Jørgen Villiam Peterson

På jagt efter historien: Danmark i Krig

I 1945 kom der over 200.000 tyske flygtninge til Danmark på flugt fra russere. Nu sker det igen

"Danmark i krig" af historiker, dr.phil., tidligere topembedsmand og chefredaktør Bo Lidegaard, er sjette bind i serien "100 danmarkshistorier". Og med krigen i Ukraine er den igen aktuel.

Danmark i Krig

Fra tøvende humanister til frontkæmpere

Bo Lidegaards bog har fokus på Danmarks krigsdeltagelse 1991-2011.

I 1991 sendte Danmark efter lang tids tøven korvetten Olfert Fischer til Golfen. For var det ikke bedre med en humanitær indsats? Og hørte et lille land hjemme i så stor en krig?

I 2011 var Folketinget derimod kun få timer om enstemmigt at beslutte, at Danmark skulle sende bombefly til Libyen, og vi blev et af de lande, der kastede flest bomber over landet.

På 20 år var holdningen til krig forandret, så Danmark mere end andre lande bidrog til internationale militære operationer – og gerne i den hårde ende. Hvordan gik det til?

Det gør Bo Lidegaard os klogere på i "Danmark i krig". Men for rigtigt at forstå, må man tage de lange, historiske briller på. Danmarks holdning til krig trækker tråde til Anden Verdenskrig.

En by i Rusland

Efter Anden Verdenskrig var det mentale overskud ikke stort hos danskerne til at hjælpe de tyske flygtninge, der kom til Danmark. Cirka 200.000 tyske flygtninge kom til landet i de sidste måneder af krigen – på flugt fra Den Røde Hær.

De tyske flygtninge kom, netop som Danmark var blevet befriet fra den tyske besættelsmagt. Derfor var flygtningene fra Tyskland ikke popoulære, hverken hos danskerne eller hos de danske myndigheder. 

Først i 1949 forlod de tyske flygninge igen Danmark, hvor humanitær hjælp i den periode nærmest var en by i Rusland.

De tyske flygtninge skrev breve og dagbøger om deres skæbner fra denne tid, der fortæller en evigt aktuel historie i en global verden med store flygtningestrømme – vi kan håbe på, de ukrainske flygtninge også vil dokumentere deres oplevelser, følelser og tanker for eftertiden.

Danmark i krig igen også i Ukraine?

Efter Anden Verdenskrig fulgte Den Kolde Krig mellem Vesten og Sovjetunionen, og efter denne ønskede Danmark at være med til at opretholde international sikkerhed og bidrage med vores tradition for humanitære indsatser gennem FN og NATO. Vi har deltaget i blandt andet Irak, Libyen, Afghanistan og på Balkan.

Nu er der igen krig i Europa, denne gang i Ukraine. Men konflikten i Ukraine er ikke ny.

NATO har siden 1990'erne samarbejdet med Ukraine i den langvarige konflikt med Rusland, og det danske forsvar har siden 2016 støttet Ukraine ved at bidrage til forsvarsreformer og træning af ukrainske soldater.

Under den nuværende, tilspidsede situation har Forsvaret støttet med især materiel: panserværnsvåben, sikkerhedsudrustning, førstehjælpsudstyr og et mobilhospital. Og Forsvaret skriver selv, at "Ligeledes står danske instruktører, rådgivere og tolke klar til indsættelse, når det igen bliver muligt at genoptage arbejdet i Ukraine."

Tænd et lys

Der blev skrevet historie, da den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij talte til Folketinget i Danmark ved middagstid tirsdag den 29. marts 2022. 

Her takkede han for Danmarks støtte, men gjorde det samtidig meget klart, at Vesten – herunder Danmark – bør gøre mere i forhold til at sanktionere Rusland og støtte Ukraine militært.

Zelenskij taler igen den 4. maj om aftenen, men denne gang til hele den danske befolkning. Datoen er selvfølgelig ikke tilfældig: Den 4. maj 1945 blev Danmarks befrielse fra den tyske besættelsesmagt annonceret, og den 5. maj er den officielle befrielsesdag.

Også statsminister Mette Frederiksen vil tale den 4. maj, og vi opfordres som altid til at sætte lys i vinduerne. I år ikke kun for at mindes vores egen befrielse, men for at skabe håb for Ukraines befrielse.  

Jørgen Villiam Peterson

Min egen far i krig

Historien om Danmarks krige er stadig med os, og den fortsætter, mens disse linjer skrives.

De krige som Danmark har deltaget i, er stadig i vores erindringer. Vi har familie og venner, der selv har deltaget i dem, og de fleste af os kan stadig huske krigene.

Min egen far, Jørgen Villiam Peterson (1926-1995), var en ung mand, da han det sidste år af Anden Verdenskrig, i 1944-45, blev indkaldt som soldat.
Efter krigens afslutning blev han sendt til Hamborg i Tyskland, hvor han var med til at rydde op efter englændernes totale bombardement af byen. Det var en tur, han aldrig nogensinde kom sig over.

Han snakkede ikke meget om tiden dernede, men det er helt sikkert, han så ting, han aldrig glemte.
Min far sagde mange gange til mig: "Vi må aldrig glemme Anden Verdenskrig, og hvad den ødelagde".

Jeg har flere år senere fået min fars fotoalbum fra den tid, han var soldat, og fra tiden i Hamborg. I albummet er der mange barske billeder af den totalt ødelagte by.

Jeg havde aldrig tidligere set dette album, før min mor døde, og jeg fandt det. Det holdt han for sig selv.

Vil du læse mere?

Jeg anbefaler dig selvfølgelig at læse Bo Lidegaards "Danmark i krig", som du kan låne på biblioteket både fysisk og som e-bog på eReolen.

Vil du læse mere, men lidt kortere, om Danmarks krigsdeltagelse siden 2001, er der en god artikel på bibliotekernes netmedie Fakatlink lige her.

Jeg har også fundet en lang række andre, relevante bøger frem, du kan se herunder.

God læselyst. Og god 5. maj.

 

Materialer
 • Bog

Danmark i krig

Af Bo Lidegaard (2018)
Læs mere
 • Bog

Danmark i krig

Af Bo Lidegaard (2018)
 • Bog

Danmark i krig

(2005)
Historien om de vigtigste og mest berømte slag på land og til søs - fra Slaget ved Visby 1361 til Slaget ved Helgoland 1864
Læs mere
 • Bog

Danmark i krig

(2005)
 • Bog

Hvordan løser vi flygtningekrisen?

Bud på hvordan man løser flygtningekrisen inddelt i 3 hoveddele: Udfordring, status og alternativ. Samlet går budet ud på at landene i Europa og resten af verden, skal stoppe med at se flygtninge som et nationalt problem, men som en global problematik, der også kræver globale løsninger
Læs mere
 • Bog

Hvordan løser vi flygtningekrisen?

 • Bog

Danmark og de jødiske flygtninge 1933-1940 : en bog om flygtninge og menneskerettigheder

Af Lone Rünitz (2000)
Læs mere
 • Bog

Danmark og de jødiske flygtninge 1933...

Af Lone Rünitz (2000)
 • Bog

Danmarks krigshistorie. Bind 1, 700-1814

(2008)
Historien om, hvordan krige og militære kriser har formet menneske, stat og samfund i Danmark i mere end tusind år, fra man begynder at kunne skimte omridset til en dansk statsdannelse til krigen i Afghanistan i dag
Læs mere
 • Bog

Danmarks krigshistorie. Bind 1, 700-1814

(2008)
 • Bog

De døde fylder dagene med en smag af mønter : roman

En russisk mand betaler en prostitueret for at tale med ham en hel nat på en bar. Det bliver en samtale om Tjernobylulykken, opvækst, kærlighed og tab
Læs mere
 • Bog

De døde fylder dagene med en smag af ...

 • Bog

I morgen angriber vi igen : Danmarks krig i Afghanistan

Af Kim Hundevadt (2008)
Danske soldaters frontberetninger fra Afghanistan. Om de dramatiske hændelser under angrebskrigen i Helmand-provinsen i efteråret 2007, hvor danske soldater har kæmpet og dræbt og set kammerater falde i kampen mod Taleban
Læs mere
 • Bog

I morgen angriber vi igen : Danmarks ...

Af Kim Hundevadt (2008)
 • Bog

Putins Rusland

Ud fra konkrete menneskeskæbner tegner den russiske journalist og menneskerettighedsforkæmper et billede af magtens arrogance og kynisme i Vladimir Putins tid
Læs mere
 • Bog

Putins Rusland

 • Bog

Jeg, Putin : det russiske forår og den russiske verden

Af Samuel Rachlin (2014)
Om urolighederne på Uafhængighedspladsen i Kiev, der blev starten på et storpolitisk drama og om Putins vision og mission som den, der genrejser Rusland. Konfliktens forudsætninger udrulles og Putins adfærd og udvikling som Ruslands leder afdækkes
Læs mere
 • Bog

Jeg, Putin : det russiske forår og de...

Af Samuel Rachlin (2014)
 • Bog

Mennesker bag pigtråd : flygtningelejren i Oksbøl 1945-1949

Læs mere
 • Bog

Mennesker bag pigtråd : flygtningelej...

 • Bog

Danske værdier og udfordringer i en globaliseret verden : fra et livs arbejde med flygtninge

Tidligere generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp Arne Piel Christensen (f. 1938) giver et historisk rids af flygtningespørgsmålet i Danmark fra 1960'erne frem til 2010'erne. Om flygtningestrømme, lovgivningsmæssige stramninger og Dansk Flygtningehjælps historie
Læs mere
 • Bog

Danske værdier og udfordringer i en g...

 • Lydbog (net)

Den totale krig

(2020)
Læs mere
 • Lydbog (net)

Den totale krig

(2020)
 • Bog

Ukraines historie

En beskrivelse af Ukraines historie fra Kievrigets opståen i det 9. århundrede til Den Orange Revolution og Ruslands indlemmelse af Krim-halvøen
Læs mere
 • Bog

Ukraines historie

 • Bog

Ukraine

 • Bog

Krigen indeni : skæbnefortællinger fra revolutionen i Ukraine

Fortælling om krigen i Ukraine. Følger den 42-årige husmor Anna, som støtter Majdan-aktivisterne i deres kamp for at blive en del af Europa. Mens den 19-årige jurastuderende Bogdan vælger modsat, at blive kriger. Samt forfatterens personlige beretning om at opleve had, vold og livsfare på tætteste hold
Læs mere
 • Bog

Krigen indeni : skæbnefortællinger fr...

 • Bog

Ukraine i spændingsfeltet

Om Ukraines nyere historie og dybe politiske krise set ud fra den forståelse, man i Kreml har af begivenhederne
Læs mere
 • Bog

Ukraine i spændingsfeltet

 • Bog

Modstand

 • Bog

Atomfrygt

Af Casper Sylvest (2022)
Læs mere
 • Bog

Atomfrygt

Af Casper Sylvest (2022)
 • Bog

Kampen om Unionen

Faktamættet og velfortalt fagbog om Danmarks historie i EU fra tilslutningen i 1972 frem til i dag. For interesserede i baggrunden for de enkelte danske folkeafstemninger sat op i en samlet fremstilling. Egnet til undervisningsbrug fra gymnasieniveau og op
Læs mere
 • Bog

Kampen om Unionen

 • Bog

Tyskere på flugt

Af John V. Jensen (2020)
Om de over 200.000 tyskere, der på flugt fra Den Røde Hær, kom til Danmark i 1945 i krigens sidste måneder. Om deres møde med danskerne og de danske myndigheder
Læs mere
 • Bog

Tyskere på flugt

Af John V. Jensen (2020)
 • Bog

NATO : forsvar og fællesskab i forandring

Af Ann-Sofie Dahl (2021)
Hvad er NATO egentlig? I bogen beskrives hvordan og hvorfor dette forsvarssamarbejde på tværs af Atlanterhavet opstod og hvordan samarbejdet har udviklet sig i mere end syv årtier
Læs mere
 • Bog

NATO : forsvar og fællesskab i forand...

Af Ann-Sofie Dahl (2021)
 • Bog

FN : vores sidste, bedste håb : samtaler om FN gennem 70 år

Læs mere
 • Bog

FN : vores sidste, bedste håb : samta...

 • Bog

Danmarks krigshistorie. Bind 2, 1814-2008

(2008)
Historien om, hvordan krige og militære kriser har formet menneske, stat og samfund i Danmark i mere end tusind år, fra man begynder at kunne skimte omridset til en dansk statsdannelse til krigen i Afghanistan i dag
Læs mere
 • Bog

Danmarks krigshistorie. Bind 2, 1814-...

(2008)
 • Bog

45 myter og halve sandheder om 2. verdenskrig

Forfatterne forklarer, afkræfter eller bekræfter, nogle hårdnakkede myter og halve sandhedder om 2. verdenskrig. F.eks.: 2. verdenskrig begyndte 1. september 1939, Alle SS'ere havde blodtypen tatoveret i armhulen, Simon Spies var nazist, Danmark lod sig frivilligt invadere af Tyskland, 2. verdenskrig sluttede maj 1945, o...
Læs mere
 • Bog

45 myter og halve sandheder om 2. ver...