""

Imperiets børn blev Årets Historiske Bog 2021

Med 28% af stemmerne blev Årets Historiske Bog 2021 "Imperiets børn: da Danmark snød FN og resten af verden for at sikre sig Grønland".

Ved festivalen Historiske Dage 2022 i Øksnehallen i København lørdag den 26. marts blev vinderen af Årets Historiske Bog 2021 afsløret: Anne Kirstine Hermann med sin fine bog 'Imperiets børn' fra forlaget Lindhardt og Ringhof.

Således skriver forlaget om bogen:

"Imperiets børn af Anne Kirstine Hermann er den dramatiske beretning om, hvordan Danmark snød FN og grønlænderne gennem snedigt og højspændt diplomati for at beholde Grønland som koloni. Og hvordan de store moderniseringsreformer ændrede det grønlandske samfund.

Da FN kom til verden i 1945 oven på Anden Verdenskrig, pålagde det internationale samfund lande at give deres kolonier selvstændighed. Det betød, at Danmark skulle forlade Grønland.

Det skete bare aldrig, og skiftende regeringer førte gennem 40erne og 50erne både grønlænderne og FN bag lyset for at bevare Grønland som en del af Danmark. Det gik hårdt ud over både den grønlandske kultur, det grønlandske sprog og ikke mindst de grønlandske børn.

For første gang bliver den dramatiske og opsigtsvækkende historie om et af de mørkeste kapitler i dansk kolonihistorie fortalt, som går tæt på, hvad der skete, da politikere og embedsmænd besluttede at fordanske Grønland og gøre øen til en dansk landsdel."

Læs mere på Lindhardt og Ringhofs hjemmeside

Om prisen:

Årets Historiske Bog 2021 er en bog-pris på 20.000 kr., der uddeles af Dansk Historisk Fællesråd, sponsoreret af Kulturministeriet og Sydbank. En nomineringskomite under Dansk Historisk Fællesråd vælger indledningsvis fem kandidater efter urafstemning blandt Historie Onlines brugere.

De fem kandidater præsenterer deres værker på scenen ved festivalen Historiske Dage i Øksnehallen, hvorefter selve prisuddelingen foregår.

Festivalen samler hvert år en lang række museer, arkiver, biblioteker, foreninger, forlag og medier fra hele Danmark under ét tag, og man kan her møde mange af landets førende historieformidlere og forfattere i debatter, foredrag, drama, show og events, mm.  

Materialer
Anne Kirstine Hermann: Imperiets børn : da Danmark vildledte FN og Grønland for at beholde sin sidste koloni
  • Bog

Imperiets børn : da Danmark vildledte FN og Grønland for at beholde sin sidste koloni

Personlige og barske fortællinger om de mange grønlandske børn, der blev sendt på genopdragelse i Danmark. For alle med interesse for Danmarks kolonihistorie og Grønland
Læs mere
  • Bog

Imperiets børn : da Danmark vildledte...

Rasmus Glenthøj, Morten Nordhagen Ottosen: Union eller undergang : kampen for et forenet Skandinavien
  • Bog

Union eller undergang : kampen for et forenet Skandinavien

En skandinavisk forbundsstat blev aldrig til virkelighed. Her viser to historikere, hvordan det var tæt på at lykkes, bl.a. gennem hemmelige forhandlinger, udkast til en fælles traktat og planer om at bortføre det danske kongehus til Sverige. En velfortalt historiebog for interesserede i Nordens historie
Læs mere
  • Bog

Union eller undergang : kampen for et...

Karl Peder Pedersen (f. 1952): Poul og kærligheden : en kontrærseksuels bekendelser
  • Ebog

Poul og kærligheden : en kontrærseksuels bekendelser

Et biografisk portræt af Poul Andræ, en enestående personlighed, der først kæmpede med egne følelser, men endte med at føre en oplysnings- og rettighedskamp som pioner i kampen for seksuel ligestilling. Til historisk interesserede
Læs mere
  • Ebog

Poul og kærligheden : en kontrærseksu...

Erik Gøbel: Under sejl - til Asien, Afrika og Amerika : danske skibe, sejladser og sømænd 1600-1850
  • Bog

Under sejl - til Asien, Afrika og Amerika : danske skibe, sejladser og sømænd 1600-1850

Af Erik Gøbel (2021)
Tag denne bog under armen og kom med på langfart i sejlskibenes tid. Tag med til Guldkysten, Trankebar eller Kina, og kom tæt på sømænd, navigation og sejlruter. For læsere, der ynder fortællinger om historisk sejlads
Læs mere
  • Bog

Under sejl - til Asien, Afrika og Ame...

Af Erik Gøbel (2021)