Frederik Rosing-Schow, vinder af Fang Fortællingen 2019
Frederik Rosing-Schow, vinder af Fang Fortællingen 2019

Frederik fangede fortællingen

Herlevs bedste højtlæser 2019 læste indlevende og fængende op af Harry Potter – for 300 skolebørn

Livlig snak, grin og forventningsfulde udbrud fyldte Medborgerhuset onsdag morgen den 13. november. 300 femteklasse-elever fra hele Herlev fylder og, ja, larmer en del. 

Men ved dagens konferencier – og lærer og skolebibliotekar ved Kildegårdskolen Vest – Pernille Lund Jensens ”3, 2, ro!” blev snak til summen og så næsten stilhed – kun afbrudt af lidt skramlen med papirsposer fulde af boller og juice. Finalen i Herlev-mesterskabet i højtlæsning, Fang Fortællingen, kunne begynde.

Borgmester Thomas Gyldal Petersen stod klar med nogle ord til de otte finalister, der skulle dyste om titlen som Herlevs bedste højtlæser. Men også til de mange publikummer. 
Alle femteklasserne havde nemlig i et længere forløb øvet læsning og højtlæsning, og blandt andet været på byvandring og stemmetrænet med den professionelle historiefortæller Aske Ebbesen.

Borgmesteren roste eleverne for deres indsats og understregede, at de skal blive ved med at læse og læse og læse:
”Når man læser bøger, får man adgang til en verden, der er enormt stor. Man kan læse sig tilbage til for 100 år siden. Eller til Australien, Ballerup eller Norge. Verden åbner sig.”

Helt ude på stolekanten

Efter præsentation af konkurrencens jury var det endelig tid til at opleve fortællingens kunst fra de otte finalister: 

Mascha Marina Egeskov, Herlev Byskole 
Majken Gabrielsen, Gl. Hjortespringskole
Melinda Hjarsø Spangler, Lindehøjskolen 
Sarah Truelsen, Kildegårdskolen Øst
Frederik Rosing-Schow, Lindehøjskolen
Malou Silje Pedersen, Herlev Byskole
August Dahl Lewinsky, Kildegårdskolen Vest
Carla Brix Berthelsen, Herlev Byskole 

Der blev holdt dramatiske pauser, skabt stemning og lavet store armbevægelser. Der var lyse stemmer, høje stemmer og kølige stemmer. Finalisterne sugede publikum ind; der var børn helt ude på kanten af stolen, fuld indlevelse og store klapsalver.

Dramatisk jagt gav førstepladsen

Efter de mange gode oplæsninger voterede juryen ved forkvinde Linda Klingenberg, bibliotekschef, Herlev Bibliotek. Imens var eleverne godt underholdt af den professionelle historiefortæller og stemmetræner Aske Ebbesen og tegnsprogsfortælleren Lene Kold Erlandsen, der fortalte med sine hænder, krop og mimik.

Og endelig kunne vinderne afsløres. Linda Klingenberg opridsede de kriterier, juryen havde bedømt højtlæserne ud fra: Tekstforståelse, stemme, udtale, tempo, krop og mimik og kontakt til publikum. 

På baggrund af de kriterier gik en samlet fjerdeplads gik til Mascha, Majken, Melinda, August og Malou. Tredjepladsen gik til Sarah og andenpladsen til Carla.

Og for sin fine præsentation, veltilrettelagte pauser, gode stemmer og dramatisk stemning gik førstepladsen til en meget stolt og lidt betuttet Frederik. 

I sin højtlæsning fortalte han om Harry Potter, der i et dramatisk opgør flyvende på sin kost fanger en vigtig kugle. Og Frederik – han fangede fortællingen.