kagstrøgne : et Blad af Prostituti...

Forbryderbilledets historie fortælles med udgangspunkt i en lang række danske forbryderportrætter fra sidste halvdel af 1800-tallet og begyndelsen af 1900-tallet. Derudover gives et kig ind i datidens kriminelle underverden og et liv på kanten af normalsamfundet via en lang række biografier over de portrætterede forbrydere
Læs mere
  • Bog

Ondskabens øjne : en biografi om Jens Nielsen

Af Poul Duedahl (2016)
Om Jens Nielsens (1862-1892) vej ind på forbryderbanen, om årsagen til hans had til offentlige myndigheder og om hvordan det gik til at han endte med at blive henrettet som den sidste i fredstid i Danmark
Læs mere
  • Bog

Ondskabens øjne : en biografi om Jens...

Af Poul Duedahl (2016)