Ældre tysk tog på vej gennem skov
Ældre tysk tog på vej gennem skov

Familiefortællinger og tyske tendenser

08.03.19
Marts' mandagssalon havde fokus på blandt andet familieskæbner og ny tysk litteratur. Få anbefalingerne her

Netop hjemvendt fra flere dages inspirerende litteraturkursus anbefalede bibliotekar Marit S. Juul og publikumschef Lisbeth Gøttsche til marts måneds mandagssalon en række bøger ud fra flere temaer:

Tyske tendenser

Marit pegede på to store tendenser i tysk litteratur, der har fået fornyet opmærksomhed herhjemme: historisk fundament og migration.

David Kehlmanns roman "Tyll" er et eksempel på en nyere, tysk, historisk roman. I den flygter gøgleren Tyll med bagerens datter Nele og rejser rundt i Europa, som er ødelagt af Trediveårskrigen og præget af overtro og kampen for overlevelse.

"Før festen" af Saša Stanišić er en af flere nye, tyske romaner, der tager udgangspunkt i flygtninge- eller indvandrerhistorier. Romanen skildrer livet i en lille tysk landsby i det tidligere DDR, hvor tiden på mange måder er gået i stå. Livshistorier, sagn og eventyr smelter sammen i en mosaik af landsbyliv, hvor der forberedes en lokal fest.

Essays til tiden

En genre, der har fået en mindre renæssance, er essays. Flere skønlitterære forfattere er (igen) begyndt at skrive og udgive de undersøgende tekster, fortalte Marit, blandt andre Jens Christian Grøndahl.

Han har for nylig udgivet hele tre essaysamlinger med Europa som tema: 
"Hjemme i Europa" om globalisering og nationalfølelse, der tilsyneladende godt kan gå hånd i hånd.
"Europas ambassade" om flygtningekrisen i Europa bl.a. med fokus på konflikten mellem praktiske og politiske værdier.
"Europa er ikke et sted" om national højredrejning set i historisk og kulturelt perspektiv versus det at være del af en større europæisk identitet.

Farverige familiehistorier

Lisbeth anbefalede bøger med familiehistorier som tema og aktuel tendens. Romaner, der skildrer familien på godt – og måske mest på ondt.

Merete Pryds Helle har de senere år udgivet hele to store familieromaner: 
"Folkets skønhed", der vandt De Gyldne Laurbær i 2016, et et portræt af en hel slægt og af den samfundsmæssige udvikling i Danmark fra 1930’erne til 1970’erne.
Romanen følger karakteren Marie fra den fattige opvækst på Langeland, til familien Pryds slår sig ned i et nybygget parcelhuskvarter i Værløse.

"Vi kunne alt" er en selvstændig fortsættelse af ”Folkets skønhed”.
Romanen følger familien Pryds' naboer på villavejen i Værløse gennem de tidlige 70’ere. En dysfunktionel familie, hvor datteren Merle prøver at finde sin vej gennem livet.

Katrine Marie Guldagers "Køge-krøniken" strækker en familiehistorie over hele seks bind. Serien indeholder titlerne "Ulven", "Lille Hjerte", "Den ny tid", "Peters død", "Bror og søster" og "Ilden".

Rammen for den store historie er Køge i årene omkring Anden Verdenskrig og frem til 1980’erne. Romanerne følger søskendeparret Henry og Leonore og deres familie gennem 50 år i et samfund, hvor familiemønstre forandres og kønsroller er i opbrud.

En sidste anbefaling er Dorthe Nors' novellesamling "Kort over Canada", der rummer tekster om mennesker i overgangsfaser og forandring. Novellerne kredser om eksistentielle temaer som sorg, kærlighed og grusomhed – blandt andet i familierelationer. 

Materialer
GennemseGennemse
 • Bog

Tyll : roman

Af Daniel Kehlmann (2018)
Gøgleren Tyll flygter med bagerens datter Nele, og rejser rundt i Europa, som er ødelagt af Trediveårskrigen og præge...
Læs mere
GennemseGennemse
 • Bog

Før festen : roman

Af Saša Stanišić (2015)
Roman, der skildrer livet i en lille tysk landsby i september 2013, hvor landsbyen gør klar til den årlige høstfest. ...
Læs mere
GennemseGennemse
 • Bog

Hjemme i Europa : essay

Af Jens Christian Grøndahl (2015)
Med indtryk fra et ophold i Rom, bevæger forfatteren sig på kryds og tværs af tid og sted, fra kunst og litteratur ti...
Læs mere
GennemseGennemse
 • Bog

Europas ambassade : essay

Af Jens Christian Grøndahl (2016)
Essay om, hvordan flygtningekrisen påvirker vores kultur og selvforståelse. Forfatteren beskriver en rejse til Lamped...
Læs mere
GennemseGennemse
 • Bog

Europa er ikke et sted : essay

Af Jens Christian Grøndahl (2018)
Essays om at være lokalt forankret og samtidig en del af en større europæisk identitet
Læs mere
GennemseGennemse
 • Bog

Folkets skønhed

Af Merete Pryds Helle (2016)
Marie vokser op på Langeland i 1930'erne i et forarmet miljø, der ikke levner mange muligheder for de unge, som ...
Læs mere
GennemseGennemse
 • Bog

Vi kunne alt : roman

Af Merete Pryds Helle (2018)
Merle vokser op i 1970'erne i Værløse. Hun har det svært i skolen og derhjemme, hvor familien er ved at gå i opl...
Læs mere
GennemseGennemse
 • Bog

Ulven

Af Katrine Marie Guldager (2015)
Leonora og Henry vokser op i tiden omkring 2. verdenskrig, men det er ikke altid nemt at leve sammen i en familie, og...
Læs mere
GennemseGennemse
 • Bog

Lille hjerte

Af Katrine Marie Guldager (2015)
Lilly forlader mand og børn for at udleve sin drøm om at blive kunstner. Men bliver prisen for at forlade især børnen...
Læs mere
GennemseGennemse
 • Bog

Peters død : roman

Af Katrine Marie Guldager (2014)
Vil faderens død kunne opfylde Leonoras største ønske om, at resten af familien kan være sammen igen? Drømmen brister...
Læs mere
GennemseGennemse
 • Bog

Bror og søster

Af Katrine Marie Guldager (2015)
Henry er netop blevet løsladt fra fængslet i 1976, men modtages ikke særlig godt i kollektivet. Klaus og Leonora bor ...
Læs mere
GennemseGennemse
 • Bog

Kort over Canada : noveller

Af Dorthe Nors (2018)
Noveller. Dansk novellesamling om menneskelige længsler og afgrunden lige foran vore fødder
Læs mere