""

5 togrejse-bøger

Tine Høeg besøgte biblioteket til en snak om hendes debut "Nye rejsende", hvor en kvinde møder en mand i toget. Vi giver et bud på andre vigtige, litterære togture.

Togrejser har siden jernbanens opfindelse i 1800tallet fyldt meget i litteraturen - lige fra H.C. Andersens bumlende ture ned gennem Europa til Harry Potters rejser i Hogwartsexpressen. Togrejsen lover ofte nye tider i litteraturen - i Herman Bangs klassiker "Ved Vejen" er vi i en stationsby, hvor togene flere gange om dagen passerer og symboliserer det at rejse mod bedre tider. Men der er også eksempler på en anden symbolik i dansk litteratur. 

Fanget i toget

I "Nye rejsende" af Tine Høeg møder den kvindelige hovedperson en mand i toget på vej til arbejde, der er bare det, at han er gift og har et barn. Det er en umulig kærlighed, som kun kan eksistere i toget og andre hemmelige steder. I "Dette burde skrives i nutid" af Helle Helle flytter Dorte ind ved Glumsø Station, og hver dag tager hun toget til København, hvor hun burde følge sine timer på universitetet, men i stedet hænger hun ud i Scala og kigger meget ud i luften.

I de to historier bliver toget snarere det, der holder karaktererne fast. De bliver lammede, når de sætter sig ind i toget, og pendler frem og tilbage i mere end én forstand uden at komme videre med det, som samfundet mener, de burde. 

H.C. Andersens første togrejser

H.C. Andersen skal også nævnes, han var den måske første, der beskrev jernbanerejsen i dansk litteratur i "En digters bazar" fra 1842:

Jeg har hørt Flere sige, at ved Jernbanerne var al Reise-Poesi borte, og at man foer det Smukke og Interessante forbi; hvad dette sidste angaaer, da staaer det jo Enhver frit for at blive paa hvilken Station han vil, og der see sig om til den næste Vognrække kommer; og hvad det angaaer, at al Reise-Poesi forsvinder, da er jeg af en aldeles modsat Mening. Det er i de snevre, fuldpakkede Reisevogne og Diligencer, at Poesien forsvinder, man bliver her sløv, man plages i den bedste Aarstid af Støv og Hede, og om Vinteren af slette Veie; Naturen selv faaer man ikke her i større Portioner; men vel i længere Drag, and i Dampvognen."

Materialer
  • Bog

Nye rejsende

Kortprosaroman. Første dag som togpendler møder en kvinde en gift mand og indleder en affære
Læs mere
  • Bog

Nye rejsende

  • Bog

Dette burde skrives i nutid : roman

Af Helle Helle (2011)
Dorte tager hver dag med toget til København, hvor hun burde følge sine timer på universitetet, men i stedet går i Scala for at få dagen til at gå. Der er så meget man burde gøre. Også skrive
Læs mere
  • Bog

Dette burde skrives i nutid : roman

Af Helle Helle (2011)
  • Bog

Ved vejen

Af Herman Bang (2008)
Skildring af en stationsforstanderindes korte og bittersøde kærlighedsoplevelse i en lille stationsby i slutningen af 1800-tallet
Læs mere
  • Bog

Ved vejen

Af Herman Bang (2008)
  • Billedbog

Bennys far kører tog

Billedbog. En kvinde ønsker sig et barn og afsporer et tog for at få fat på en mand. Men egernet hr. Pettersson bliver sur over det afsporede tog og søger hjælp hos manden i månen. Mon de får heldet med sig?
Læs mere
  • Billedbog

Bennys far kører tog

  • Bog

Den store jernbanebasar : med tog gennem Asien

Af Paul Theroux (2017)
Jernbane-odyssé der skildrer en togrejse der begynder i London i septemer 1973 og varer godt fire måneder. Turen går gennem lande som Indien, Japan og Sovjetunionen med en række legendariske tog, bl.a. Orient-ekspressen
Læs mere
  • Bog

Den store jernbanebasar : med tog gen...

Af Paul Theroux (2017)