""

Oplev den forunderlige verden

Naturen, jorden omkring os og under os er helt vildt spændende. Naturfænomener, naturtyper, dyrene og menneskene, som befolker vores fantastiske klode, er det værd at kigge grundigt på.

Hvis du har tænkt på at tage ud at se nærmere på verden uden for din gadedør, er det en god ide at søge råd i ”Sådan bliver du opdagelsesrejsende: din helt egen terrængående træningsmanual”.

Du kunne også prøve at få fat i ”Mystiske steder i verden: atlas for eventyrlystne: tag på ekspedition til det ukendte”. Der er i hvert fald et par turforslag.
En anden fin bog er ”Vores planet: jorden, hvor vi alle sammen bor”. 
 

Over og under vand

Du kunne blive klog på de fantastiske vandveje og få myter og sagn oven i hatten i ” Floder: en verdensomsejling” eller tage et dyk ned i ”Atlanterhavet”, som bringer os ned under havoverfladen til vandfald og bjergkæder i dybet.
 

  • Bog

Island

Af Henrik Enemark (2019)

Island

Island byder på en masse af de forunderligste fænomener. Der er vulkaner på Island, gejsere, varme kilder og så tror de i ramme alvor på trolde og elverfolk. Du kan komme med elevator ned i en udslukt vulkan. Det land er nok et besøg værd og der findes en del fagbøger om Island, men prøv denne: 

 

 

 

 

Fantastiske dyr

”Din store bog om spændende dyr” kunne godt gå hen og blive en klassiker. Bogen er utroligt smuk og lækker, og du kan høre om både eksotiske og ret besynderlige dyr og de mere nuttede og hjemlige. Her kan du f.eks. få at vide, at skjoldcikader bliver babysittet af myrer.

Endnu en fin bog er ”Min bog om fantastiske dyr” en bog med kæmpe folde-ud-sider.

Vidste du at en blåhvalbaby er 7 meter lang – det er da ekstremt! Du kan læse om det enorme dyr i ”Blåhvalen: den utrolige historie om det største dyr, der nogensinde har levet”.

Store dyr kan imponere alene ved størrelsen, skulle jeg mene. At tænke sig at møde en 4 meter høj afrikansk elefant, som vejer 7000 kg. Og de store kan også gøre vilde ting, som fx komodovaranen – verdens største øgle – der lever omkring Indonesien. Den har giftkirtler i underkæben. Når den bider sit bytte, dør det i løbet af et par dage. Alle disse giganter kan du læse om i ”Naturens allerstørste”.

Mange dyr kan udrette noget, som er helt særligt. For eksempel er der nogle dyr, der kan bygge dæmninger, væve reder, lave gangsystemer. Sådan nogle dygtige dyr kan du finde i ”Naturens bygmestre”.

Og hvad med fulge tænker du måske? Fugle er ekstremt kloge – sådanne kloge fugle møder du i ”Kloge Fugle”. F.eks. kan nøddekrigen huske, hvor den har gemt 3000 nødder.

Et klassisk rejseeventyr

Du kunne også lægge dig i hængekøjen og gå på jagt efter et søuhyre sammen med kaptajn Nemo i Jules Vernes klassiker ”En verdensomsejling under havet: ved Else Schiøler”.

Eller du kunne tage med Philias Fogg og Jules Verne ”Jorden rundt i 80 dage: Ved Else Schiøler” Her kunne du nok dumpe ned i et eksotisk land.
Spændende naturfænomener og mærkelige dyr ville du i hvert fald helt sikkert få lejlighed til at møde.