Bæredygtighed for børn – sammen passer vi på den dejlige jord!

30.08.22
Vi anbefaler gode billedbøger for de mindste om at passe på naturen. Læs med og find inspiration til jeres næste fælles læseoplevelse med masser af fokus på naturen, og hvordan vi kan passe på den

Bierne, blomsterne og træerne er nogle af vores bedste venner, for ikke at tale om alle de andre dyr. Vi har brug for dem alle sammen. Ligesom vi har brug for vand.
Jorden er fuld af liv – plante- og dyreliv. Vi er her alle sammen. Og det skal vi blive ved med. Derfor skal vi sammen sørge for, at jorden har det godt. Også i fremtiden. 

Den 3. september byder vi alle familier indenfor til vores klima- og bæredygtighedsfestival "Bær dig dygtigt ad – fra verdensmål til hverdagsmål".

Der vil være masser af sjove aktiviteter for børn: Vandspare-forhindringsbane, levende krebs, en vaskeægte vandsuperhelt, affaldsquiz, indsamling af skrald i bytte for en "snapper", I får med hjem, workshop med dyr og spil af genbrugs- og naturmaterialer og meget mere.

Men I kan selvfølgelig også læse jer klogere sammen. Her er en række gode børnebøger om bæredygtighed:

 • Billedbog

Bier på besøg

Billedbog. Pindsvin er bekymret for sit æbletræ. Det blomster så fint om foråret, men alligevel giver det ingen æbler om efteråret. Hvad mon træet mangler?
Læs mere
 • Billedbog

Bier på besøg

Træerne er med til at skabe den luft vi indånder. Derfor skal vi plante træer.

Også de vilde planter er vigtige med alle deres blomster. De er vigtige levesteder for insekter. Bier og andre insekter er med til at bestøve blomsterne på mange træer, som sætter frugt.

Lån bogen ”Bier på besøg”, der fint fortæller om, hvad der skal til for at få æbler.

 

 

 

 

 • Billedbog

Lille valmue

En lille valmue fortæller historien om sin opvækst fra frø til blomst. Valmuens mor fortæller den lille valmue, hvilken betydning blomster har og forklarer, hvordan naturens kredsløb hænger sammen
Læs mere
 • Billedbog

Lille valmue

Vi taler om haver, hvor man er ’vild med vilje’ og lader naturen vokse lige hvor og hvordan den vil.

Sådanne områder må vi skabe for vores alle sammens skyld.

Bogen ”Lille valmue” er en helt vidunderlig smuk  bog, som viser det mangfoldige liv meget tæt på jordens overflade. 

 

 

 

 

 • Billedbog

På flyvetur med Alf og Dora

Af Karen Borch (2018)
Rimet billedbog. Tag med på en flyvetur ud i den danske natur med feen Dora og alfen Alf, og se på vilde blomster, planter, dyr og insekter
Læs mere
 • Billedbog

På flyvetur med Alf og Dora

Af Karen Borch (2018)

I kan også prøve at kigge i bogen ”På flyvetur med Alf og Dora”.

Den fører os rundt i forskellige biotoper og viser os på poetisk vis livet, som det udfolder sig både under jordens overflade, på jorden og i luften.

Og så kan I samtidig prøve at lære navnene på en masse planter og dyr. 

 

 

 

 

 

 • Billedbog

Hvad er planter?

"Hvad er planter?" Det er, hvad Adam og hans klasse prøver at finde ud af. De får hver et lille stribet frø af deres lærer Marianne, som de planter. Adam og de andre børn venter utålmodigt og spændt på, hvad det er, der spirer. For 5-7-årige
Læs mere
 • Billedbog

Hvad er planter?

Vi dyrker planter, som vi kan spise eller glæde os over, fordi de ser så smukke ud. Vi kan dyrke planter i børnehaven, i skolen og hjemme hos os selv.

I ”Hvad er planter?” følger vi Adam, der sammen med sin klasse og klasselæreren Marianne skal se, hvad der kan ske, når man planter et frø i en urtepotte, husker at vande og så ellers væbner sig med tålmodighed.

Adam ved nu godt, at man kan dyrke sine egne planter, for hans mor har både løg, gulerødder, kartofler og jordbær i deres kolonihave.

 

 

 

Vi skal alle sammen huske at tænke os om!

 • Billedbog

Alt for mange ting!

Af Emily Gravett (2021)
Kan man som kommende forældre hamstre for meget, når man bygger rede? Ja, det erfarer et skadepar, da de får alt for mange ting i deres rede. Sjov billedbog med rimet tekst for børn fra 3-6 år
Læs mere
 • Billedbog

Alt for mange ting!

Af Emily Gravett (2021)

I bogen ”Alt for mange ting!” får vi sat vores hang til at samle og eje ting i perspektiv.

Det geskæftige skadepar Tom og Lis bygger rede og lægger æg. Men de vil også gerne indrette deres rede med en masse ting, som vel dybest set ikke er nødvendige.

Det ender jo galt, men ikke helt galt, for der kommer fire nuttede skadeunger ud af det. Deres ’skrammel’ kommer ud og gør nytte hos andre. Blandt andet får en rævefamilie på 10 et dejligt hjem på den konto.

 

 

 • Billedbog

Pinje og Skræp - skoven er fuld af skatte

Af Günther Jakobs (2020)
Når man er et egern, holder man af nødder. Egernet Pinje har dog glemt, hvor han har gemt sine. Alle skovens dyr hjælper med at lede. Men dyrene finder bare en masse skrot, som folk har efterladt, og ingen af Pinjes nødder. For 4-6 år
Læs mere
 • Billedbog

Pinje og Skræp - skoven er fuld af s...

Af Günther Jakobs (2020)

I bogen ”Pinje og Skræp – skoven er fuld af skatte” har egernet Pinje og skaden Skræp har en del udfordringer.

Dels kan Pinje ikke huske, hvor den har lagt sit nøddeforråd, dels finder de og deres venner en masse ikke helt ufarligt affald i skovbunden, mens de søger efter Pinjes nødder.

De får dog lavet noget godt ud af det meste af det skrammel, de finder. Også nødderne bliver fundet. Men svineri i skoven er og bliver noget værre svineri, som vi ikke vil have!

 

 

 

 • Billedbog

Plastiksuppe

Billedbog. Frø og Ræv og de andre dyrevenner tager til stranden for at bade og hygge sig. De bliver forbavsede over alt det plastik, de finder der, og bliver enige om, at de fra nu af vil bruge mindre plastik
Læs mere
 • Billedbog

Plastiksuppe

Den er faktisk også gal ved stranden. Der er voldsomme mængder af plastikaffald i havet og ved strandene. Det må Mus, Ræv, Muldvarp, Frø, Due og Ugle sande i bogen ”Plastiksuppe”.

Due er rigtig glad for plastikposer – det er lidt flovt. Men poserne kan der faktisk laves drager af. Så det var ikke så galt, uden det var godt for noget. Due og de andre er blevet klogere: De sparer på plastikposerne!

 

 

 

 

 • Billedbog

Rappe-skraldebogen

Anden, Rappe-Skralde, rimer og rapper om, hvordan vi mennesker sviner i naturen, og lærer os, hvordan vi genbruger og sorterer affald. For børn fra ca. 4-7 år
Læs mere
 • Billedbog

Rappe-skraldebogen

 I bogen ”Rappe-skraldebogen” lærer Freja på fem år, i et meget opbyggeligt møde med den rappende and Rappe-Skralde, en masse sammen med sin børnehave om affald og affaldssortering. Det er virkelig nyttig viden!

 

 

 

 

 

 

Klimaet og ressourcerne

 • Billedbog

Osvald redder Kloden : en historie for børn om Jorden & blæsten

Det blæser. Rose leger med sine venner, Kloden og Klimaklovnen. De bygger en drage, men Kloden blæser væk. Hvordan skal Rose nu redde Kloden? Billedbog med aktiviteter og fakta om jorden, klima, vind og vejr. Til oplæsning for 5-8-årige
Læs mere
 • Billedbog

Osvald redder Kloden : en historie fo...

”Osvald redder Kloden” er en historie for børn om Jorden og blæsten. Rose er en pige på fem år. Hendes hund hedder Osvald. Sammen er de en tur ved en nærliggende sø. Osvald har fundet en lidt utæt badebold i vandet. Badebolden er faktisk en globus eller jordkloden. Rose finder en klovnedukke med påskriften ’Klima 2009’ i en affaldskurv ved søen. Dukken bliver så god som ny efter en tur i en vaskebalje.

Med Klimaklovnen og Kloden bliver vi klogere på, hvad blæsten er for en størrelse, men det er ikke uden dramatik, for Kloden havner i søen og det er kun med nød og næppe, at Osvald får bjærget Kloden.
Vi får meget at vide om jordens udvikling, om klimaet og om, hvordan blæst opstår. Og så er der en opskrift på blæsevejrspandekager.

 

 

I serien  "Hjælp vores planet" kommer vi i fire fine billedfagbøger ind på centrale temaer i forbindelse med ressourceforbrug, affald, vand og luft:
 

Lyt til børnene og den unge generation

 • Billedbog

Vores hjem brænder : Greta Thunbergs opråb for at redde jorden

Af Jeanette Winter (2020)
Billedbog. Da Gretas lærer fortæller klassen om klimaforandringerne sætter det noget i gang i den stille pige. Derhjemme fordyber hun sig i emnet og hvad hun læser og ser fylder hende med gru. Hun føler at hun bør gøre noget, men hvad?
Læs mere
 • Billedbog

Vores hjem brænder : Greta Thunbergs ...

Af Jeanette Winter (2020)

Vi kommer ikke uden om den svenske skolepige Greta Thunberg. Hun fik med sine skolestrejker sat en bevægelse i gang. Hun har eksempelvis talt på FNs Klimatopmøde i Polen. Hun har givet børnene og de unge stemme. Vi kan læse om hende i blandt andre bogen ”Vores hjem brænder”

 

 

 

 

 

 

Et par bogfif til de voksne