""

Dit bibliotek vil bevæge dig

Corona har gjort, at rigtig mange danskere arbejder og studerer hjemme, derfor er vores dagligdagsmotion taget ud af vores liv, og det kan have rigtig store konsekvenser.

Vi kan ikke komme udenom, at det sidste års tid har været meget usædvanligt for os alle. Uden at forklejne alvoren i den verdensomspændende pandemi, kan man nærmest sige, at vi har været udsat for et eksperiment.

Corona og hjemsendelse har for mange af os betydet, at vores daglige fysiske bevægelse er blevet voldsomt reduceret. Vi skal ikke gå eller cykle til vores arbejdsplads eller skole, og vi sidder dagen lang på vores dertil indrettede foran computeren uden en masse kortere gåture til møder, kaffemaskinen, printeren eller for at stille kollegaen et spørgsmål.

Kampagne med fokus på bevægelse

I uge 18-23 sætter landets biblioteker fokus på bevægelse i en fælles kampagne sammen med Danmarks Radio og en række idrætsorganisationer.
 
Kampagnen hedder "Sammen i bevægelse", og i løbet af 2021 er målet at få endnu flere danskere op af stolene og i gang med at bevæge sig. Her behøver det ikke nødvendigvis at være motion i form af løbeture eller fitness, men det kan også være ganske almindelige hverdagsbevægelser som at slå græs, lege med børnene/børnebørnene eller at GÅ en tur på biblioteket - alt tæller!
 
På Herlev Bibliotek har vi imidlertid besluttet at fortsætte og fokusere på bevægelse helt frem til sommerferien slutter. Derfor kan du fra nu og hen over sommeren lade dig bevæge af og bevæge dig med biblioteket.
 
Vi vil præsentere jer for værker for både store og små, som sætter gang i følelserne. Vi vil løbe, mens vi tager en Tænkepause, give jer forskellige lydvandringer, så du kan bevæge dig rundt i Herlev.
 
Vi vil danse os i gennem forsommeren og når sommerferien endelig banker på, vil vi guide jer igennem OL, tage jer med på en opdagelsesrejse og ikke mindst give jer et brag af en litterær sportssommer! 
 

Har bevægelse så stor betydning?

Hvilke konsekvenser har det reelt på vores krop, hvis vi stopper med at bevæge os?

Konditionen falder, og man taber muskelmasse. Humøret bliver faktisk også voldsomt påvirket. Man bliver mere sur og får en kort lunte. Man bliver tilmed dårligere til at koncentrere sig.

Der sker rigtig meget for ens fysiske og mentale sundhed i takt med, at inaktiviteten stiger. Det betyder til gengæld også, at man lever længere, når man er fysisk aktiv, fordi man modvirker alle disse reaktioner.

Ifølge Bente Klarlund, som har forsket i præcis bevægelsens betydning for menneskenes sundhed, vil en kvinde på 30 år, som begynder at motionere 30 min. om dagen statistisk set kunne leve fire år længere. For mænd er det lidt kortere, men der er evidens for, at bevægelse er med til at forlænge ens liv.

Bevægelse og læsning er sundt for kroppen

De positive bivirkninger af bevægelse kan faktisk sidestilles med de påvirkninger som læsning også giver.

Når du læser, bliver du bedre til at koncentrere dig, fordi du træner din hjerne. Oveni hatten får du inspiration og bliver mindre stresset. Alt sammen positiv indflydelse, som i sidste ende giver mere livskvalitet. 

Landets biblioteker vil i hvert fald gøre sit til at hjælpe danskerne på vej til en styrket livskvalitet med fokus på litteratur og bevægelse, som til sammen sætter gang i den positive energi for både krop og sjæl.
 

Materialer
Chris MacDonald (f. 1973): Ikke til forhandling : livets ligning
 • Bog

Ikke til forhandling : livets ligning

Med udgangspunkt i sit eksperiment "U-turn" fra 2012, tager forfatteren fat i de tre faktorer han beviser har en positiv påvirkning på vores krop og helbred, nemlig søvn, kost og motion
Læs mere
 • Bog

Ikke til forhandling : livets ligning

 • Bog

Vandreture i Danmark (Legind)

Beskrivelser af mere end 100 vandreruter fordelt på Jylland, Fyn, Sjælland og øer med detaljerede kort over alle turene
Læs mere
 • Bog

Vandreture i Danmark (Legind)

Bente Klarlund Pedersen: Gå-bogen : gå, så går det nok
 • Bog

Gå-bogen : gå, så går det nok

Inspiration, argumenter og gode grunde til at øge aktivitetsniveauet ved at gå. Blandt andet med filosofiske overvejelser, digte og samtaler med kendte danskere om at spadsere
Læs mere
 • Bog

Gå-bogen : gå, så går det nok

 • Bog

Hverdagsøvelser

Træningsøvelser der kan laves på få minutter i en travl hverdag
Læs mere
 • Bog

Hverdagsøvelser

 • Bog

Sundhed i bevægelse : udfordringer til et begreb

(2007)
Læs mere
 • Bog

Sundhed i bevægelse : udfordringer ti...

(2007)
 • Bog

Sjælens fem rytmer : bevæg dig og bliv bevæget

Af Gabrielle Roth (2003)
Den amerikanske danser guider læseren gennem fem universelle rytmer: Flydende indeholder alle de feminine mysterier, Staccato udforsker de maskuline mysterier. Kaos sigter på at integrere Flydende og Staccato i en personlig energistrøm. Lyrisk er rytmen af trance og selvrealisering. Stille, moderen til alle rytmer, viser vej ...
Læs mere
 • Bog

Sjælens fem rytmer : bevæg dig og bli...

Af Gabrielle Roth (2003)
 • Bog

Vildt og farligt

(2015)
Læs mere
 • Bog

Vildt og farligt

(2015)
 • Bog

Bevægelse : en grundbog

(2017)
Læs mere
 • Bog

Bevægelse : en grundbog

(2017)
 • Bog

Til fods : verdens bedste motion

(2015)
Inspiration til hvordan man kan bevæge sig lidt mere i hverdagen
Læs mere
 • Bog

Til fods : verdens bedste motion

(2015)
 • Bog

Hvad jeg taler om når jeg taler om at løbe

Af Haruki Murakami (2016)
Den japanske forfatter Haruki Murakamis (f. 1949) beretning om at løbe, hvor arbejdet med de romaner han har skrevet, fletter sig sammen med hans helt store løbeoplevelser i et både filosofisk og humoristisk erindringsforløb
Læs mere
 • Bog

Hvad jeg taler om når jeg taler om at...

Af Haruki Murakami (2016)
Lotte Garbers: Løbeklubben i Saudi
 • Bog

Løbeklubben i Saudi

Af Lotte Garbers (2020)
En dansk kvinde møder det kontrastfyldte liv i Saudi Arabien gennem venskabet med en række aktive, moderne arabiske kvinder, der har fundet sammen i landets første løbeklub. Løbeklubben fungerer også som frirum, næsten uden for diktaturstatens overvågning
Læs mere
 • Bog

Løbeklubben i Saudi

Af Lotte Garbers (2020)
 • Bog

De bortrejste : noveller

Noveller, der alle handler om at være i bevægelse, fysisk eller mentalt. Om at være på vej væk eller være bortrejst
Læs mere
 • Bog

De bortrejste : noveller

 • Bog

Bevæg dig med dit barn : 130 sjove lege

Inspiration til forældre, daginstitutioner og skoler til at få mere bevægelse ind i hverdagen
Læs mere
 • Bog

Bevæg dig med dit barn : 130 sjove lege

Frida Hallqvist: Kickstart dit sunde familieliv : sådan gør du i en travl hverdag
 • Bog

Kickstart dit sunde familieliv : sådan gør du i en travl hverdag

Af Frida Hallqvist (2019)
Tips og tricks til at få meget mere bevægelse og sundhed ind i børnefamilien på den sjove måde. Med ideer til hvordan man kan træne med sit barn på stranden, stuegulvet, legepladsen eller hvor man nu er. Med 39 børnevenlige opskrifter - alle uden hvedemel, komælk og sukker
Læs mere
 • Bog

Kickstart dit sunde familieliv : såda...

Af Frida Hallqvist (2019)