Litteraturformidler Nanna Damsgaard-Larsen med Kim Fupz Aakeson-bog
Litteraturformidler Nanna Damsgaard-Larsen med Kim Fupz Aakeson-bog

"Min første yndlingsbog var sci-fi"

Litteraturformidler Nanna læser sjældent om tidsrejser til fremtiden, men Kim Fupz Aakesons "De gale" gjorde et stort indtryk på den helt unge Nanna. Selv om natten.

Jeg kan ikke huske hele handlingen, men sci-fi-romanen "De gale" af Kim Fupz Aakeson er den bog, jeg oftest vender tilbage til i drømme. Mange scenarier i min underbevidstheds natlige rejser kan jeg genkende derfra. Vi læste bogen i folkeskolen, og jeg tror, det var en af de første gange, jeg oplevede at glæde mig til næste kapitel. 

Historien foregår i år 2010 (romanen er skrevet i 1992), og Danmark er ramt af en epidemi, som gør alle mennesker over 25 år sindssyge. Derfor begynder børn og unge så småt at starte deres egen måde at regere landet på. De 18-årige drenge Steff og Topper studerer i Sønderjylland og vil rejse til Helsingør, hvor nogle af deres forældre skulle opholde sig. På vejen møder de pigen Popsy, og de tre følges gennem et næsten ukendeligt Danmark. Storebæltsbroen er lukket, og de må handle med cigaretter og sprut for at blive sejlet over havet. De tømmer ubemandede supermarkeder, flygter fra sindssyge voksne og ikke mindst magtsyge børn. 

Jeg har ikke læst den siden, men den spøger altså tit i min bevidsthed, og i anledning af vores tema om tidsrejser vil jeg læse den igen og anbefale den til både børn og voksne. 

Er du nysgerrig på sci-fi? Så kom med til vores arrangement "Fra Frankenstein til den nyeste scifi" den 28. november, hvor vi får besøg af forfatter Olga Ravn og litteraturhistoriker Lean Pejtersen, der sammen vil kortlægge sci-fi-genrens historie og betydning. 

Materialer
Reservér
  • Bog

De gale

Af Kim Fupz Aakeson (1992)
År 2010 har en virus pludselig gjort de fleste danskere over 25 år sindssyge. 18-årige Steff er sammen med Topper og ...
Læs mere