Daniella Jensen de Lopez
Daniella Jensen de Lopez

Daniellas anbefalinger til sommerens spil

10.06.16
At spille spil er sjovt og en anderledes måde at være sammen på. Ligesom med bøger og alt muligt andet er det meget individuelt hvad man fortrækker. Her er de 3 spil jeg skal have med ud i sommerlandskabet.

King of Tokyo

King of Tokyo er et terningspil for hele familien. I spillet indtager dit Gigamonster Tokyo i kampen om at udslette de andre monstre, med andre ord slå terninger - smadr alle andre - og vær den sidste spiller tilbage. Spillet minder en smule om Yatzy bortset fra du ruller terninger for at få kampkræfter, liv eller point og ikke for at slå ’fuldt hus’. Foruden terninger består spillet også af kort der giver dit monster ekstra evner, kortene udgør en essentielle mulighed for at bygge sig eget uovervindelige monster. Spillet er for 2-6 spillere fra 8 år.

Min oplevelse

Terningkast har aldrig været sjovere. Jeg synes Yatzy er drøn kedeligt og for den sags skyld også andre spil der er domineret af held, fordi jeg godt kan lide spil der lader sig påvirke af de taktiske valg spilleren træffer. King of Tokyo er for mig 20 minutters intens terningekast, der bliver til et af det bedste spil i sin genre. Når min yndlingsbrik Cyber Bunny er på krigsstien, kan jeg garanter at der triller klør over bordet. 

Derfor vil jeg anbefale King of Tokyo

King of Tokyo er en klassiker hjemme hos os fordi, det egner sig godt til at spille med de små nevøer og niecer men også fordi det er hylende morsomt at smadrer sin bedste vens monster over et glas rosé. På trods af at spillet er forholdsvis enkelt og til en hvis grad afgøres at tilfældigheden af terningekast, er der stadig en del strategi i det når specielle kort lynhurtig vender op og ned på spillet. Desuden er jeg vild med den genførte tematik og de muligvis sejeste spilbrikker nogensinde. 

Avalon       

Avalon handler om samarbejde, om bluff og om evnen til at gennemskue de andre spillere. I spillet kæmper de gode mod de onde, hvor det gælder om at gætte, hvem der er skurkene, før alt går tabt! Arthurs betroede kreds er blevet infiltreret af onde kræfter, og disse ønsker for enhver pris at forkludre missionerne uden også at afsløre sig selv. Du må vælge dine allierede med omhu – for det er hele kongeriget, som står på spil. Spillet er for 5-10 spillere fra 13 år.

Min oplevelse

Jeg spillede Avalon for første gang med 6 gode venner, en helt standard torsdag aften. Jeg er en energiske type med højindlevelsesevne, så der går ikke længe før jeg får brygget den helt store sammensværgelse sammen, som min veninde Eva er centrum for. Overbevist om hendes skjulte agenda forsøger jeg at beskytte missionerne ved at alliere mig med andre spiller. 
25 min. inde i spillet er bordet splittet i to hold hvoraf paranoia udgør 2/3 del af begge hold – ingen tør stole på mere end 1 medspiller, hvilket er problematisk da den fremstående nervepirrende mission kræver at tre personer deltager. Der må diskuteres og argumenters til den helt store guldmedalje som ender med at gå til de ondes side og Arthurs kongerige må erkende nederlag på bekostning af den bluffende og udspekuleret mørkeside. 

Derfor vil jeg anbefale Avalon

Jeg er ret vild med det sociale aspekt af brætspil og det understøttes i den grad i Avalon. Spillet skaber en enorm indlevelse og stemning – fyldt med nervepirrende intriger. Samtidig lægger det op til at den logiske og deduktive spiller kan komme på sporet af spillets skurke baseret på real evidens. Og hvis jeg ikke allerede har overbevist dig om hvor fedt det her spil er, så smider jeg lige easy-factoren oven i hatten, spillet er meget enkelt at spille. 

Pandemic

Pandemia er et brætspil der handler om at rede verden fra fire frygtelige infektionssygdomme. Spillerne forvandles til et hold eksperter, der strategisk rejser verden rundt for at bekæmpe sygdommen. Spiller I klogt sammen, kan I sikre jer, at sygdommene ikke breder sig og til sidst få dem helt udryddet. Hver spiller har forskellige evner i spillet, og disse skal spille sammen og styrke hinanden, ellers er det umuligt at finde kuren og udrydde de dødelige sygdomme. Spillet er for 2-4 spillere fra 10+ år.

Min oplevelse

Min kærestes ekstreme konkurrencepræget måde at tilgå strategispil på, er bagrunden for at vi i sin tid fik spillet. Personligt er jeg rigtig glad for light-strategispil men det er bare ikke fedt når man bliver kanøflet hver eneste gang man spiller Stratego. 
Så da vi skulle spille Pandemia, tænkte jeg ok det her bliver fedt fordi nu har vi en mulighed for at spille sammen og ikke mod hinanden. Hvis jeg vinder, så vinder han også – en kæmpe win/win. Det starter med at vi sætter spillet op: et verdenskort inficeres med de små plastikkuber der angiver hvor sygdommen hærger. Vi snakker taktik for at komme spillets angreb i forkøbet og forsøger bedst muligt at behandle sygdommene før der opstår epidemiudbrud. Vi vender og drejer de forskellige udfald, for hver runde rammes nye områder og pandemierne breder sig. Vi rejser kloden tynd for at behandle udbrud og finde kurer mens det ene udbrud efter det andet for situation til at spidse til. Med svedige håndflader vender vi de tre kort der indikere hvilket byer er ramt af mere sygdom… puha heldigvis blev Istanbul ikke ramt. Mit rollekorts evne er at jeg kan flytte andre spillebrikker direkte (med deres tilladelse selvfølgelig) jeg får fløjet min kærestes brik til Istanbul, hvorved vi kan stoppe udbredelsen til de forbundne byer. Vi når at skaffe alle 4 kurer, reder verden og vinde over spillet.

Derfor vil jeg anbefale Pandemic

Jeg kan godt lide at Pandemia er et kooperativ spil, hvor man vinder eller taber sammen. Det gør det til et velegnet til familiespil eller kærestespil, da der ikke er så stor risiko for, at folk begynder at kanøfle hinanden. Det handler i højgrad om at samarbejde og udnytte hinandens forskellige evner, men tilfældighederne har meget at sige. Spillet har 7 forskellige rollekort, der hver især har deres egne evne, hvilket giver god variation i spillet og mulighed for at udforske mange forskellige strategier. 

Tags