""

De døde for kærligheden - eller gjorde de?

I slutningen af 1880'erne udspillede sig en hemmelig kærlighedsaffære på Tåsinge, den endte desværre alt andet end lykkeligt.

Forelsket i linedanserinden

Sixten forelskede sig hovedkulds i Elvira første gang han så hende danse på line, og der gik ikke længe før Elvira gengældte hans følelser.

Deres kærlighed faldt imidlertid ikke i god jord hos hverken Elviras eller Sixtens familier, som var imod det umage par. Desuden var Sixten både gift og havde to børn, hvilket ikke gjorde situationen nemmere.

Elvira og Sixten så sig derfor nødsaget til at stikke af sammen. Deres kærlighedsaffære ender dog langt fra lykkeligt.

En tragisk slutning 

Deres tragiske historie har fascineret historikere og romantikere lige siden parret blev fundet døde på et tæppe i Nørreskov på Tåsinge, hvor de begge var blevet skudt gennem hovedet. Sixten havde pistolen i hånden og Elvira lå ved hans side.

De havde af kærlighed begået fælles selvmord den 26. juli 1889. Eller havde de?

Historien overgår den vildeste fantasi

Der er igennem de sidste 130 år blevet undersøgt både breve og genstande, der menes at bevise, at det var den pigeglade Sixten Sparre, der slog Elvira ihjel.

Der er dog også gjort forsøg på at pynte på fortællingen om mordet og romantikken mellem de to. Hvad enten man er tilhænger af den ene eller anden side af historien, så er det uden tvivl disse nye kilder og fortællinger, der er med til at holde deres kærlighedshistorie i live.

Mindet med en sten i Nørreskov

I 1885 fødes min mands oldefars bror Kristian Hansen. Kristian Hansen var fire år gammel da Sixten Sparre og Elvira Madigan kom af livet. 

Kristian Hansen voksede op i Bjerreby på Tåsinge, der ikke ligger mange kilometer væk fra Nørreskov. Kristian og hans fire brødre havde fået fortalt og kendte historien om parret.

Da Kristian Hansen blev voksen blev han skovarbejder i Nørreskov og har i sin tid der vist mange turister til stedet, hvor Sixten Spare og Elvira Madigan tog livet af sig. Stedet er markeret med en sten til minde om det unge par. 

Sommerblomster på gravstedet 

Elvira Madigan og Sixten Sparre ligger i dag begravet på Landet Kirkegård under et gammelt egetræ.

Om sommerens besøger turister i tusindvis gravstedet. Unge piger lægger en lille buket sommerblomster, og nygifte par lægger deres brudebuket ved graven. Dette som symbol på den buket Elvira aldrig fik.

 

Materialer
  • Bog

En dråbe faldt - Elvira Madigan

Af Klas Grönqvist (2017)
Med udgangspunkt i avisartikler, retsprotokoller og andre hidtil ukendte kilder fra tiden, fortælles den barske virkelighed bag myten om "århundredets kærlighedshistorie" mellem cirkusartisten Elvira Madigan og soldaten Sixten Sparre
Læs mere
  • Bog

En dråbe faldt - Elvira Madigan

Af Klas Grönqvist (2017)