Barn læser i Herlev Biblioteks "skov" af grønne reb
Barn læser i Herlev Biblioteks "skov" af grønne reb

Lix-tal: Hvor skal du starte?

Begynderlæsning kan være en jungle at finde rundt i, og Lix-tallene er ikke altid retvisende. Her får du fif til at vælge de rette bøger til dit barn

Fem-finger-reglen

Inden vi går videre til Lix- og Let-tal, er her en let metode til at finde ud af, om en bog matcher dit barns læseniveau:

  • Find en bog
  • Slå op på en tilfældig side
  • Få dit barn til at læse højt fra siden
  • Ræk en finger op for hvert ord, barnet ikke kan læse
     

0-1 ord = for let
2-3 ord = lige tilpas
4 ord = prøv den
5+ ord = for svær

Lix, Let – hvad er det?

Her kommer et kort overblik over de forskellige tal, man bruger til at indikere en bogs sværhedsgrad.

Lix-tal og Let-tal er to forskellige metoder til at udregne, hvor svær eller let en tekst er at læse. Tallene står enten forrest eller bagerst i letlæsningsbogen. Nogle forlag bruger Lix-tal, mens andre er begyndt at bruge Let-tal. 

Lix-tal (læsbarhedsindeks)

Lix udregnes efter: antal ord, antal hele sætninger og antal lange ord (mere end seks bogstaver). Jo højere lix-tallet er, desto sværere regnes teksten for at være. En bog med højt Lix-tal vil have med mange ord, lange sætninger og mange lange ord.

Et lavt Lix-tal giver dog ingen garanti for, at teksten er letlæselig, da Lix-tal ikke tager højde for billeder (der kan understøtte læsningen), og hvor mange gange det samme ord bliver gentaget, hvilket kan være en hjælp i læseprocessen.

Let-tal (læseegnethedstal)

Let-tal er de mest anvendelige til de letteste letlæsningsbøger og beregnes efter: antal ord, antal lange ord, antal ord i den længste sætning, antal sider i bogen og billedstøtte.

Let-tal går fra 5 til 20 og modsat Lix, tager Let-tallet højde for ordets gentagelser. Det vil sige, at et længere ord som for eksempel madkasse, der bliver brugt hyppigt i en bog, vil i Lix-systemet give et højt tal, selvom børn hurtigt genkender ordet – derfor kan to bøger godt have samme Lix-tal, men forskellige Let-tal.

I tvivl?

For at gøre det hele bare lidt lettere at gå til, har vi valgt at opdele vores letlæsningsbøger i kategorierne 0 (0.-1. klasse), 1 (2.-3. klasse), 2 (3.-5. klasse) og 3 (5. klasse og lidt opefter) baseret på Let- og Lix-tal. På Biblioteket Kilden har vi faktisk også kategorien 0+ med de allerletteste, lydrette bøger til den allerførste læsning.

Er du stadig i tvivl? Spørg en af vores bibliotekarer! Vi har stor erfaring og hjælper meget gerne med at finde de rette bøger til netop dit barn.

Det skal være sjovt!

Når alt det her er skrevet og sagt, skal vi dog lige understrege, at det også skal være sjovt og spændende at læse.

Kan dit barn måske godt læse teksten ved virkelig at koncentrere sig og stave sig gennem de svære af ordene, men fanger derfor ikke sammenhængen og historien – så vælg en anden bog. Læselysten skal også plejes.