Mandagssalon i april

Vi skal med Puk Damsgaard fra Yemen til Rom med maleren T.H. Lundbye...

Vi skal med Puk Damsgaard til Yemen, sejle til Korea på skibet Jutlandia, og vi skal til Rom med maleren T.H. Lundbye og 4300 år tilbage i tiden til verdens første digt...

Bibliotekar Marit Juhl og litteraturformidler Nanna Damsgaard-Larsen har fundet tre bøger hver (og glæder sig i øvrigt meget til, vi snart må ses igen på biblioteket!)

Marit anbefaler

Puk Damsgård Andersen: Arabica

De fleste kender Puk Damsgård som DR’s mellemøstkorrespondent, og måske fra hendes tidligere bøger. Denne gang har hun skrevet om en rejse, som hun,  kort før coronanedlukningen, foretog til Yemen - et meget lukket land med nød og borgerkrig.  

Puk følger i videnskabsmandens Carsten Niebuhr’s fodspor. Hun fortæller om sin omstændige rejse til og rundt i Yemen,  og kalejdoskopisk krydrer hun turen med fortællinger om de oplevelser, hun har haft og de mennesker, hun har mødt. Særligt mødet med den unge kvindelige læge Shifa gør et stærkt indtryk. Så stærkt at jeg som læser har behov for at vide, hvor Shifa er i dag… Det er interessant og medrivende.

Thorkild Hansen: Det lykkelige Arabien: en dansk ekspedition 1761-67

Hvis du ikke allerede har læst Torkild Hansens ”Det Lykkelige Arabien” om videnskabsmanden Carsten Niebuhrs vanvittige forskningsekspedition til Yemen i 1760’erne, så kan den fint kombineres med Puk Damsgaards ”Arabica”.  

Udover at være en utrolig spændende og velskrevet rejsefortælling, så giver bogen et godt indblik i mellemøstlig kultur. Ekspeditionen var nedsat af den danske konge Frederik 5. Den startede med fem videnskabsmænd, men kun Niebuhr vendte tilbage efter 7 år. Med hjem havde han tegninger, planter og diverse genstande fra de besøgte områder samt en viden, som eftertiden har nydt godt af.

Jesper Bugge Kold og Mich Vraa: Pigen fra det store hvide skib

Den sidste bog er en roman, men har alligevel det til fælles med de to foregående, at det er en rejse- og udlængselsbog.
De to forfattere Kold og Vraa har skrevet en medrivende fortælling om den danske sygeplejerske Molly Dahl, der sejler til Korea med hospitalsskibet Jutlandia i 1951. Vi hører om hendes grumme forhistorie, valget om at tage afsted, venskaber, sejlturen, opgøret med fortiden og Koreaopholdet på Jutlandia  som operationssygeplejerske.

Sideløbende møder vi den 11-årige koreanske pige Yun, hvis historie er barsk og umenneskelig. Molly og Yun er begge ofre, men de reagerer og handler forskelligt. Til sidst mødes de konkret i en forløsende situation. Selvom det måske ikke lyder sådan, så er der tale om en roman, der vil håbet og troen, varmen og kærligheden blandt mennesker.

Nanna anbefaler

"Hulemennesket" af Peter Løhr

"Hulemennesket" har den danske guldaldermaler Johan Thomas Lundbye som hovedperson, I ved ham der malede de smukkeste bakkede landskaber med græssende kører og bløde skyer hængende ovenover. Han døde allerede som 29-årige efter sigende af et vådeskud, men dødsøjeblikket bliver undersøgt nærmere i romanen.

En stor del af romamen foregår under et ophold i Rom, hvor den unge Lundbye er rejst til for at male og besøge sine venner. Der er masser af guldaldersladder om både H.C. Andersen og Eckersberg, små romancer med ferskensælgere og fine detaljer om farver, lys og skygge. Romanen ligger allerede på eReolen, så det er bare at klikke den hjem og tage den med ud og læse i forårssolen.

Rygtet af Rasmus Daugbjerg

Ligeså meget som der bliver sladret om, hvad H.C.Andersen laver hjemme i København, mens billedkunstnerne flannerer i Rom i "Hulemennesket", ja ligeså meget bliver der sladret i "Rygtet", men om HELT andre ting. "Rygtet" er en lille uhyggelig roman om, hvordan et rygte om en ukendt person kan sætte en stemning i en hel landsby.

Den mindede mig meget om thrilleren "The Village" om en anden lille middelalder-agtig landsby, der er styret af noget, ingen kan se eller ved hvad er. Rygterne i "Rygtet" handler om en nytilflytter, og rygtet går på, at vedkommende har slået et barn ihjel. Der bliver både solgt liljer og bladret i bøger med mystiske tegninger. Denne bog er bare et besøg værd!

Enheduana - Dronning over verdens magter

Fra en debutant til verdens allerførste kendte forfatter, der har intet mindre end 4300 år på bagen. Enheduana var ypperstepræstinde i byen Ur i det område, vi i dag kalder Irak, for omkring 4300 år siden. For nylig er hendes første samling af digte blevet oversat til dansk.

"Dronning over verdens magter" er en hyldest til gudinden Inana - og jeg synes godt, man kan læse mange af digtene som kærlighedsdigte. Det var en stor oplevelse at få et historisk vingesus under læsningen og så fra noget, som går så langt tilbage i tiden. Den lille bog får min varmeste anbefaling.

Materialer
 • Bog

Arabica

Tag med på rejse til "Det lykkelige Arabien", som Yemen en gang hed. Rejsen foregår med fragtskib på tværs af Middelhavet i fodsporene på Carsten Niebuhrs ekspedition. Mød også Puk Damsgaards veninde Shifa fra Yemen, som ikke vil giftes. Til læsere af rejsebeskrivelser og interesserede i livet i Mellemøsten
Læs mere
 • Bog

Arabica

 • Lydbog (cd-mp3)

Arabica (mp3)

Tag med på rejse til "Det lykkelige Arabien", som Yemen en gang hed. Rejsen foregår med fragtskib på tværs af Middelhavet i fodsporene på Carsten Niebuhrs ekspedition. Mød også Puk Damsgaards veninde Shifa fra Yemen, som ikke vil giftes. Til læsere af rejsebeskrivelser og interesserede i livet i Mellemøsten
Læs mere
 • Lydbog (cd-mp3)

Arabica (mp3)

 • Ebog

Det lykkelige Arabien

Skildring af fem danske videnskabsmænds, bl.a. Carsten Niebuhrs, tragiske ekspedition til Yemen 1761-1767
Læs mere
 • Ebog

Det lykkelige Arabien

Jesper Bugge Kold, Mich Vraa: Pigen fra det store hvide skib
 • Bog

Pigen fra det store hvide skib

Den unge sygeplejerske Molly tager i 1951 med hospitalsskibet Jutlandia til Korea og gør det både af humanitære og private grunde. For læsere af historiske romaner og skildringer af stærke kvinder
Læs mere
 • Bog

Pigen fra det store hvide skib

 • Ebog

Hulemennesket : roman

Af Peter Løhr (2021)
Roman om maleren Johan Thomas Lundbyes voldsomme tid i Rom og hans alt for tidlige død i Treårskrigen i 1848. For interesserede i kunstnerromaner og psykologiske studier
Læs mere
 • Ebog

Hulemennesket : roman

Af Peter Løhr (2021)
 • Bog

Rygtet : roman

Alternativ roman, der har form af fragmentariske rygter. En fremmed kommer til en landsby og derefter spredes rygter, som flettes ind i byens mærkelige historier og karakterer. For læsere af poetisk prosa
Læs mere
 • Bog

Rygtet : roman

Enheduanna: Dronning over verdens magter
 • Bog

Dronning over verdens magter

Af Enheduanna (2020)
Læs et af verdens første litterære værker, som ovenikøbet er skrevet af en tidlig feminist. Et kraftfuldt og intenst digt, der også handler om dets eget tilblivelse. For litterært interesserede
Læs mere
 • Bog

Dronning over verdens magter

Af Enheduanna (2020)