Forny dit tøj med japansk broderi

Sashiko er japansk bondesyning, der forstærker hullet tøj og forlænger levetiden. Lær teknikken til vores klimafestival

3. september inviterer vi hele Herlev til festival for klima og bæredygtighed, "Bær dig dygtigt ad – fra verdensmål til hverdagsmål".

Dagen byder på en lang række boder, oplæg og workshops, hvor du blandt andet kan lære en særlig japansk broderiteknik, Sashiko.
Med den kan du lappe og forstærke dit tøj, så det får nyt liv og ikke bare ryger ud. Samtidig er teknikken utroligt smuk.

Hvidt som sne

Sashiko er en gammel, japansk broderiteknik, som stammer helt tilbage fra det 16. århundrede.

Stof var en knap og dyr ressource, så Sashiko-teknikken blev brugt især af fiskere og bønder til at forlænge tøjets holdbarhed og levetid ved at lappe, quilte og forstærke tøjet på en smuk måde.

Denne broderiteknik er igennem århundrede blevet givet videre fra mor til datter, fra hånd til hånd. Og mens kvinderne tryllede mønstre frem af stof og tråd, mindede de hvide, små forsting på indigoblåt stof dem om sneen, der faldt langsomt omkring de gamle fiske- og bondehuse. Broderi var nemlig især en vinter-sysel.

Sashiko er traditionelt broderet netop på blåt med hvid tråd, men selvfølgelig kan man brodere på og med andre farver – som jeg netop har gjort på billedet af det, der skal blive til to pyntepuder.
I dag laves der også mange moderne mønstre med broderiteknikken.

Fuld af symboler

Alle sting og mønstre har en historie inden for Shasiko-broderi. I Japan skulle takonomakura (femtakket kryds) beskytte Kyushu-fiskerne mod skibsforlis, og zigzag-linjer (som vi også kender fra japanske haver) skulle beskytte mod onde ånder, da de ikke kan følge en zigzagget linje.

Jeg har snuset lidt til teknikken på et højskole-ophold om japansk strik, hvor vi især lærte teknikken at kende, da vi fremstillede flotte knapper.

Terapeutisk effekt

Jeg har altid elsket at brodere, men med alderen er øjene ikke, hvad de har været. Så da jeg igen for nylig faldt over Sashiko, der er nemmere end almindeligt korstingsbroderi, blev jeg hooked. Med lidt meditationsmusik på telefonen kunne roen ved broderi straks mærkes. 

Så fat brodérnålen og kom godt igang!

Enten med bøgerne, jeg har fundet her, eller ved vores workshop 3. september.
Både voksne og børn kan komme forbi Herlev Bibliotek og prøve teknikken klokken 10.00-15.00.

God fornøjelse.