""

Derfor skal du læse Kristian Bang Foss

Kristian Bang Foss besøger biblioteket 26. februar – men hvorfor skal du læse ham, og hvad skal du læse bagefter?

Kristian Bang Foss er en fantastisk forfatter, fordi han skriver om almindelige mennesker i Danmark – og det gør han med en stor portion humor, et særligt blik for jargonen mellem mennesker og med et pift af eventyr. 

Den 26. februar får vi besøg af forfatteren, der i samtale med idéhistoriker og filosof Jonas Holst undersøger venskabskulturen i litteraturen. Læs mere om den aften HER.

Eventyr og venskabsjargon 

Stærke venskaber, mødet mellem forskellige samfundsklasser og det eventyrlystne er særligt tydeligt i Kristian Bang Foss' to sidste romaner "Døden kører audi" (2012) og "Frank vender hjem" (2019).
 
I "Døden kører audi" følger vi Asger, der er handicaphjælper for Waldemar, verdens sygeste menneske. De kører til Marokko i bil for at opsøge healeren Torbi el Mekki, som, Waldemar håber, kan hjælpe ham. Det er en hylende morsom on the road-roman, hvor de to venners humor og måde at tale sammen på er præget af at være hinandens eneste tætte samtalepartner. 
 
Det eventyrlige får plads i romanen "Frank vender hjem", da Franks kæreste Thea beskylder ham for at mangle en hobby og forærer ham en havkajak. Uden at røbe for meget kommer Frank på eventyr på sin første tur i havkajakken, og det indbefatter både dødsangst, en øde ø og en masse vilde fugle. 
 

Nomineret til DR Romanprisen

De flydende grænser mellem komik og tragedie er gennemgående i Kristian Bang Foss’ forfatterskab, som skildrer tilværelsen i udkanten af det etablerede samfunds normer og handlingsmønstre. 

Forfatteren er nomineret til DR Romanprisen 2020 for "Frank vender hjem", som skildrer danske klasseforskelle gennem Franks dannelsesrejse fra Hvidovre til Whiskeybæltet.

Hør Kristian Bang Foss fortælle om sociale klasser i denne film

Hvad skal jeg læse bagefter?

Jeg vil anbefale tre forfattere, der også arbejder humoristisk og realistisk med fortællingen om helt almindelige menneskeskæbner i dagens Danmark: Lars Frost, Lone Aburas og Stine Pilgaard.

Alle tre skriver om at gå på arbejde, om forskellige arbejdspladser indefra, og hvordan man taler til hinanden både på arbejdspladsen, i andelsforeningen, i fodboldklubben og med sine venner og familie. Du kan læse mere om og reservere deres bøger herunder. 

Materialer
GennemseGennemse
  • Bog

Frank vender hjem : roman

Af Kristian Bang Foss (2019)
Frank, fra en fattig arbejderfamilie, møder på universitet Thea, der kommer fra en rig familie. De bliver kærester og...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Bog

Døden kører Audi : roman

Af Kristian Bang Foss (2012)
Asger mister alt og må tage et job som handicaphjælper hos den kronisk syge og hashrygende Waldemar. Waldemar overtal...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Bog

Stormen i 99 : roman

Af Kristian Bang Foss (2019)
En beskrivelse af en samling mennesker, der tilfældigvis arbejder sammen på et tøjlager på Amager
Læs mere
GennemseGennemse
  • Bog

Ubevidst rødgang : ingeniørroman

Af Lars Frost (f. 1973-10-07) (2008)
Udviklingsroman, om ingeniøren Erik, der lever et kedeligt og forudsigeligt liv i 1970'ernes spirende velfærdssa...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Bog

Smukke biler efter krigen : knaldroman

Af Lars Frost (f. 1973-10-07) (2004)
Da Lasse kommer til Island for at være gæst ved en vens bryllup, udvikler det sig hurtigt til en flippet tur ud i det...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Bog

Den svære toer : roman

Af Lone Aburas (f. 1979) (2011)
Kollektivroman om en flok yngre danskere fra de københavnske forstæder. Skildrer det moderne menneskes udfordringer i...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Bog

Føtexsøen : roman

Af Lone Aburas (f. 1979) (2009)
Lene har en egyptisk far og en dansk mor, så hendes barndomserindringer er lidt anderledes. Det er hendes dagligdag t...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Bog

Lejlighedssange : roman

Af Stine Pilgaard (2015)
En ung kvinde flytter med sin kæreste ind i en andelslejlighed i Århus. Hun laver lejlighedssange og kommer derigenne...
Læs mere