Mikkel Rosengaard
Foto af Daniel King

New York-forfatter gæster biblioteket

Mikkel Rosengaard bor til daglig i New York, men besøger os i november for at fortælle om sin roman "Forestillinger om Ana Ivan", der bruger vores tidsopfattelse i et altafgørende plottvist

Vi er nået til tredje og sidste event i rækken "Ekspert på tid", og til Forfattermøde - tidsrejsen som plot den 8. november dykker vi ned i tidsopfattelsen i én roman.

Vi har inviteret forfatter Mikkel Rosengaard til at fortælle om sin roman "Forestillinger om Ana Ivan", fordi romanen udforsker vores vante forestillinger om og især oplevelser af tid. 

Kunsten at rejse i tid
Romanen fortælles af en ung, dansk praktikant ved en kulturfestival i New York City. Her møder han Ana Ivan, en rumænsk kunstner og matematiker, der lever efter en anden tidsregning og på festivalen arbejder på et kunstværk om tidsrejse.

Ana fortæller, at hun har rejst i tiden hele sit liv. I mange år havde hun en anden alder, end hun troede – en velbevaret familiehemmelighed, som først afdækkes, da Ana som voksen i barndomshjemmet støder på en mystisk fødselsattest fra Marokko.

De nærmere omstændigheder udfoldes i løbet af romanen, som foregår i Marokko, Rumænien, Norge og USA. I takt med, at jeg-fortælleren dykker længere og længere ned i Anas liv, glemmer han mere og mere sit eget. 

Romanen beskæftiger sig med vores tidsopfattelse, men er simpelthen også fortællekunst, der formår at suge læseren ind i historien. På den måde kan romanen sammenlignes med Paul Austers berømte New Yorker-triologi. 

Lidt om forfatteren
Mikkel Rosengaard arbejder som kunstskribent for blandt andet Weekendavisen og bor til daglig i New York. I februar udkom "The invention of Ana" som den første danske debutroman i USA i 30 år. Læs mere om Mikkel Rosengaard på Forfatterweb og på hans hjemmeside

Afprøv din egen tidsfornemmelse
På Herlev Bibliotek har vi sammen med designer Marie Boye skabt en udstilling om forskellige aspekter af tid. En af installationerne er direkte inspireret af Ana Ivans værk i romanen, og i den kan du teste din egen tidsfornemmelse og se, hvor lang tid et minut varer for dig.

Materialer
Reservér
  • Bog

Forestillinger om Ana Ivan : roman

Af Mikkel Rosengaard (f. 1987) (2018)
Den rumænsk fødte performancekunstner Ana Ivan fortæller i New York om sin families opvækst i Rumænien til en dansk k...
Læs mere