Blandt andet det danske klitlandskab har ændret sig. Vi manipulerer naturen, men elsker den også som her på en gåtur.
Blandt andet det danske klitlandskab har ændret sig. Vi manipulerer naturen, men elsker den også som her på en gåtur.

Når mennesket møder naturen – udvikling eller afvikling?

07.05.20
Den danske natur har ændret sig markant. Men hvordan og hvorfor? Og hvad er konsekvenserne? Find svarene i faglitteraturen her

I disse dage er der mange, som bruger naturen til et tiltrængt pusterum i vores virusramte samfund.

Naturen i dag er anderledes, end den var for 200 år siden, og det indbyder til refleksion. 
Hvordan har vi mon gennem tiden præget naturen? Hvilke konsekvenser har det haft, at vi har omdannet naturen til skovbrug og dyrkbar agerjord?  Det er blot nogle få af mange spørgsmål, hvor litteraturen kan gøre os lidt klogere. 

Dyrelivet ændrer sig også. Invasive arter udfordrer de traditionelle. Udryddede arter – som eksempelvis ulven – har på ny bosat sig i landet.
Samtidig hitter tv-programmer om naturen, og vi dyrker det ”naturlige” og "rå" med stor romantik. Programmer som ”Nak & æd” og ”1 døgn, 2 hold, 3 dyr” har trukket tv-seerne til skærmene. 

Vi har fundet en række e-bøger, der kan give dig mere viden om naturen og dyrelivet: 

”Det tabte land”

Beretning om dekonstruktionen af det danske landskab gennem de seneste 250 år, hvor det ændredes mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Også en fortælling om statens engagement, Hedeselskabets indsats og naturvennernes opposition.

”Heden”

Med udgangspunkt i Den Jyske Hede dokumenteres 150 års menneskelig påvirkning af danske heder gennem stigende mængder kvælstof i luften, inkonsekvent lovgivning og (påstået) forkert naturpleje og beskyttelse.

”Anders Kofoeds store bog om naturen: 250 fantastiske dyr og planter du finder i den danske natur”

Inddelt i haven, byen, skoven og søen og herunder i årstider beskrives godt 200 dyr og 50 planter. Hver art behandles gennem en-to fotos, en række fakta samt små anekdoter. Du finder også temaartikler, der går i dybden med emner som eksempelvis dyr, der lever på et juletræ, eller dyrenes sexliv.

”Danmarks truede arter”

Mange dyre-, svampe- og plantearter er i fare for at forsvinde fra den danske natur. I Danmark har eksperter vurderet arternes risiko for at uddø ─ kaldet en rødlistevurdering ─ i perioden 2003-2010. Resultatet er præsenteret i ”Danmarks truede arter”. Rødlistevurderingen viser, at det især er de kræsne arter, der er truede ─ arter som stiller krav til levested eller fødekilde.

”Ulv: dyret, myten, fremtiden” 

Om ulven som zoologisk dyr, som menneskeskabt myte og om dens fremtid i Danmark og andre steder, hvor der bor mennesker.

”Dyrenes hemmelige liv”

I en blanding af personlige observationer fra sin gård og viden fra den nyeste forskning beretter den tyske skovfoged Peter Wohlleben om taknemmelige, løgnagtige, intelligente og medfølende dyr.

”Mit liv som dyr: et direkte og radikalt syn på naturen”

Dyrlægen Charles Foster beskæftiger sig her med mennesket og naturen fra en filosofisk vinkel. Han beskriver sine eksperimenter med at leve som en grævling, en odder, et rådyr, en ræv og en mursejler for ad den vej at få en bedre indsigt i, hvordan de opfatter verden.

Serien ”Danmarks Naturkanon”

eReolen finder du i denne serie mange små bøger om hvert sit emne som landskabsformer, sten og fugle.

Se hele serien HER.

Dyk måske også ned i...

”Moderne naturforvaltning i Vadehavet” af Vadehavets Formidlingsforum

Om hvordan moderne naturforvaltning kan planlægges og udføres, med eksempler fra Nationalpark Vadehavet, Mols, Oksbøl og Friesland i Holland.

Læs magasinet HER.

”Vildere skove: Danmarks Naturfredningsforenings skovpolitik” 

Læs dokumentet HER.

 

Materialer
  • Ebog

Det tabte land : den store fortælling om magten over det danske landskab

Beretning om dekonstruktionen af det danske landskab gennem de seneste 250 år, hvor det ændredes mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Samt fortælling om statens engagement, Hedeselskabets indsats og naturvennernes opposition
Læs mere
  • Ebog

Det tabte land : den store fortælling...

  • Ebog

Anders Kofoeds store bog om naturen : 250 fantastiske dyr og planter du finder i den danske natur

Af Anders Kofoed (2019)
Inddelt i haven, byen, skoven og søen og herunder i årtider, beskrives godt 200 dyr og 50 planter. Hver art behandles i 1-2 fotos, en række fakta samt små anekdoter. Desuden temaartikler, der går i dybden med emner som f.eks. dyr der lever på et juletræ eller dyrenes sexliv
Læs mere
  • Ebog

Anders Kofoeds store bog om naturen :...

Af Anders Kofoed (2019)
  • Ebog

Ulv : dyret, myten, fremtiden

Af Niels Hein (2015)
Om ulven som zoologisk dyr, som menneskeskabt myte og om dens fremtid i Danmark og andre steder, hvor der bor mennesker
Læs mere
  • Ebog

Ulv : dyret, myten, fremtiden

Af Niels Hein (2015)
  • Ebog

Dyrenes hemmelige liv

Af Peter Wohlleben (2017)
I en blanding af personlige observationer fra sin gård og viden fra den nyeste forskning, beretter den tyske skovfoged Peter Wohlleben (f. 1964) om taknemmelige, løgnagtige, intelligente og medfølende dyr
Læs mere
  • Ebog

Dyrenes hemmelige liv

Af Peter Wohlleben (2017)
  • Ebog

Mit liv som dyr : et direkte og radikalt syn på naturen

Af Charles Foster (2018)
Dyrlægen beskæftiger sig med mennesket og naturen fra en filosofisk vinkel. Han beskriver sine eksperimenter med at leve som en grævling, en odder, et rådyr, en ræv og en mursejler, for ad den vej at få en bedre indsigt i, hvordan de opfatter verden
Læs mere
  • Ebog

Mit liv som dyr : et direkte og radik...

Af Charles Foster (2018)