""

Nu bæres lyset frem...

Få opfrisket historien om Lucia og en god opskrift på Lucia-boller

Den 13. december nærmer sig – den bedste dag i december, synes jeg.

Nu bæres lyset frem af de mange Lucia-børn rundt om i landet og i resten af Norden. Omend mange skoler og daginstitutioner i år blot sender videooptagelser til forældre og ældre på plejehjem, der plejer at få besøg at et optog.

  • Ebog

Karolines julemad

(2013)
Opskrifter på julens klassikere tilføjet ny inspiration: Luciabrød med safran, hvid gløgg med romflødeskum, frisk kanelis og kager. Til julefrokosten - fx løgpostej, spicy rejesalat, andelever stegt som vildt og julesalat med kokos, og til julemiddagen - fx. vildand med friske figner, fyldt andebryst og pigvar med hollandaise...
Læs mere
  • Ebog

Karolines julemad

(2013)

Vintersolhverv og kristen helgen i ét

I årene 1700 og 1753 overgik vi til nyt kalendersystem, den gregorianske kalender. Før denne var det netop vinter-solhverv den 13. december, og nu om dage kender vi datoen bedre som Lucia-dag.

Lucia-skikken nævnes første gang i Sverige i 1762, hvor en skånsk præst blev vækket om morgenen den 13. december af ”et hvidklædt fruentimmer” med lysestager i hænderne. En anden kvinde serverede mad og drikkelse.  

Luciabruden var således hende, der kom ind med lys og en bakke med morgenmad og minder nærmest om en engel. I Sverige servere man det specielle Lucia-brød, ”lussebrød”, formet som et S og krydret med safran.

Du finder en opskrift på det dejlige bagværk i e-bogen her.

En snert af tysk

Den svenske skik menes egentlig at stamme fra Tyskland, hvor vi kender traditionen om Christkindlein (Jesusbarnet), der i form af hvidklædte piger med lys i håret kommer og deler godter ud den 24. eller 25. december. De to traditioner ser ud tilat være smeltet sammen i løbet af 1800-tallet.

I Tyskland har pigerne følge af den lille djævel Hans Trapp, der havde til opgave at straffe og forskrække uartige børn med sit ris. Dette kender man også i Sverige, hvor børnene riser deres forældre ud af sengen ved at slå dem med fastelavnslignened risgrene.

Læs meget mere om julens mange og meget forskellige traditioner gennem historien på vores netmedie Faktalink her.

Hvem var Lucia?

Den katolske helgen Lucia blev født på Sicilien i 300-tallet og valgte i en ung alder at blive døbt og kristen selvom, Romerriget, hvori Sicilien lå, havde gjort det forbudt at være kristen.

Mange kristne måtte skjule sig, og det hjalp Lucia dem med. Om natten listede hun ud af huset for at hjælpe med mad og drikkelse. For at hun kunne se og finde vej i mørket, havde hun lavet sig en krans til hovedet med lys.

Lucia var en fra en rig familie, og hun havde en skønhed uden lige. Hendes familie havde bestemt, at hun skulle giftes med en romersk mand, hvilket hun nægtede, og hun blev derfor dømt til døden. Gud reddede hende, men den romerske dommer tog sit sværd og slog hende ihjel.

Lucia havde inden da bedt til Gud om, at hendes mor der, lå for døden, måtte bliver rask, og hun ville i så fald stikke sine øjne ud. Da moderen blev rask, gjorde Lucia som lovet, men der blev ved at vokse nye øjne ud på Lucia, fortæller legenden.

Derfor er Lucia blevet skytshelgen for de blinde og svagtseende. Lucia kommer da også af "lux", der betyder lys.

Vil du vide mere om den tidlige kristendom, kan du læse om det på vores netmedie Historiens Verden her. Søg på "Kristendommen i senantikken"

Man har lov at drømme

Jeg tror, mange piger drømmer om "gå Lucia" og måske selv blive Lucia-bruden med krone og lys i håret, mens de synger den velkendte sang.

Selv sang jeg kort tid i kor på min folkeskole for 45 år siden og ønskede stort at bliver Lucia-brud. Det kom dog aldrig til at ske, da musiklæreren Birthe ikke mente, jeg kunne synge, hihi.

Men jeg elsker at se og høre, når vi på Herlev Bibliotek har besøg af Lucia-børn, der går rundt i mørket med alle deres fine lys og synger så smukt.

Desværre må vi undvære Lucia-optoget i år. Men så vil jeg se med på svensk tv den 13. december klokken 07.00 om morgenen, hvor de viser det mest smukke Lucia-optog med lys og sang.

Rigtig god jul til jer alle.