""

Mandagssalon med blandede bolcher

02.05.22
Bibliotekar Marit Skovbakke Juhl anbefaler i denne måned en pose litterære forårsbolcher

Et par biografier

Peter Øvig: "Jeg er hvad jeg husker" 

Peter Øvig fortæller i denne meget personlige bog om sin svære psykotiske depression, om sit ophold på Rigshospitalets lukkede afdeling, om elektrochok, om personlige og familiemæssige omkostninger og om at komme igennem tunnelen.

Men det er også en bog, der sætter spørgsmåltegn ved elektrock og hvad man som patient bevidst, eller ubevidst, vil og kan huske efter endt behandling.

Lars Høgh: "Der er antal på alt"

En fodboldbog, der fra forfatterens personlige målmandsvinkel fortæller om de sidste 50 års udvikling og begivenheder på den danske og internationale grønsvær.

Sideløbende er bogen en hudløs ærlig og tankevækkende fortælling om Høghs kræftforløb, med alt hvad det indebar. 

En kunstnerisk fagbog

"Iltgæld: fortællinger og tegninger fra cykelsportens veje"

I anledning af Tour de France-starten i Danmark primo juli vil jeg anbefale en smuk cykelbog i ord og tegninger.

Cykelekspert Brian Nygaard står for en række fortællinger fra den professionelle cykelverden, og kunstneren Erik A. Frandsen har skabt kunstmotiver, der omkranser fortællingerne. En god måde at blive klædt på til årets største cykelløb.

En samtidsroman

Stine Askov: "Nøjsomheden"

En ghetto-roman om etnisk danske Mona, der forsøger at leve med en elsket dysfunktionel familie samtidig med, at hun drømmer, læser og kæmper sig til en ny tilværelse – på trods.

En kærlig, menneskenær og meget stærk fortælling. En varm bog til læsere af samtidslitteratur – og oplagt til læsekredse.

En krimi

Åsa Larsson: "Fædrenes synder"

Endelig er den her; Åsa Larssons afsluttende bind i hendes krimiserie om anklageren Rebecka Martinsson. der er flyttet fra en Stockholm-tilværelse til det allernordligste Sverige, hvor hun hvirvles ind i en række obskure sager.

Og bogen har været værd at vente på; sprog, plot, fortælling og persongalleri lever op til forgængerne. Kan godt læses uden at man har læst de øvrige bind i serien.

Historiske romaner – med aktuelle tråde

Petra Rautiainen: "Land af sne og aske"

Hvor langt vil vi gå for at redde vores eget skind? Vores nærmeste? Vores land? Identitet?

Uhyre aktuel historisk roman om en kvindes søgen og en mands moralske kvaler. En fortælling om traumer, sorg, etnicitet og hemmeligheder.

"Land af sne og aske" er Rautiainens debutroman. Den har vundet en række priser – og det forstår man godt.

Leif Davidsen: "Lenins bodyguard"

En forrygende historie om danskeren Oskar Madsen, der i 1910 møder den revolutionære Lenin i København og bliver hans bodyguard.

Efterfølgende følger vi Oskar, da han flytter til en vild tilværelse i USA og senere til en næsten endnu mere vanvittig førstehåndsoplevelse af den russiske revolution i 1917.

Feel good i en dyster tid

Valérie Perrin: "Vand til blomster"

Poetisk og smuk pageturner fra Frankrig. Violette Toussaint bestyrer en kirkegård, og hun går op i at pleje både den og de besøgende. En dag kommer en mand forbi med sin mors urne, som skal placeres ved siden af en, for ham, ukendt mand.

Romanen foregår i nutid med mange tråde til fortiden. Et bud på en let og livsklog sommerferiebog. 

Frida Skybäck: "Boghandlen ved Themsens bred"

En ung svensk kvinde arver en boghandel i centrum af London fra sin moster, som hun aldrig har kendt. Her oplever hun kærlighed til bøger og får kickstartet et nyt liv.

Bogen er let læst og er en rigtig ”feel good roman”.

Materialer
 • Bog

Jeg er hvad jeg husker : efter elektrochokket: mellem mirakler og mareridt

En udfoldet beretning om Peter Øvig Knudsens egne elektrochok (ECT) behandlinger og udviklingen i ECT og den nyeste forskning i bivirkninger. Til alle med en personlig eller faglig interesse i psykiatrien og ECT.
Læs mere
 • Bog

Jeg er hvad jeg husker : efter elektr...

 • Bog

Der er antal på alt

Lars Høgh, tidligere landholdsmålmand for Danmark, er syg med kræft. Læs her hans egen beretning om et langt liv i målet og om kampen mod kræften. For dig, der ynder danske sportsbiografier eller vil vide mere om Høgh og hans karriere
Læs mere
 • Bog

Der er antal på alt

 • Bog

Iltgæld : fortællinger og tegninger fra cykelsportens veje

I ord og tegninger fortælles om den professionelle cykelsport og menneskene omkring den. Personligt indblik i cykelsportens farver og skyggesider, fra forårsklassikeren til de store etapeløb og hele vejen til løvfald ved Comosøen
Læs mere
 • Bog

Iltgæld : fortællinger og tegninger f...

Stine Askov: Nøjsomheden : roman
 • Bog

Nøjsomheden : roman

Af Stine Askov (2022)
Unge Mona er opvokset med en psykisk syg mor i ghettoen Nøjsomheden. Hun arbejder i en boghandel, hvor hun drømmer sig væk i bøgernes verden og bliver forelsket i kunden Nikolaj, der læser litteraturvidenskab og bor i den pæne del af byen. For læsere af ny dansk samtidslitteratur med noget på hjerte
Læs mere
 • Bog

Nøjsomheden : roman

Af Stine Askov (2022)
 • Bog

Fædrenes synder

Af Åsa Larsson (2022)
Sidste krimi om advokaten Rebecka Martinsson, der her skal efterforske et forældet mord. Kiruna er også her omdrejningspunktet for de historier, vi kommer ind i - helt ind i Rebeckas egen historie. Især til dem der elsker nordiske krimier
Læs mere
 • Bog

Fædrenes synder

Af Åsa Larsson (2022)
 • Bog

Lenins bodyguard

Af Leif Davidsen (2022)
Sønderjyden Oskar bliver bodyguard for ingen ringere end den russiske revolutions frontfigur, Lenin. På den måde bliver han førstehåndsvidne til den højspændte politiske periode, der ledte til skabelsen af Sovjetunionen. For læsere af historiske spændingsromaner
Læs mere
 • Bog

Lenins bodyguard

Af Leif Davidsen (2022)
 • Bog

Land af sne og aske

Roman om en kvindes søgen efter sin mand, der forsvandt i det nordlige Finland under 2. verdenskrig. I den søgen fremkommer en grim historie om den finske flirt med nationalsocialisme og racehygiejne programmet. For læsere af romaner med autentiske beskrivelser fra 2. verdenskrig og tiden derefter
Læs mere
 • Bog

Land af sne og aske

Valérie Perrin: Vand til blomster
 • Bog

Vand til blomster

Af Valérie Perrin (2021)
Poetisk og smuk fortælling om den elskværdige Violette Toussaint. For læsere af kærlighedsromaner, slægtsromaner og store fortællinger om livet og døden
Læs mere
 • Bog

Vand til blomster

Af Valérie Perrin (2021)