En tour gennem historien

Nu går starten til Tour de France! Her tager Gitte os med gennem lidt af tourens kuriøse historie og personer

Fredag den 1. juli 2022 begynder verdens største cykelløb i en af verdens bedste cykelbyer, København, med første etape på en 13 km lang enkeltstart. Verdens bedste cykelryttere indtager Københavns gader i kampen for den gule førertrøje.
København er den nordligste by, hvor ”Grand Départ” har fundet sted.

Løbet fortsætter med etape to i Roskilde og bevæger sig over et vindblæst Sjælland gennem Holbæk og Kalundborg for at slutte ruten af med en tur over Storebæltsbroen. En rute på 199 km.

Denne etape vil helt sikkert gå over i tour-historien og huskes mange år frem. Dagens drama bliver en kamp for alle ryttertyper, der enten kæmper om en etapesejr, klassement, den grønne trøje eller bjergtrøjen – alt er i spil.

"Bjergtrøjen?" tænker I nok. Storebæltsbroen er temmelig stejl med en stigning på 1,7 procent og cirka 70 meter over havets overflade med en stærk vind, så det er det "bjerg", der er tale om.

Tour gennem danmarkshistorien

På tredjedagen i Danmark kan vi forestille os, at sprinterne kommer i spil, når cykelrytterne skal igennem kuperet terræn. Vejles bakker er Danmarks mest kendte cykelterræn, og touren skal også et smut forbi Danmarks dåbsattest, Jellingestenen.

Så cykler løbet videre til Christiansfeld og Dybbøl Mølle, som er nogle af de vigtigste historiske monumenter, vi har i Sønderjylland. Her vil rytterne helt sikkert også køre solen sort for at komme i udbrud denne dag.

Touren tager så lidt af et spring og fortsætter herefter fra Dunkergue i Frankrig. Og ligesom alle andre år i Tour de Frances historie afsluttes der med Grand Finale på ”Avenue des Champs-Elysées” i Paris.

En rund ost som løn

Blandt de store danske cykelstjerner kan nævnes Bjarne Riis, der vandt touren i 1996. Bjarne blev kaldt ”Ørnen fra Herning", men desværre viste det sig senere, at han havde taget doping.

I de seneste år har der været flere andre danske stjerner, som Jesper Skibby, Jacob Fuglsang, og Micael Rasmussen, men den sjoveste historie er om løbets allerførste vinder:

I 1903 vandt Maurice Garin tre etaper og den samlede, første Tour de France og fik som præmie 6.075 franc (i nutidskroner cirka 1,4 millioner danske kroner). 

Garin var slidstærk og optrådte gerne i hvid uldtrøje eller jakke. Det gav ham tilnavnet "Den hvide bulldog". Garin blev også af aviserne kaldt "le petit ramoneur" (den lille skorstensfejer). Maurice Garin var nemlig skorstensfejer i Lens, når han ikke cyklede.

Maurice blev født i 1871 og var italiensk immigrant. I Italien havde familien levet under fattige kår. Faderen overlod Maurice til en skorstensfejer i Frankrig, der lige stod og skulle bruge et barn til det fine arbjede i skakterne. Maurices måndesløn dengang var en rund ost.
Præmien for at vinde Tour de France var ham altså vel undt, da han trillede over målstregen i Paris.

Maurice Garin blev kaldt "kongen" af Tour de France. Efter sejren i 1903 oplevede han en gylden periode. Garin optrådte i reklamer for alt fra cykler til tobak.

Op på cyklen igen

I 1904 stillede Maurice igen op til touren. Det samme gjorde hans bror, César.
César Garin blev nummer tre i løbet, men på grund af snyd blev de begge diskvalificeret, og Maurice Garin fik to års karantæne. 

Maurice Garin stillede aldrig op i Tour de France igen, men købte i stedet en lille benzintank for de reklamepenge, han havde tjent.

På den lille tankstation i Lens i den nordlige del af Frankrig kunne franskmænd få fyldt deres Citroën og Renault op med benzin, uden de vidste, hvem den lille tankpasser i virkeligheden var.

Maurice Garin vendte aldrig tilbage til cykelløb, men forsvandt fra historien i benzinens dampe.

De hårde etaper bliver flere og flere

Tour de France består af 21 etaper. Etaperne er meget forskellige i sværhedsgrader. Mellem nogle af etaperne indgår også enkelte hviledage, hvor der ikke cykles.

På TV2.dk kan du følge etaperne for 2022 og se højderne på de mange stigninger, som cykelrytterne skal passere.

Men der har ikke altid været 21 etaper i touren. I 1903 bestod den af blot fem etaper. I 1926 var touren på 17 etaper, og de var i gennemsnit på 332 km. I dag er etaperne sjældent over 225 km, og i 2021 er der 21 etaper.

I 1926 stillede 126 ryttere op til start, men kun 41 nåede i mål. Vinderen var Lucien Buysse fra Belgien. I 2021 deltager 184 ryttere fordelt på 24 hold. I de første mange år af Tour de France cyklede rytterne ikke på hold.

""

Gittes friske slægtninge på lang sommer-cykeltur.

Altid øl på familieturen

I min familie har de også holdt af at cykle, dog er der ingen, der har stillet op til Tour de France.

Min mormor og morfar cyklede Nordsjælland rundt på deres cykler – og med fire børn på cyklerne, indtil de selv fik cykler. De boede på Østerbro, men kunne sagtens tage en cykeltur en lørdag til Hillerød.

Min morfar var en mand med humor, og når de kom til Ølsted, blev der dækket op med et hvidt klæde, for så var det tid til turens øl og madpakker, der var smurt og medbragt hjemmefra. Skiltet med navnet Ølsted blev dækket til så man kun kunne se, der stod ØL.

Cykler var et godt transportmiddel til at komme rundt i København, men også på landet havde slægten cykler, og selv i Sverige var slægten stolt af deres tohjulede heste.

Cyklerne dengang var tunge, og der skulle trædes til for at komme frem. I dag vejer cykler næsten ingenting.

Min far har lappet mange af vores cykler, da jeg var barn, og jeg kan stadig huske lugten af hans lappegrej og hans sorte fingre, når kæden var hoppet af vores cykler. 

En sommer på skærmen

En ting er stensikkert: Jeg skal se så meget Tour de France, jeg kan komme til.
Jeg sidder spændt og venter på at se, hvem går i udbrud, og krydser fingre for, at der ikke sker massestyrt for de stakkels ryttere. Og i år er det jo ekstra spændende, når de skal cykle over Storebæltsbroen.

Men det bedste er, når kamerarene ruller, og vi får alle de mange spændende historier om de franske slotte og egne i Frankrig, som cykelrytterne kører forbi. Det er så smukt og medrivende at se. Og nu også om Danmark!

Jeg har endda hørt et rygte: At Jørgen Leth, der ved så meget om touren og Frankrig, vender tilbage og skal være kommentator for turen 2022 på tv. Jeg håber.

Rigtig god Tour de Danmark/France!

Materialer
 • Playstation 4

Tour de France - season 2021 (Playstation 4)

Af Cyanide Studio (2021)
Cykelløbspil. Bliv vinder af den gule førertrøje i årets største cykelløb, "Tour de France", som i år køres fra Brest til Champs-Elysées i Paris. Fra 12 år
Læs mere
 • Playstation 4

Tour de France - season 2021 (Playsta...

Af Cyanide Studio (2021)
 • Bog

Rolf Sørensen præsenterer Tour de France

Rolf Sørensen præsenterer Tour de France med anekdoter, analyser samt samtaler med en række af Danmarks største cykeltalenter. For læsere, der gerne vil tættere på Touren
Læs mere
 • Bog

Rolf Sørensen præsenterer Tour de France

 • Bog

Tour de France

Af Ole Bygbjerg (2019)
Læs mere
 • Bog

Tour de France

Af Ole Bygbjerg (2019)
 • Bog

Le Tour : 20 års Tour de France fortalt i billeder

Af Nils Mejlvang (2022)
Indbydende bog i stort format om Tour de France, som bl.a. viser store danske præstationer i "Le Tour". En appetitvækker til den store begivenhed, de tre etaper i Danmark i 2022. For læsere af Tour de France- og cykelsports litteratur
Læs mere
 • Bog

Le Tour : 20 års Tour de France forta...

Af Nils Mejlvang (2022)
 • Bog

Alpe d'Huez : cykelsportens største bjerg

Af Peter Cossins (2016)
Historien om bjerget Alpe d'Huez og dets rolle i Tour de France gennem tiden med fortællinger om berømte løb, fanatiske tilskuere og store legender
Læs mere
 • Bog

Alpe d'Huez : cykelsportens stør...

Af Peter Cossins (2016)
 • Bog

Petit Petit : roman

Af Mette Sø (2010)
Petit er i gang med Tour de France. Hun er hjælperytter og skal bare lige overbevise Sportsdirektøren om, at hun er verdens bedste og at hun skal erstatte holdets stjerne, den uovervindelige Miss Starr, der kommer frustrerende let til alting
Læs mere
 • Bog

Petit Petit : roman

Af Mette Sø (2010)
 • Bog

De høje bjerge : Europas største cykelstigninger

Fotografisk billedværk. Beskrivelse af de 50 mest berømte bjerge i europæisk cykelsport. De enkelte bjerge, lige fra det 78 meter høje Koppenberg til det 3.384 meter høje Pico de Veleta i Spanien. Med fortællinger fra forskellige cykelløb og om, eller af, cykelryttere gennem tiden. Med tekst, fotos og faktabokse med rutebeskr...
Læs mere
 • Bog

De høje bjerge : Europas største cyke...

 • Bog

Emmy - Tour de France Paris

Af Mette Finderup (2010)
Emmy glæder sig helt vildt til påskeferie i Paris med familien. Det bliver dog en tur med forviklinger og mange oplevelser, der ikke er lige efter turistguiden
Læs mere
 • Bog

Emmy - Tour de France Paris

Af Mette Finderup (2010)
 • Ebog

Tyve tinder i Tour de France : en kør-selv-guide fra L'Alpe d'Huez til Mont Ventoux

Af Jesper Ralbjerg (2021)
Beskrivelser af de høje bjerge i Tour de France og portrætter af de store legender fra tourens historie, samt en kør-selv-guide for cykelmotionister med tur-forslag til de 20 bjerge med detaljeret beskrivelse af ruter. Faktabokse om sværhedsgrad og anden praktisk information
Læs mere
 • Ebog

Tyve tinder i Tour de France : en kør...

Af Jesper Ralbjerg (2021)
 • Bog

Sidste tour

Cykelsportsinteresserede ligger her trygt og godt på hjul af makkerparret Leth og Mader, som imponerende veloplagte øser af oplevelser, erfaringer og viden fra deres lange liv som cykelentusiaster og tv-kommentatorer
Læs mere
 • Bog

Sidste tour