Tegning af barn, der holder en enorm fisk - forsiden af bogen "Cityfortællinger".
Tegning af barn, der holder en enorm fisk - forsiden af bogen "Cityfortællinger".

Naturen længe leve! Bøger til lidt større børn

07.05.20
Bibliotekar Lissa Andersson anbefaler skønlitterære naturbøger til børn, der læser selv

Naturen kan være stor og vild og noget, vi ikke kan kontrollere. Den kan også være en stille og smuk oplevelse. Liv og død er også en del af naturens kredsløb. I disse bøger er der både hyggelige og uhyggelige eksempler på naturen og den måde, vi oplever den på.

”Storm og tørke” af Martin Vinther Madsen

Det har ikke regnet i meget lang tid. Vandet i bækken er væk. Pludselig opdager Storm, at der er gået ild i skoven. Hvordan kan Storm og hans dyrevenner slukke ilden?

En dejlig letlæst bog med fine illustrationer – og der er to bøger mere i denne nye serie, som henvender sig til begynderlæsere.

”Tammy” af Camilla Wandahl

En spændende fortælling hvor naturen og dyrene er i fokus. Læs om Tammy, der elsker fart, dyr og natur. Veninderne tager på ferie, og Tammy bliver venner med Jesper. Men hvad er det, der sker i skoven, da Jesper kommer til at skyde en ræv?

Denne bog er en del af serien ”Veninder for altid” for de 10-12-årige.

”Den hemmelige by” af Kirsten Sonne Harild

En tredje bog, jeg vil anbefale, er ”Den hemmelige by”. Den handler om Emmy og Frederik på 11 og 12 år, som bliver kærester under en sommerferie på Bornholm, hvor de deltager i kampen for bevarelse af natur og miljø – og kæmper imod de underjordiske.

Bogen kan læses fra 10 år og opefter.

”Cityfortællinger” af Shaun Tan

Har I mod på en lidt anderledes bog – en billedroman – så kig på ”Cityfortællinger”.
Politikens anmelder giver Shaun Tans nye billedroman 5 hjerter og skriver blandt andet:

”Cityfortællinger trykker på en række aktuelle kontakter, som handler om, at verden er af lave. At vi fjerner os fra naturen. At vi er besat af grådighed og tomhed. Shaun Tan lærer os, at dyrene kan snakke med. At spækhuggeren kommer i himlen. At hvor der er penge, er der duer. (…) Og at der kommer en dag, hvor bjørnene stiller op med deres bjørneadvokater for at drage os mennesker til regnskab for vores dårlige gerninger og forfalskede undskyldninger.

Cityfortællinger er en rutchetur igennem biologi og stjernehimmel på et bagtæppe af beton og rå vold. (...) Billedsiden er fuld af drømme og magi. Her er poetisk stærkstrøm. Sikke han kan, ham Tan!”

Materialer
Martin Vinther Madsen: Storm og tørke
  • Ebog

Storm og tørke

Det har ikke regnet i meget lang tid. Vandet i bækken er væk. Pludselig opdager Storm at der er gået ild i skoven. Hvordan kan Storm og hans dyrevenner slukke ilden. Storm får heldigvis en god idé
Læs mere
  • Ebog

Storm og tørke

Camilla Wandahl: Tammy
  • Ebog

Tammy

Af Camilla Wandahl (2011)
Tammy elsker fart, dyr og natur. Veninderne tager på ferie, og Tammy bliver venner med Jesper. Men hvad er det der sker i skoven, da Jesper kommer til at skyde en ræv. Er det Tammys skyld? Og hvad er det der sker med storebror da han begynder at date Sikka
Læs mere
  • Ebog

Tammy

Af Camilla Wandahl (2011)
Kirsten Sonne Harild: Den Hemmelige By
  • Ebog

Den Hemmelige By

Fantasy. Emmy og Frederik på 11 og 12 år bliver kærester under sommerferien på Bornholm, hvor de deltager i kampen for bevarelse af natur og miljø og kæmper imod de underjordiske i Den Hemmelige By
Læs mere
  • Ebog

Den Hemmelige By

Shaun Tan: Cityfortællinger
  • Ebog

Cityfortællinger

Af Shaun Tan (2019)
Fantastiske og eventyrlige fortællinger, som i tekst og billeder giver stemme til en række dyr i storbyen, hvor bæredygtighed og miljø trues, fordi sammenhængen mellem mennesker, dyr og natur er brudt sammen
Læs mere
  • Ebog

Cityfortællinger

Af Shaun Tan (2019)