Nanna Damsgaard-Larsen

Nannas sommeranbefalinger

09.08.18
Scifi har fået lidt af en renæssance, og Nanna peger her på nogle af genrens nye romaner, hun kan anbefale.

Henover foråret har torsdag været min absolutte yndlingsdag, for der kommer der nyt afsnit af HBO-serien ”A Handmaid’s Tale”. Serien er skabt efter romanen ”Tjenerindens fortælling” af Marageret Atwood, men jeg har faktisk ikke læst bogen. Jeg er dog blevet nysgerrig på den såkaldte scifi-genre – især hvor historien foregår i en nær fremtid, hvor vores nutidige virkelighed stadig fornemmes tydeligt. Det har mine tre sommeranbefalinger til fælles, jeg har læst dem alle og kan varmt anbefale dem – alle tre udkommet i foråret 2018 og med handlinger, der foregår i en nær fremtid:

Olga Ravn: ”De Ansatte” (mød hende på biblioteket d. 28. november)

En arbejdspladsroman fra det 22. århundrede. Vi befinder os altså i fremtiden i et umiddelbart genkendeligt miljø, arbejdspladsen. Rumskibet, ”Det sekstusinde skib”, har en besætning bestående af menneskelige og menneskelignende ansatte. I 102 vidneudsagn forklarer de om livet på rumskibet og om de gentagne besøg på planeten Nyopdagelsen, hvorfra de henter nogle genstande, der får stor betydning, samt for de menneskeliges vedkommende erindringer om tiden på jorden. Efterhånden bliver de ansatte kritiske over for hinanden og det program, de er del af, og der lægges an til et afgørende oprør.
Læs mere om Olga Ravn og hendes forfatterskab på Forfatterweb

Jonas Eika: ”Efter solen” 

”Efter solen” består af fem noveller, der måske har det til fælles, at alle personer vidende eller uvidende deltager i afviklingen af denne verden. Jeg var især glad for novellen, hvor tre mennesker i noget, der ligner London, prøver at være en familie, men presses af afhængighed, økonomi og det barn, der er på vej. Det tredje medlem af parforholdet ligger under dobbeltsengen om natten og følger efter de elskende som en skygge, for en gang imellem at blive inviteret op i sengen eller med til aftensmad. I et interview beskrives siger Jonas Eikas syn på litteraturen sådan: ”Litteraturen kan give omsorg for menneskers sensibilitet og empati, og så kan den levere nogle utopier og andre måder at tænke på, men reel politik tror han ikke på, at det giver anledning til.”
Læs interview med Jonas Eika om ”Efter solen” på Atlas Magasin her

Theis Ørntoft: ”SOLAR”

Digteren Theis underviser på Testrup Højskoles skrivelinje fra tid til anden og ellers hænger han bare ud, fester og observerer livet i København. Vi møder ham, da han vil gå Hærvejen en sommer. Uklar på hvorfor. Senere følger vi ham i København, ud i nattelivet, ind i et forhold, ud af det igen, og ned gennem Europa på en tiltagende dynamisk deroute i følgeskab med en fyr ved navn Diago, der efterhånden får ”Fear and Loathing in Las Vegas”’s pengebrændende syretrip af en roadmovie til at ligne ”Far til fire” på en tør torsdag.
Læs hele Litteratursidens anmeldelse her