Naturen findes også i byen og er utroligt tilpasningsdygtig. Som denne rotte, der drikker af en efterladt milkshake.
Naturen findes også i byen og er utroligt tilpasningsdygtig. Som denne rotte, der drikker af en efterladt milkshake.

Byens dyr og planter – naturen findes overalt

I foråret 2020 bringer bibliotekerne dig i nærkontakt med naturen. I denne sidste uge går vi tæt på naturen i byerne

Naturen er et sted, vi kommer mindre og mindre. Men dette forår får naturen en helt anden værdi for rigtig mange danskere, da vi her kan være sammen på afstand i den friske luft.

Derfor sætter landets biblioteker sammen med blandt andre DR og landets natur- og friluftsorganisationer fokus på Vores Natur (#voresnatur) i ugerne 16-20.

I uge 20 sætter vi spot på naturen i byerne. Kom tættere på den her:

Byens natur – i skyggen af huse og mennesker

Byen er dér, hvor flere – ja, størstedelen af os – bor. På mange måder virker det som et ægte paradoks at nævne byen i forbindelse med naturen, fordi den for mange står som dens modsætning.

Men dyre- og plantelivet er hårdført. Det er tilpasningsdygtigt ud i ekstremer. Det gælder også i et bymiljø med menneskemylder, boligblokke og asfalterede parkeringspladser. Bøgerne "Byens dyr og planter" og "Vilde dyr i byen" er gode introduktioner til bynatur – og skrevet for hele familie.  

Herudover er naturen og det vilde liv noget, man er begyndt at forlange plads til i den moderne by. Den såkaldte rewilding-bølge – og aktivistiske tendenser som guerillagardening – forsøger at introducere natur i byerne via vildskud, uregerlige spirer og ved at lade det grønne gro uforstyrret i baghaver, sprækker og altankasser. 

I bogen "Naturen ind i byen" er der rig mulighed for at lære tips og tricks til, hvordan du får introduceret vild natur og grønne vækster på arealer i nærheden af, hvor du bor. 

Natur på tværs af landet

Sammen med formidlingen på landets biblioteker får naturtemaet ekstra liv af, at DR i samme periode bringer dig et væld af nye naturformater på deres kanaler. Læs mere om alt fra DR her.

En ny naturportal "Vores natur" samler desuden en masse inspiration og naturoplevelser, som du kan gå på opdagelse i – ude i naturen på egen hånd. Du finder "Vores Natur" her.
 

Oprindeligt skrevet af jes, Aalborg Bibliotekerne.

Materialer
  • Billedbog (net)

Vilde dyr i byerne

Billedbog. Julie, Andreas og far er i parken. Pludselig ser de en vaskebjørn, der leder efter mad ved en skraldespand. De beslutter sig for at stå tidligt op næste morgen for at tage på "park-safari"
Læs mere
  • Billedbog (net)

Vilde dyr i byerne

  • Bog

Byens dyr og planter

Af Tommy Dybbro (2001)
Læs mere
  • Bog

Byens dyr og planter

Af Tommy Dybbro (2001)
  • Ebog

Naturen ind i byen : sådan skaber du oaser på altaner og terrasser

Af Boe Sallingboe (2016)
Ideer til indretning af en have på altanen eller i baggården. Forslag til velegnede typer af planter og gode råd om lysforhold, krukker og vedligeholdelse af miljø og beplantning
Læs mere
  • Ebog

Naturen ind i byen : sådan skaber du ...

Af Boe Sallingboe (2016)