Person iført blå balaklava
Person iført blå balaklava

Fra venskab til ekstremisme

27.02.20
Læs bøger og se film om at havne i virkeligt dårligt selskab

Tirsdag den 3. marts får vi besøg af radikaliseringsekspert Søren Lerche under overskriften "Skelsættende venskaber – det dårlige selskab". 

Søren Lerche har selv en fortid som voldelig autonom, men arbejder i dag som mentor i exitprogrammer for blandt andre bandemedlemmer og fungerer som ekspert i en række sammenhænge.

Til vores event vil han fortælle om radikalisering og ekstremisme med fokus på venskabets betydning for vejen ind og ud af grupperingerne. 

Vi har her samlet en række bøger på biblioteket og film fra Filmstriben, hvor du kan lære meget mere om radikalisering og ekstremisme: 

Film på Filmstriben – online og gratis

Bandekrigerne – et farligt venskab: 
Den tidligere HA-rocker Brian Sandberg og én af lederne af Blågårds Plads Banden, Abde Benarabe, også kaldet "Lille A", fortæller om deres helt usædvanlige venskab. 

Bandekrigerne – en insider åbner op:
"Lille A" har ifølge politiet i mange år har været én af lederne af indvandrerbanden på Blågårds Plads på Nørrebro i København. Nu står han for første gang frem og fortæller sin historie.

Ghettodrengen
Fadi Kassem har viet sit liv til at være den gode rollemodel for de unge i indvandremiljøet i Aarhus. Fadi har selv været på kant med loven, og han forstår derfor de unges problemer.

Dømt for terror
I et fængsel i Bosnien sidder den 23-årige danske statsborger Abdulkadir Celcur. Som 19-årig blev han anholdt i Sarajevo sammen med den berygtede svenske terrorist Maximus. Det blev startskuddet på Danmarks største terrorsag, Glostrupsagen.

Terrorist ved et tilfælde:
Cem er en ung tyrker, som lever i Danmark. Han er træt af at blive associeret med terrorisme, bare fordi nogle unge muslimer udfører selvmordsaktioner i guds hellige navn. Cem beslutter sig for at finde ud af, hvad der får nogle af dem til at udvikle sig i en fanatisk religiøs retning.

Blekingegadebanden:
Filmen beskriver et fascinerende stykke samtidshistorie, som tager sit udgangspunkt i Peter Øvig Knudsens to bøger af samme navn. 

69:
Filmen følger på tætteste hold Mads, en nøgleperson i det autonome miljø omkring Ungdomshuset på Jagtvej 69 i København, og beretter hans version af de sidste seks måneder af husets historie.

Materialer
  • Bog

Autonom, pusher, mentor : et portræt af Søren Lerche

Af Ulrik Dahlin (2015)
Portræt af Søren Lerche (f. 1975) fra han som ung, venstreorienteret var en del af det autonome miljø, over tiden som kriminel og medlem af et antifacistisk tæskehold, til han ude af dette miljø bruger erfaringerne i sit nuværende job som mentor for unge på vej ud af radikaliserede miljøer
Læs mere
  • Bog

Autonom, pusher, mentor : et portræt ...

Af Ulrik Dahlin (2015)
  • Bog

Rødder : en gangsters udvej

Historien om Nedim Yasar (1987-2018), der var leder af banden Los Guerreros og indtil 2013 levede af afpresning, svindel og salg af hash. Efter at have gennemført et toårigt exit-program søger han vejen ud af de kriminelle miljøer
Læs mere
  • Bog

Rødder : en gangsters udvej

  • Bog

Agent Storm : mit dobbeltliv i al-Qaida

Morten Storm (f. 1976) beretter om sit liv som civil agent for de vestlige efterretningstjenester og giver et unikt indblik i et lukket miljø. Beretningen er suppleret af dokumentation i form af fotos, noter samt uddrag fra mails
Læs mere
  • Bog

Agent Storm : mit dobbeltliv i al-Qaida

  • Bog

Victors valg : en mors beretning

Lone Kristensen (f. 1963) beretter om sønnen Victor, der i løbet af nogle vanskelige teenage-år konverterer til islam og siden bliver Syrienskriger og dør som selvmordsbomber, og om den retning, hendes eget liv følgelig tager
Læs mere
  • Bog

Victors valg : en mors beretning

  • Bog

Smugler : fra hippie til hash-bagmand

Smugleren Sten Lundager (f. 1947) fortæller om livet som hashsmugler og kriminel i 1970'erne og 1980'erne
Læs mere
  • Bog

Smugler : fra hippie til hash-bagmand

  • Bog

Islamisk Stat

Om terrorbevægelsen Islamisk Stat og dens ligheder med og forskelle fra andre bevægelser som Al-Qaeda og Taleban, dens vidtgående ambitioner om at skabe et kalifat i Mellemøsten på tværs af eksisterende landegrænser, og dens professionelle anvendelse af moderne teknologi
Læs mere
  • Bog

Islamisk Stat

  • Bog

Ti dage i den islamiske stat : en rejse ind i terrorens gåde

Om forfatterens 10 dage lange besøg i Raqqa og Mosul i december 2014, med fokus på gengivelserne af de samtaler, han havde med jihadister, hvoraf flere er etniske europæere
Læs mere
  • Bog

Ti dage i den islamiske stat : en rej...

  • Bog

Bullshit : fortællingen om en familie

Dokumentar med omdrejningspunkt i rockerklubben Bullshit om den 10 år lange rockerkrig med Hells Angels
Læs mere
  • Bog

Bullshit : fortællingen om en familie

  • Bog

Radikalisering og terrorisme

Forskellige teorier om hvordan radikalisering opstår og hvad terrorisme er, samt om religiøs radikalisering. Med opgaver
Læs mere
  • Bog

Radikalisering og terrorisme

  • Bog

Fra drengestreger til bandekrig : perspektiver på kriminalitet

Læs mere
  • Bog

Fra drengestreger til bandekrig : per...