""

Ned i rødderne – Gittes digitale sommeranbefaling

Gitte skal bruge sommeren på at grave i historien online

Biblioteket bugner af digitale tilbud, der er perfekte på ferien. Her giver kulturformidler Gitte Bergendorff Høstbo sine anbefaling:

Tipoldeforældrene og deres husstand

Et stort nyt projekt, som jeg helt sikkert skal bruge en del af regnvejrsdagene i min sommerferie på, er det nye forskningsprojekt Link-Lives.

Forskere fra Københavns Universitet og Rigsarkivet og Københavns Stadsarkiv har kortlagt danskernes historiske livsforløb i årene 1787-1901 på søgeportalen "Link-Lives".

Projektet åbner op for bedre brug af de danske arkivdata, og på sigt kan det for eksempel betyde, at der kan forskes meget bedre i både arvelige og miljøpåvirkede sygdomsforekomster på tværs af mange generationer.

Du kan også som slægtsforsker få meget mere at vide om dine tipoldeforældres liv og færden. Var de kokkepiger, ammer eller kvinder i traditionelle mandejobs?

Guldgrube for slægtsforskere

I søgningen efter aner er den nye søgeportal "Link-Live" helt fantastisk. Når du søger på en ane, åbner der sig ikke bare én akivalietype op, men flere forskellige arkivaliertyper, hvori din ane er nævnt.

Arkivalietyperne er her i første fase af projektet folketællinger, kirkebøger samt begravelsprotokoller, der kædes sammen til data i arkivalierne.

I øjeblikket er det kun en begrænset mængde livsforløb, der kan ses, men der vil løbende kommer flere og flere data til.

Mange års arbejde

Der ligger mange års arbejde og et stort samarbejde mellem arkiver og hundredevis af frivillige indtastere af de håndskrevne arkivalieoplysningerne bag, så vi kan søge i denne store datamængde og finde oplysninger om vores aner.

Der skal leges

"Link-Live" er i hvert fald en base, jeg skal have leget med i min sommerferie. Og blot mens jeg skrev denne lille tekst, tjekkede jeg min tipoldemor Karen Marie og fandt data, jeg ikke havde om hende – så sommerferien må gerne begynde nu, så jeg kan komme i gang med at søge.

Vil du selv slægtsforske?

Har du selv lyst til at prøve kræfter med din slægt, så er det bare om at gå i gang. Du kan holde øje med Herlev Biblioteks efterårsprogram, der lanceres den 3. september 2022. Her vil der være nogle arkivdage på Herlev Lokalarkiv, hvor jeg vil hjælpe med at finde aner eller andet i din slægtsforskning.
Der vil også blive gennemgået nogle databaser, der er rigtig gode at bruge som både ny eller garvet slægtsforsker. Så kig forbi Herlev Lokalarkiv i efteråret.

I mellemtiden kan du låne bøger om slægtsforskning på Herlev Bibliotek, så du kan komme godt i gang med eller videre i din forskning.

Rigtig god jagt og god sommer.

Materialer
Sassa Buregren: Hvem er jeg? : slægtsforskning for børn
  • Bog

Hvem er jeg? : slægtsforskning for børn

Af Sassa Buregren (1998)
Med en samtale mellem en pige og hendes bedsteforældre som udgangspunkt fortælles om forskning i slægten. Bl.a. om anetavlen, anesedler, stamtræ, slægtsnavne, venindebøger, slægtsbøger, poesibøger, mindesamling, breve, familiebibler og de ældste kilder
Læs mere
  • Bog

Hvem er jeg? : slægtsforskning for børn

Af Sassa Buregren (1998)
: Find din slægt - og gør den levende : håndbog i slægtshistorie
  • Bog

Find din slægt - og gør den levende : håndbog i slægtshistorie

(2006)
Læs mere
  • Bog

Find din slægt - og gør den levende :...

(2006)
Michael Dupont (f. 1980): DNA og slægtsforskning for begyndere
  • Bog

DNA og slægtsforskning for begyndere

Introduktion og fif til slægtsforskning ved hjælp af DNA-undersøgelser
Læs mere
  • Bog

DNA og slægtsforskning for begyndere

Gitte Christensen (f. 1973), Kathrine Tobiasen: Slægtsforskning på nettet
  • Bog

Slægtsforskning på nettet

Læs mere
  • Bog

Slægtsforskning på nettet

Jørgen Green: Slægtsforskning i lægdsruller, søruller og i hærens og søværnets arkiver
  • Bog

Slægtsforskning i lægdsruller, søruller og i hærens og søværnets arkiver

Af Jørgen Green (2020)
Hjælp til slægtsforskere og militærhistorisk interesserede til at finde frem til relevante arkivalier i hæren og søværnets arkiver. Endvidere oplysninger om søværnet og hæren fra 1600-tallet og frem til ca. 1930
Læs mere
  • Bog

Slægtsforskning i lægdsruller, sørull...

Af Jørgen Green (2020)
Jørgen Green, Michael Green Schmidt: Slægtsforskerens ABC : en håndbog for alle som beskæftiger sig med slægtsforskning
  • Bog

Slægtsforskerens ABC : en håndbog for alle som beskæftiger sig med slægtsforskning

Alfabetisk opslagsværk med forklaring på udtryk fra kirkebøger, militære stamruller, retsudskrifter, skiftebøger og andre arkivalier, oplysning om, hvordan man finder de forskellige informationer og reglerne for adgangen hertil, samt hvordan man kommer i gang med sin slægtsforskning. Desuden beskrivelse af en række politiske ...
Læs mere
  • Bog

Slægtsforskerens ABC : en håndbog for...

Kathrine Tobiasen: Slægtshistoriske temaer
  • Bog

Slægtshistoriske temaer

Læs mere
  • Bog

Slægtshistoriske temaer

  • Bog

Slægtens myter : fakta og fiktion

Undrer du dig også over, hvor din slægt kommer fra, og over de myter, der er i din familie? Så er denne bog værd at kigge nærmere på, da den tager fat på fiktion og myter i forbindelse med slægtsforskning. For læsere med interesse for slægtsforskning og for den opgaveskrivende
Læs mere
  • Bog

Slægtens myter : fakta og fiktion

Per Andersen (f. 1956): Find din familie : slægtens gåder i 1900-tallet
  • Bog

Find din familie : slægtens gåder i 1900-tallet

Hjælp til at finde personer og løse slægtsgåder fra 1900-tallet og frem til i dag. Gennemgår kilder og metoder til at lokalisere familie. Med 20 virkelige eksempler på sager som er blevet løst
Læs mere
  • Bog

Find din familie : slægtens gåder i 1...

  • Bog

Aner i krig : kilder fra Napoleonskrigene til 2. Verdenskrig

(2021)
Kildesamling, der spænder fra Napoleonskrigene i starten af 1800-tallet og frem til Danmarks besættelse fra 1940 til 1945. Med mere end 200 konkrete kilder, er det den mest omfattende samling, der findes om dette emne. Et værktøj, hvis man vil finde detaljer om anernes involvering i konflikterne
Læs mere
  • Bog

Aner i krig : kilder fra Napoleonskri...

(2021)
Tommy P. Christensen (f. 1955): Styr på rødderne? : introduktion til slægtsforskning
  • Bog

Styr på rødderne? : introduktion til slægtsforskning

Lærebog i slægtsforskning der bl.a. introducerer den grundlæggende systematik og hvordan man laver sin egen anetavle, samt oplyser om indsamlingen af data fra biblioteker, arkiver, museer og internettet
Læs mere
  • Bog

Styr på rødderne? : introduktion til ...

  • Bog

Amagers industrialisering - begyndelsen

Læs mere
  • Bog

Amagers industrialisering - begyndelsen