Mandagssalon – bøger fulde af viden

Mandagssalon er tilbage med nye skarpe anbefalinger til dig

Vi har brugt sommeren på at læse os ind på efterårets tema: Viden. Hvordan bliver videnskab belyst i skønlitteraturen?
Til sæsonens første mandagssalon anbefalede vi romaner, digte og noveller om kvindehistorie, heksekunster, cyanid og nogle af verdenshistoriens største videnskabsmænd og -kvinder! Og du får også anbefalingerne her,.

Næste Mandagssalon er mandag den 3. oktober klokken 16.00-17.00.

Til Mandagssalon nævnte vi at du i efteråret kan deltage i en læsekreds om DR Romanprisen 2023. Læs her hvordan du melder dig til

Nanna anbefaler 

En af sommerens vildeste læseoplevelser for mig har været romanen "Når vi ikke længere forstår verden" af chilenske Benjamin Labatut, som passer som fod i hose med, at vi er midt i FNs Videnskabsår 2022. Det er som at surfe fra det ene wikipedia-link til det andet, når Labatut tager os igennem historierne om nogle af de mest fascinerende videnskabsfolk og deres opfindelser, og hvordan de er forbundet.

Om stoffet cyanid, der egentlig blev opfundet til at male farven blå, men som endte i små selvmordsperler mellem tænderne på adskillige nazister, om Hermann Görings sidste timer, om Van Goghs genialitet, om silkesommerfuglen og om helt almindelig gødning. 

En anden bog, jeg ikke kan anbefale nok, og som beskæftiger sig med viden på en helt anden måde, er tekstsamlingen "Hjertet er en fold med heste". Det er et værk om psykiatrien, der udover de to forfattere bag – Anna Rieder og Sidsel Ana Welden – også inviterer andre stemmer ind, både fra den syge, den pårørende og lægen, der sidder på den anden side af bordet.

Forfatterne kalder sig for ømhedsaktivister og med bogen forsøger de at give et mere poetisk sprog til oplevelser i og med psykiatrien. Her kan følelser have farver, angst kan være en kanin, og en patient er først og fremmest et menneske.

Marit anbefaler

Historiske videnskabsromaner

Omkring midten af 1800-tallet ser vi for første gang et boom af romaner, hvor omdrejningspunktet er et videnskabeligt tema. Jules Vernes bøger ”Rejsen til jordens indre”, ”En verdensomsejling under havet” eller ”Rejsen til månen” behøver næppe nærmere præsentation. Det samme gælder A. Conan Doyles romaner om Sherlock Holmes.

Mary Shellys  ”Frankenstein” og Robert Louis Stevensons “Dr. Jekyll & Mr. Hyde” er også kendte romaner, men har vi nu også læst dem?

Ellers er chancen der nu. Forfatteren Kenneth Bøgh Andersen har genfortalt både ”Frankenstein” og ”Jekyll & Hyde”, og det giver god mening, da både sprog og fortolkning er tænkt ind i en nutidig forståelsesramme, så både børn, unge og voksne kan være med.

En visuel læsning

Det er ikke os alle, der formår eller orker bøger om videnskabspersonligheder, for forstår vi overhovedet, hvad der bliver skrevet om... Her mener jeg tegneserien som medie kan være en god indgang, både i forhold til personen og emnet.

For eksempel kan man læse Frances Andreasen Østerfelts "Marie Curie – et lys i mørket" om den polskfødte Marie, født i 1867, der som den første kvinde blev professor ved Sorbonne i Paris, forskede i blandt andet radioaktivitet og fik tildelt ikke en, men to, Nobelpriser i henholdsvis fysik og kemi.

Eller hvad med Henrik Prætorius' "HCØ" om  den danske fysiker H. C. Ørsted, der i 1820 opfandt elektromagnetismen, og mere end nogen anden satte livet ind på at styrke og nytænke naturvidenskaben i Danmark.

Evolutionshistorie

I "En historie om mennesket" af Rane Willerslev går en række videnskabsmænd fra Nationalmuseet på opdagelse i menneskets udviklingshistorie. Som læser bliver vi taget millioner af år tilbage i tiden og føres frem til nyere tid, med fortællinger og forklaringer på, hvorfor vi spiser kød, dyrker korn, leger, lærer og begærer kunst. Letlæst med en række aha-oplevelser.

Naturvidenskabelig lyrik

"Superstrenge" består af et udvalg af naturvidenskabelig dansk lyrik fra 1573-2015. Med udgangspunkt i kategorier som evolution, klima, kosmos, videnskabsmanden og teknologi tages vi med på en smuk vandring og hyldest til naturvidenskaben set med digterens kunstneriske briller. Her møder vi både Tycho Brahe, H.C. Andersen, Klaus Rifbjerg, Inger Christensen og mange flere.

Forfatteren og forskeren – LIVE på biblioteket

Der er så meget, vi gerne vil vide! Derfor har litteraturformidler Nanna Damsgaard-Larsen og formidler og historiker Louise Haslund denne sæsoninviteret en række skønlitterære forfattere og forskere til samtale om et emne, vi er nysgerrige på.
Find datoer og temaer her:

22. september klokken 19.00: Frie kvinder – med Merete Pryds Helle og historiker Cecilie Bønnelycke.

27. oktober klokken 19.00: Hekse – med forfatter Nanna Goul og historiker og hekseekspert Louise Nyholm Kallestrup.

24. november klokken 19.00: Viden – med forfatter Carsten Müller Nielsen og historiker med speciale i opslagsværker Maria Simonsen.

Materialer
Benjamín Labatut: Når vi ikke længere forstår verden : roman
 • Bog

Når vi ikke længere forstår verden : roman

Fremragende og kompleks samling af fortællinger om videnskabelige enere, der har ændret vores verdensopfattelse på hver deres måde. Med glødende entusiasme og umættelig nysgerrighed har de fremhævede forskere frembragt videnskabelige kvantespring indenfor deres felt. For alle, der interesserer sig for naturvidenskab og videns...
Læs mere
 • Bog

Når vi ikke længere forstår verden : ...

: Hjertet er en fold med heste
 • Bog

Hjertet er en fold med heste

(2022)
Udgivelsen består af mange og meget forskelligartede tekster og teksttyper. En samling af tekster fra og til mennesker med tilknytning til psykiatrien, både lægen, den pårørende, tidligere og nuværende psykiatribrugere mv. Derudover er den også et fremragende kampskrift af, for og om psykisk sårbare
Læs mere
 • Bog

Hjertet er en fold med heste

(2022)
Kenneth Bøgh Andersen: Jekyll & Hyde genfortalt
 • Bog

Jekyll & Hyde genfortalt

Ondskaben slumrer i ethvert menneske. Men hvad sker der, hvis nogen vækker denne ondskab og sætter den fri? Tro mod originalen genfortæller Kenneth Bøgh Andersen gyserklassikeren "Dr. Jekyll & Mr. Hyde". For børn og unge fra 12 år
Læs mere
 • Bog

Jekyll & Hyde genfortalt

Kenneth Bøgh Andersen: Frankenstein genfortalt
 • Bog

Frankenstein genfortalt

En af historiens mest kendte gyserfortællinger. Genfortalt med forfatterens sans for genren og respekt for originalen. For alle fans af klassisk gyserlitteratur. Fra 12 år
Læs mere
 • Bog

Frankenstein genfortalt

Frances Andreasen Østerfelt, Anja C. Andersen, Anna Błaszczyk: Marie Curie - et lys i mørket
 • Tegneserie

Marie Curie - et lys i mørket

Tegneserie - graphic novel om Marie Curies (1867-1934) liv og forskning, og hvordan hun blev den første kvindelige modtager af Nobelprisen i fysik for sin forskning i radium
Læs mere
 • Tegneserie

Marie Curie - et lys i mørket

Henrik Prætorius, Peter Snejbjerg, Niels Roland: HCØ : kampen om videnskaben
 • Tegneserie

HCØ : kampen om videnskaben

Veludført biografisk tegneserie om H.C. Ørsted og 200-året for hans opdagelse af elektromagnetismen. For unge og voksne læsere af biografiske tegneserier
Læs mere
 • Tegneserie

HCØ : kampen om videnskaben

Rane Willerslev: En historie om mennesket : Homo Sapiens og meningen med tilværelsen
 • Bog

En historie om mennesket : Homo Sapiens og meningen med tilværelsen

Af Rane Willerslev (2022)
Rane Willerslev og tre forskere fra Nationalmuseet byder på en rejse i Homo Sapiens store historie. Gennem denne fortælling om urmenneskets udvikling, skildres vores behov for leg, opdagelser og at tage chancer. For kulturhistorisk og filosofisk interesserede
Læs mere
 • Bog

En historie om mennesket : Homo Sapie...

Af Rane Willerslev (2022)
: Superstrenge : naturvidenskabelig dansk lyrik
 • Bog

Superstrenge : naturvidenskabelig dansk lyrik

(2018)
Udvalg af dansk lyrik med naturvidenskabeligt tema, skrevet i perioden 1573-2015. Med en litteraturhistorisk introduktion der præsenterer fem kategorier hvori de naturvidenskabelige digte er rubriceret: Evolution, Klima & klode, Kosmos, Naturvidenskabsmanden og Teknologi
Læs mere
 • Bog

Superstrenge : naturvidenskabelig dan...

(2018)