""

Danmarkshistorie i regnbuens lys

Kærlighed kommer i mange farver og former. Flot bog dykker ned i regnbue-kærlighedens og Danmarks historie

Det er snart både valentinsdag og Winter Pride, vinterens festival med aktiviteter og events for og om blandt andre homoseksuelle personer. I den anledning vil jeg kaste et blik på den historiske homokærlighed med anbefaling af en fantastisk bog og et spændende arrangement:

I Danmark er homoseksualitet formelt blevet set som en sygdom i hjernen indtil 1930. I mange, mange år var det ved lov strengt forbudt at dyrke sex med en person af samme køn.

Homoseksuelle blev før 1866 sammenlignet med forbrydere af værste karakter, og straffen for denne seksuelle adfærd var hjul og stejle, bål og brand. Først efter 1866 blev straffen for sex mellem mænd mildere og ændret til tugthusarbejde.

På Rigsarkivet findes der forbryderalbums med fotos af homoseksuelle ”forbrydere” og flere hundrede billeder af sex mellem mænd, der blev konfiskeret af politiet.

Tæv for dans og kys

Først i 1930 blev homoseksualitet afkriminaliseret ved en ny lov, der trådte i kraft i 1933. Og først nu kunne kampen for ligeretten begynde for de homoseksuelle.

For selv om homoseksualiteten blev afkriminaliseret, straffede politiet på egen hånd og helt uden domstolenes accept stadig, for eksempel hvis to mænd dansede sammen eller blev set kysse på offentlige steder.

Hårdest gik det ud over de mandlige homoseksuelle, bøsserne, mens de lesbiske kvinder bedre kunne slippe afsted med at vise deres kærlighed offentligt.

Ligeret i 2030?

Ét var politiets konkrete og ulovlige chikane, noget andet var opfattelsen i den brede befolkning. At opnå generel accept af forskellige menneskers forskellige kærlighedsliv har været en lang, sej kamp, og vi er der ikke helt endnu.

FNs Verdensmål nummer 5 siger, at der skal være ligestilling mellem kønnene inden år 2030. Det må vi så håbe, vi opnår, men så har det også kun taget lige omkring 100 år siden afkriminaliseringen i Danmark.

Vil du lære noget nyt?

Jeg vil anbefale, at du læser den spændende bog ”Bøssernes danmarkshistorie 1900-2020” med mange vinkler på de homoseksuelles historie.

Men bogen er i høj grad også en fortælling om en generel udvikling for Danmark som et gennem årene mere åbensindet samfund; en beretning om normer og frihedskamp, storpolitik og social accept.

Bogen er skrevet af de prisbelønnede forfattere Lars Henriksen (forperson for Copenhagen Pride) og dragqueen Chantal Al Arab (også kendt som historiker Anders Larsen).
Og dem kan I opleve til vores arrangement ”Bøssernes Danmarkshistorie” den 14. februar klokken 19.00-21.00!
Det bliver helt sikkert både øjenåbnende og underholdende.

Læs mere om arrangementet og hent billet her.

Materialer
Lars Henriksen (f. 1970), Chantal Al Arab: Lars Henriksen og Chantal Al Arab fortæller fra bøssernes Danmarkshistorie 1900-2020
  • Bog

Lars Henriksen og Chantal Al Arab fortæller fra bøssernes Danmarkshistorie 1900-2020

En samlet fremstilling af bøssers vilkår i Danmark fra år 1900 til 2020. Bogen kan læses af alle med interesse for det danske bøssemiljø i moderne tid
Læs mere
  • Bog

Lars Henriksen og Chantal Al Arab for...

Nina Lildal-Schrøder: Kort & godt om LGBT+
  • Bog

Kort & godt om LGBT+

Om LGBT+, hvad de enkelte bogstaver står for, og hvor mangfoldigt køn og køns­forståelse, kønsidentitet og seksuel orientering i virkeligheden er. Man kan også læse om minoritetsstress, regnbuefamilier, livet for unge LGBT+-personer og om LGBT+ og religion. Endelig er der gode råd til, hvordan pårørende og fagpersoner bedst k...
Læs mere
  • Bog

Kort & godt om LGBT+

Bjarne Henrik Lundis: Da vi fik ret : på tur gennem Danmarks homo- og LGBTQ-miljø
  • Bog

Da vi fik ret : på tur gennem Danmarks homo- og LGBTQ-miljø

Om den danske LGBTQ-bevægelses historien helt tilbage til dengang hvor det hed foreningen af 1948, bl.a. om rettigheder, om perioden hvor homoseksualitet var en sygdom til det 21. århundrede, hvor det handler om at have ligestilling. Desuden om de steder i indre København, hvor disse begivenheder fandt - og finder sted
Læs mere
  • Bog

Da vi fik ret : på tur gennem Danmark...

  • Bog

Må jeg være fri

Består af 17 korte kapitler der belyser forholdene for homoseksuelle i Danmark nu og i den nære fortid fra forskellige vinkler
Læs mere
  • Bog

Må jeg være fri