Gitte Bergendorff Høstbo
Gitte Bergendorff Høstbo

Gittes historiske og lækre sommerlæsning

Der er plads til både store historiske fagbøger, små historiske fagbøger og lækre spiselige fagbøger på Gittes læseliste.

Kongens Klæder af Karsten Skjold Petersen

Jeg vil anbefale bogen ”Kongens klæder”, der handler om uniformer og udrustninger i den danske hær indtil 1816 og den norske hær indtil 1814.
Jeg anbefaler ”Kongens klæder”, fordi jeg laver slægtsforskning i fritiden. Lige nu sidder jeg og laver min fætters anetavle, og her er jeg faldet over en musketer fra 1814 ved navn Christian Fredrik Wilhelm Soger.

Når man laver slægtsforskning er personernes historie i samtiden pludselig meget vigtig. Hvordan levede vores aner, og hvad arbejde mænd og kvinder med? 
Christian Fredrik Wilhelm Soger befandt sig på Bornholm, nærmere bestemt i Rønne Købstad, og han var musketer i Dronningens livregiment. Nysgerrigheden melder sig; hvordan så sådan en musketer ud i 1814? Sikkert flot – siden en sød tjenestepige, Margrethe Kirstine Madsdatter, kunne falde for ham, uheldigvis blive gravid og føde datteren Christine. 
I 1814 var en flot musketer høj, havde moustache og bakkenbarter, som var vældig moderne på denne tid. På ryggen bar han et kalveskindstornyster med en sammenrullet kappe på toppen. Ikke så underligt, at den unge tjenestepige syntes, han var flot.

Vil man vide mere om uniformer indtil 1814, så er denne bog et lån og kig værd. Mange flotte tegninger er repræsenteret i denne tykke bog.

100 Danmarkshistorier 

100 Danmarkshistorier er en ny serie historiebøger præsenteret i et lille format på 100 sider. Bøgerne udkommer hver måned i otte år, så det bliver til 100 i alt. Alle bøgerne er skrevet af 100 forskellige historieforskere.

I sommerferien skal jeg have læst ”Danmark i Krig” af Bo Lidegaard og ”Gudhjemtid” af Poul Duedahl. Begge bøger har været vigtig research i planlægningen af den kommende sæsons program på biblioteket – og så siger jeg ikke mere.
Jeg glæder mig til at læse bogen om Danmarks krigsførelse for at forstå, hvorfor vi deltager i de krige, der udspiller sig omkring os. Hvorfor går vi ind i ”andres” krige, og er det nødvendigt eller bare politikkernes spil? Kan konflikter løses på anden vis? Det håber jeg at få svar på i denne bog.

”Gudhjemtid” glæder jeg mig også meget til, for igen: når man laver slægtsforskning kan det være vigtigt at vide, præcis hvornår ens ane er født – på klokkeslettet! 
Her i bogen kommer Poul Duedahl ind på, at tiden i landets mange sogne engang slet ikke var ens – og det kan jo have betydning for den, der lægger horoskop for sine aner. Fødselstidspunktet, som man bl.a. kan læse i jordmoderprotokoller, er af stor betydning for horoskoper, så er tidspunktet forkert, fordi Danmarks ure ikke var synkroniserede, ser anens liv pludselig helt anderledes ud. Med forordningen af 1894 om fælles tid i hele landet kan man med held regne sig frem til det egentlige fødselstidspunkt og få lagt et mere præcist horoskop. 
Men bogen handler også på mange andre måder om tid – og det glæder jeg mig uendeligt til at læse om.

Lagkagebogen

Når man sidder og læser i eksempelvis sommerhuset, er der ikke noget bedre end en god kop kaffe eller te med et godt stykke kage til. Jeg elsker lagkage, og derfor er bogen her super, for den giver nye idéer til hele 23 forskellige lagkager.

Min sædvanlige lagkage, når vi holder fødselsdag eller lignende, består af gode bunde, kagecreme, banan og cocktailbær eller ananasstykker. Ananas og banan er en dejlig blanding – der giver en frisk smag. Men ny inspiration er altid velkommen, og lagkagebogen giver gode opskrifter på bunde, creme, fyld og pynt, som alle kan være med til at lave. Det er slet ikke svært.

Lagkage kan spises, når man har familie på besøg søndag eftermiddag, til fødselsdage og fester, eller hvis man bare lige har lyst til at hygge, mens man sidder og læser i sommerferien. Lagkage kan spises både i regn og sol, det er blot fyldet, der afgør, om lagkagen er til det ene eller andet. 

God fornøjelse og god sommer!