
Mandagssalon med blandede bolcher
Et par biografier
Peter Øvig: "Jeg er hvad jeg husker"
Peter Øvig fortæller i denne meget personlige bog om sin svære psykotiske depression, om sit ophold på Rigshospitalets lukkede afdeling, om elektrochok, om personlige og familiemæssige omkostninger og om at komme igennem tunnelen.
Men det er også en bog, der sætter spørgsmåltegn ved elektrock og hvad man som patient bevidst, eller ubevidst, vil og kan huske efter endt behandling.
Lars Høgh: "Der er antal på alt"
En fodboldbog, der fra forfatterens personlige målmandsvinkel fortæller om de sidste 50 års udvikling og begivenheder på den danske og internationale grønsvær.
Sideløbende er bogen en hudløs ærlig og tankevækkende fortælling om Høghs kræftforløb, med alt hvad det indebar.
En kunstnerisk fagbog
"Iltgæld: fortællinger og tegninger fra cykelsportens veje"
I anledning af Tour de France-starten i Danmark primo juli vil jeg anbefale en smuk cykelbog i ord og tegninger.
Cykelekspert Brian Nygaard står for en række fortællinger fra den professionelle cykelverden, og kunstneren Erik A. Frandsen har skabt kunstmotiver, der omkranser fortællingerne. En god måde at blive klædt på til årets største cykelløb.
En samtidsroman
Stine Askov: "Nøjsomheden"
En ghetto-roman om etnisk danske Mona, der forsøger at leve med en elsket dysfunktionel familie samtidig med, at hun drømmer, læser og kæmper sig til en ny tilværelse – på trods.
En kærlig, menneskenær og meget stærk fortælling. En varm bog til læsere af samtidslitteratur – og oplagt til læsekredse.
En krimi
Åsa Larsson: "Fædrenes synder"
Endelig er den her; Åsa Larssons afsluttende bind i hendes krimiserie om anklageren Rebecka Martinsson. der er flyttet fra en Stockholm-tilværelse til det allernordligste Sverige, hvor hun hvirvles ind i en række obskure sager.
Og bogen har været værd at vente på; sprog, plot, fortælling og persongalleri lever op til forgængerne. Kan godt læses uden at man har læst de øvrige bind i serien.
Historiske romaner – med aktuelle tråde
Petra Rautiainen: "Land af sne og aske"
Hvor langt vil vi gå for at redde vores eget skind? Vores nærmeste? Vores land? Identitet?
Uhyre aktuel historisk roman om en kvindes søgen og en mands moralske kvaler. En fortælling om traumer, sorg, etnicitet og hemmeligheder.
"Land af sne og aske" er Rautiainens debutroman. Den har vundet en række priser – og det forstår man godt.
Leif Davidsen: "Lenins bodyguard"
En forrygende historie om danskeren Oskar Madsen, der i 1910 møder den revolutionære Lenin i København og bliver hans bodyguard.
Efterfølgende følger vi Oskar, da han flytter til en vild tilværelse i USA og senere til en næsten endnu mere vanvittig førstehåndsoplevelse af den russiske revolution i 1917.
Feel good i en dyster tid
Valérie Perrin: "Vand til blomster"
Poetisk og smuk pageturner fra Frankrig. Violette Toussaint bestyrer en kirkegård, og hun går op i at pleje både den og de besøgende. En dag kommer en mand forbi med sin mors urne, som skal placeres ved siden af en, for ham, ukendt mand.
Romanen foregår i nutid med mange tråde til fortiden. Et bud på en let og livsklog sommerferiebog.
Frida Skybäck: "Boghandlen ved Themsens bred"
En ung svensk kvinde arver en boghandel i centrum af London fra sin moster, som hun aldrig har kendt. Her oplever hun kærlighed til bøger og får kickstartet et nyt liv.
Bogen er let læst og er en rigtig ”feel good roman”.