Dansk soldat i Helmand, Afghanistan
Dansk soldat i Helmand, Afghanistan

Dyk ned i danmarkshistorien: Danmark i krig

Tag med på en rejse fra 1991-2011 og bliv klogere på Danmarks krigsdeltagelse. Bo Lidegaards seneste bog forklarer den udvikling, der har gjort Danmark til et krigsførende land

"Danmark i krig" af historiker, dr.phil., tidligere topembedsmand og chefredaktør Bo Lidegaard, er sjette bind i serien "100 danmarkshistorier". På Herlev Bibliotek sætter vi i en række artikler under overskriften "Dyk ned i danmarkshistorien" fokus på udvalgte bøger fra bogserien af Aarhus Universitetsforlag. Der udkommer én bog om måneden, indtil de 100 bøger på hver 100 sider er på gaden. 

Med bogen "Danmark i krig" bliver vi klogere på Danmarks militære indsatser fra den første golfkrig i 1991 til luftkrigen i Libyen i 2011. Bo Lidegaard præsenterer os for de politiske beslutninger bag Danmarks krigsdeltagelse i perioden og slutter af med at give en velargumenteret diskussion af krigsførelsens resultater.

Det, der i min optik gør bogen virkelig interessant, er, hvordan Danmark på relativt kort tid gik fra at være et land, som længe havde taget afstand til krigsdeltagelse, til at være et land, der anser krig som et vigtigt redskab i udenrigspolitikken. En udvikling som ifølge Lidegaard er sket på bare 20 år!

For at gøre denne udvikling endnu mere tydelig for læseren tager bogen sin begyndelse i sensommeren 1991, hvor Danmark stod over for beslutningen om at skulle tage del i opgøret med diktatoren Saddam Hussein i Irak. Spørgsmålet bragte stor diskussion med sig i Folketinget. Men efter lange og svære overvejelser blev der indgået et politisk kompromis, som betød, at udsendelsen af den danske korvet Olfert Fischer blev Danmarks bidrag. Bidraget var dog imidlertid ikke uden forbehold, blandt andet måtte korvetten ikke befinde sig i krigszonen, og den var kun udsendt til at løse nogle bestemte opgaver.

På samme måde tager Lidegaard som den sidste krigsaktion fat på krigen i Libyen i 2011. Her var beslutningsprocessen en helt anden, og efter kun et døgn blev det af Folketingen enstemmigt vedtaget, at der skulle sendes F-16 fly til Libyen. Denne gang uden forbehold.     

"Hvorfor?"

Bogens sidste kapitel har meget passende fået overskriften "Hvorfor?". Hvorfor har vi i Danmark på bare 20 år fået en større villighed til at tage del i de store militære auktioner og dermed understrege landets rolle som en krigsførende nation?

Et andet spørgsmål, som ligeledes stilles i bogens sidste kapitel, er, hvorvidt denne udvikling har gjort nytte? På baggrund af bogens analyse gives et svar, som ikke ligefrem er opmuntrende. Til gengæld er det en stor fornøjelse at få en indføring i de danske krigsaktioner fra den altid velskrivende Bo Lidegaard. Emnet er yderst relevant og lettere at relatere til nu end nogensinde før. I dag er det næsten en almindelighed at kende en, som har haft krig helt tæt på.

Faktisk kender jeg selv en, min storebror. Han anbefalede på et tidspunkt bogen "I morgen angriber vi igen" efterfulgt af ordene ”Jeg kan genkende en hel del fra min egen udsendelse i denne bog”. For mit vedkommende var der ingen tvivl. Når anbefalingen kommer fra en, der selv har stået midt i kaosset, så må der virkelig være noget om det. Og det var der. Denne anbefaling er hermed også givet videre til alle jer.

Bo Lidegaard besøger Herlev Bibliotek

Jeg har faktisk altid været stor fan af Bo Lidegaard, og det er derfor ikke svært at skulle anbefale nogle af hans andre bøger. Til gengæld synes det næsten at være en regel, at hans bøger er på 400 sider eller mere. Derfor skal man have mod på at tage de tykke bøger ned fra hylden. Det kan du nu imidlertid også roligt gøre. Når det er sagt, så er "Danmark i krig" et herligt, frisk pust til en samling af både tykke og meget tykke bøger af Bo Lidegaard.

En af de tykke bøger, som jeg varmt kan anbefale, har titlen "Landsmænd". Heri har du beretningen om de danske jøders flugt i oktober 1943 og ikke mindst Lidegaards svar på et meget interessant spørgsmål om, hvorfor mange danskere valgte at løbe risikoen og hælpe de flygtende på vej. 

Er du hverken til de tynde eller tykke bøger, er du stadig mere end velkommen, når Bo Lidegaard gæster biblioteket den 12. november klokken 19.00. I anledning af 100-året for afslutningen af 1. verdenskrig – en krig, hvor Danmark frygtede for at miste sin suverænitet og derfor forholdt sig neutralt – har vi nemlig inviteret Bo Lidegaard forbi biblioteket til at fortælle om en tid, hvor Danmarks krigsinvolvering var en helt, helt anden end den, han beskriver i "Danmark i krig".

 

 

 

Materialer
  • Bog

Danmark i krig

Af Bo Lidegaard (2018)
Læs mere
  • Bog

Danmark i krig

Af Bo Lidegaard (2018)
  • Bog

I morgen angriber vi igen : Danmarks krig i Afghanistan

Af Kim Hundevadt (2008)
Danske soldaters frontberetninger fra Afghanistan. Om de dramatiske hændelser under angrebskrigen i Helmand-provinsen i efteråret 2007, hvor danske soldater har kæmpet og dræbt og set kammerater falde i kampen mod Taleban
Læs mere
  • Bog

I morgen angriber vi igen : Danmarks ...

Af Kim Hundevadt (2008)
  • Bog

Landsmænd : de danske jøders flugt i oktober 1943

Af Bo Lidegaard (2013)
Beretningen om de danske jøders flugt i 1943 følger udviklingen gennem de afgørende uger, hvor der trækkes tråde direkte fra beslutningerne i Berlin over de tyske og danske embedsmænd til de flygtende og deres landsmænd
Læs mere
  • Bog

Landsmænd : de danske jøders flugt i ...

Af Bo Lidegaard (2013)