Som barn troede bibliotekets kulturformidler Gitte, at Gåsetårnet i Vordingborg tilhørte hendes familie.
Som barn troede bibliotekets kulturformidler Gitte, at Gåsetårnet i Vordingborg tilhørte hendes familie.

På jagt efter historien: Borge

Hvor kan jeg tage hen i min sommerferie, eller i en god weekend, når fridagene skal holdes i Danmark? Find historien på borgene!

Danmark har så mange fantastiske historiske steder, du kan besøge og opleve på nye måder, og som du måske ikke lige har tænkt på. Jeg giver her et par tips til nogle af de spændende og anderledes historiske seværdigheder, du kan opleve i vores dejlige land.

Ikke bare ruiner

I Danmark har vi 170 kendte og navngivne borge, 52 af dem er ”kun” ruiner. I årene 1000-1400 blev der opført over 1000 borge i Danmark. 

I middelalderen var de mange borge nøglen til magten. Konger, stormænd og kirken lod borgene opføre overalt i Danmark og i udlandet. De var ikke kun boliger, men også kongens krigsposter, der skulle sende et signal til eventuelle fjender om, ”at her hersker jeg”.

Mange af Danmarks borge eksisterer den dag i dag og heldigvis ikke kun som en ruin. Et besøg på en borg kan give en god fornemmelse af, hvordan dagligdagen var på en borg.

Spøttrup Borg – ikke kun for adlen

Danmarks borge har været beboet af konger, bisper og stormænd. Herfra kunne de drive deres godser, opkræve skatter og håndhæve lov og orden. Stormændene tilhørte både høj- og lavadlen. 

Slægten Rosenkranz ejede Spøttrup Borg i årene 1702-87. Den Store Nordiske Krigs afslutning gjorde, at 1700-tallet bød på større velstand til et bredere samfundslag som for eksempel bondestanden.  Nogle bønder blev rige og endda meget rige. 

En bonde fra Ribe-egnen, Peder Nissen, var blevet meget rig på studedrift. I 1784 havde han så mange penge, at han kunne købe Spøttrup Borg og havde råd til at sende sin søn på katedralskole. Desværre døde Peder Nissen året efter købet i 1788. Sønnen Nis Nissen blev nu hjemkaldt fra sine studier for at overtage studehandlen og driften på Spøttrup Borg. 

Nis Nissen kæmpede for at overleve og drive Spøttrup Borg, og i 1830érne tilhørte han Jyllands rigeste mænd. Det siges, han var en meget sparsommelig mand. Nis var gift to gange og fik syv børn, men ingen af dem blev mere end to år gamle. 
Nis døde i 1848, og hans anden hustru og søskende arvede ham.  Formuen efter ”studekongen” Nis Nissen svarede til 1.800 arbejdsmænds årsløn i 1849.

Borgen havde herefter mange forskellige ejere. I dag ejes Spøttrup Borg af Staten og er nu et levende museum, der virkelig er et besøg værd for hele familien. Spøttrup Borg ligger i Spøttrup nord for Salling.

Gåsetårnet er vores

En borg er ofte bygget på en høj med god udsigt og et eller flere tårne. 
Min forfader 24 generationer tilbage, Valdemar Den Store, byggede den første træborg i Vordingborg i cirka 1160. Borgen blev bygget som base for korstogene i Nordtyskland. Valdemar Atterdag ombyggede den i 1360 og det var også ham, der byggede Gåsetårnet. Vordingborg havde ni tårne og 12 halvtårne, voldgrave og en 770 meter lang ringmur. Det er også her, Jyske Lov blev skrevet og underskrevet af Valdemar Sejr på et rigsmøde den 10. marts 1241.
 
Min farmor, Ulla Holga Alvilda Nielsen, blev født i Vordingborg – altså byen. På Skovvej, et stenkast fra Gåsetårnet og borgruinen, boede hun som barn i en lille murstensvilla, hendes far selv havde bygget. Hendes søster, Ella Nielsine Olga Nielsen, blev boende i barndomshjemmet hele sit liv med sin mand Kristian Larsen. De fik ingen børn. 

Kristian var helt fantastik til at tegne, og især tegnede han Gåsetårnet. Mange af tegningerne har jeg arvet og gemt, men også på deres vægge i stuen havde de malerier hængende – af hvad? Ja, Gåsetårnet.

Hån med gylden gås

Når jeg som lille pige kom på besøg og gik tur med Kristian, fik jeg historien om Gåsetårnet og den gyldne gås. Kong Valdemar Atterdag modtog i 1367 krigserklæringer fra 77 hansestæder. Men det påvirkede ham ikke, og som hån mod de 77 hansestæder satte han en guldgås på toppen af det nybyggede forsvarstårn. Han var nemlig ikke mere bange for dem end for 77 skræppende gæs, hed det sig. 

Det er ikke den samme gås, der sidder på tårnet i dag. Den originale gås stjal Erik af Pommern sammen med statskassen, da han flygtede ud af landet. Det siges, at den oprindelige gås er tabt i havet under flugten og stadig ligger der endnu.

Min farmors svoger, Kristian, fortalte historien om Gåsetårnet så levende, at jeg kom hjem til min egen far og sagde, at Gåsetårnet var vores. 
Det er ikke så længe siden, jeg besøgte Vordingborg og tog forbi borgen og tårnet. Det stod der lige så fint og stolt, som da jeg var lille og jeg tænkte… ”jo, du er mit”.

Et besøg værd

Vordingborgs ruin og ikke mindst Gåsetårnet – som du kan komme op i og se en fin udstilling om – er absolut et besøg værd. Du kan via en app se, hvordan tårnene så ud, da de blev væltet i krigstid, og hvordan det kunne se ud, hvis Gåsetårnet også var blevet væltet. 

Har I ikke bil, kan I tage toget til Vordingborg og gå det sidste lille stykke fra stationen. Selve Vordingborg by er også et besøg værd med dejlige butikker og caféer.

Har I lyst, kan I inden eller efter besøget på en borg læse lidt op på, hvad det er for en størrelse. Herunder har jeg fundet et par bøger til både børn og voksne.
Rigtig god tur.

Materialer
Mikael Venge: Bispeborgen Spøttrup
  • Bog

Bispeborgen Spøttrup

Af Mikael Venge (2017)
Om de senmiddelalderlige Viborgbisper og bispeborgen Spøttrups historie indtil reformationen
Læs mere
  • Bog

Bispeborgen Spøttrup

Af Mikael Venge (2017)
  • Bog

Valdemar den Stores borg på Sprogø

Læs mere
  • Bog

Valdemar den Stores borg på Sprogø

  • Bog

Danske middelalderborge

En oversigt over danske middelalderborge, deres anlæg og funktion. Undervejs inddrages mange af borgenes ejerforhold og historie som eksempler
Læs mere
  • Bog

Danske middelalderborge

  • Bog

Hammershus

  • Billedbog

En borg

Af Brian Lee (2004)
Billedbog. Gennem udskårne porte, gitre og vinduer kigger man dybere og dybere ind i en middelalderborg og med hundredvis af detaljerede hverdagsbegivenheder
Læs mere
  • Billedbog

En borg

Af Brian Lee (2004)
  • Bog

Alt om borge

Fakta og informationer om borge i middelalderen, om udviklingen, livet på borgen, ridderturneringer og krig og belejring
Læs mere
  • Bog

Alt om borge

  • Bog

Borge

Af Nils Hartmann (2016)