Læs højt for dit barn

20.01.14
Højtlæsning er en god investering og en rar hyggestund.

Højtlæsning er en investering i dit barns sproglige udvikling. Den øger nemlig sandsynligheden for, at barnet bliver glad for at læse senere i livet. Og så er samværet og den fælles oplevelse en værdifuld hyggestund i sig selv.   

De mange fordele ved højtlæsning
Fordelene ved højtlæsning er flere, skriver videnskab.dk. At højtlæsning har en positiv indvirkning på barnets talesprog, læsefærdigheder og evnen til at skrive er kendt viden. Undersøgelser viser, at sandsynligheden for at børnene bliver glade for at læse senere i livet stiger pga. højtlæsning. Det anser forskerne for at være endnu vigtigere end at have et forspring, når barnet begynder i skolen.

Forskellige metoder til højtlæsning
Uanset om du vælger den mere interaktive dialogbaserede læsestil, der lægger op til at inddrage barnets egne erfaringer eller ting i hverdagen, eller om du har større fokus på at beskrive billeder og sætte etiketter på ting, virker begge metoder positivt for barnets sproglige udvikling. En god tommelfingerregel i forbindelse med valg af læsestil er størrelsen af barnets ordforråd. Børn med mindre ordforråd vil have størst udbytte af den mere beskrivende stil. Børn med et større ordforråd kan have mere udbytte af den analyserende læsestil.

Højtlæsning er et privillegium 
At få lov til at læse højt for dit barn er et privillegium. Her er nogle sjove og spændende højtlæsningsbøger, du kan lade dig inspirere af: 

Originally published by Rubina Afzal, Halsnæs Kommune - Bibliotekerne.

Materialer
  • Bog

Mig og min papfamilie - store flyttedag

Af Anja Hitz (2012)
Rose på 11 år er skilsmissebarn. Sammen med sin mor skal hun nu flytte sammen med sin nye papfamilie med hele 5 børn. Det kræver lidt tilvænning, men heldigvis er pap alligevel tykkere end vand!
Læs mere
  • Bog

Mig og min papfamilie - store flyttedag

Af Anja Hitz (2012)
  • Bog

Villads fra Valby har vikar

Villads skal ordne mange ting, inden han finder sin plads. Vikaren beder Villads om at blive siddende på sin plads. Men det er ikke let at klare alt fra sin plads i skolen
Læs mere
  • Bog

Villads fra Valby har vikar

  • Bog

Lille Rygende Fis : røverhistorier fra det vilde vesten

Af Claus Riis (2011)
Præriens værste barnepige, Billy Bob Gunson, står pludselig i værelset, da Uffe er på vej i seng. Billy Bob stinker som en ko og lyver stærkere, end en hest rende, når han fortæller historier om indianere, bankrøvere og guldgravere, men hvem mon falder i søvn først?
Læs mere
  • Bog

Lille Rygende Fis : røverhistorier fr...

Af Claus Riis (2011)
  • Billedbog

Fupz' og Bregnhøis største hits

Billedbog med 8 historier, bl.a. om Svend Bent, der bliver sendt på lyveskole, pigen, der vågner en morgen og undrer sig over alting, og damen, der sætter sin dreng i et fuglebur, fordi hun er bange for at der skal ske ham noget grimt
Læs mere
  • Billedbog

Fupz' og Bregnhøis største hits