Begejstrede børn får læst bog højt
Begejstrede børn får læst bog højt

Højtlæsning for børn varer hele livet

Når du læser højt for dine børn, giver du dem en læselyst for livet, viser undersøgelse. Her får du otte tips til at læse med dit barn

I  uge 46 det Nordisk Litteraturuge, hvor der især på bibliotekerne er fokus på højtlæsning for børn. Og det er der mange gode grunde til. Du kan nemlig hverken læse for tidligt eller for meget for dit barn – men alt har ret. Så læs hellere lidt end intet, det skaber grobund for livslang læselyst.

Det viser en undersøgelse foretaget af analysefirmaet Moos-Bjerre for Danmarks Biblioteksforening. I undersøgelsen blev 1.500 repræsentativt udvalgte voksne spurgt om deres egne, deres forældres og deres børns læsevaner. 

De voksne i undersøgelsen, der selv fik læst højt af deres forældre som børn, læser noget mere som voksne. Der er flere blandt dem, der som barn fik læst højt en til tre gange om ugen, der læser mere end en time om ugen som voksne sammenlignet med de voksne, der som barn kun fik læst højt en til tre gange om måneden. 

Så det tyder på, at højtlæsning i barndommen skaber grobund for livslange læsevaner. Og undersøgelsen viser også, at hvis man som barn fik læst højt, så bruger man som voksen biblioteket mere.

Læs ikke bare for, men med dit barn

Overordnet set er vi danskere dog gode til at læse for vores børn. Og det ser også ud til, at vi er blevet bedre til det med tiden. I undersøgelsen fra Danmarks Biblioteksforening svarer 45 procent af de adspurgte danskere nemlig, at de som børn fik læst højt af deres forældre en eller flere gange om ugen. Men hele 90 procent af de adspurgte, som nu har børn, svarer i undersøgelsen ja til, at de i dag selv læser eller har læst højt for deres mindre børn.

Det betyder dog ikke kun noget, om man læser højt for sit barn. Det er også vigtigt, at man læser sammen med sit barn. Børn spejler sig i deres forældre og andre voksne tæt på dem, så det har også betydning, at de ser, at de voksne læser. 

Det er derfor en rigtig god idé, at man læser parallelt med sit barn. Altså hvor barnet læser eller bare kigger i sin børnebog, og man som voksen samtidig læser i sin egen bog. Og det er vi ifølge undersøgelsen ikke helt så gode til, da kun 76 procent af de adspurgte med børn svarer, at de læser eller læste sammen med deres barn.

Tips til læsning for og med dit barn

Vi har på Herlev Bibliotek formuleret vores egne gode læseråd til forældre og andre voksne, som du kan læse her. Du kan også finde vores seneste anbefalinger af højtlæsningsbøger i artiklen ”Gode bøger, du kan læse for dit barn”  og løbende finde inspiration på vores side for børn og familier. Er du ikke allerede medlem af Familieklubben på biblioteket, kan du også melde dig ind her og få vores nyheder og anbefalinger direkte i din mailindbakke. Læs mere HER.

Og nu til vores tips:
Læs tidligt – bøger er også for babyer.

Læs højt – eller fortæl om billederne. Børn elsker at høre deres forældres stemmer.

Læs og snak – jo mere I snakker sammen, jo bedre bliver dit barn til at tale og lytte.

Læs en gang til – børn elsker gentagelser, så læs gerne den samme bog mange gange.

Læs alt – reklamer, vejskilte, avisen…

Læs tit – læs bare lidt. Men læs ofte.

Læs i ro – sluk for tv, radio og mobil.

Læs selv – når du selv læser, bliver dit barn også glad for at læse.