
På jagt efter historien: Kærlighedsbarnet
Maria Helleberg har i 2002 skrevet to bind om prinsesse Louise Augustas liv. Var hendes liv en lang kærlighedshistorie?
Er alle de børn, vi får, kærlighedsbørn? I sekundet af undfangelsen og gennem hele livet forbliver de vores kærlighedsbørn, og lige meget hvad der sker dem i livet, vil de forblive vores kærlighedsbørn.
Landsforvist
Louise Augusta blev født på slottet Hirscholm i Nordsjælland i 1771. Kort tid efter blev hendes (formodede) egentlige far, livlægen Johann Friedrich Struensee, dødsdømt, og moderen Caroline Mathilde blev landsforvist til byen Celle i Hannover. Caroline Mathilde så aldrig sine to børn igen.
Slottet Hirscholm er i dag revet ned på grund af skammen over forholdet mellem dronning Caroline Mathilde og Struensee.
Prinsesse Louise Augusta og hendes bror, kronprins Frederik, voksede op på Københavns slot, hvor Louise Augusta blev opdraget som kongedatter.
La petite Struensee
I hoffets kredse blev Louise Augusta kaldt ”La petite Struensee”, den lille Struensee. Louise Augusta var rebelsk i sin tankegang og væremåde og lignede trods sin kongelige opdragelse sin far, Struensee.
Hun blev som ganske ung gift med prins Frederik Christian af Augustenborg, der i en periode besad den næsthøjeste post i gehejmestatsrådet, kun overgået af kongen, og havde stor indflydelse på kongen og rigets retning.
Prins Frederik Christian af Augustenborg gik ind for trykkefriheden samt religionsfrihed. Han bevægede sig i det kulturelle- og politiske magtcentrum.
I begyndelsen af 1790’erne ansås prinsesse Louise Augusta og prinsen for at være revolutionsvenlige, og især Louise Augusta beundrede Napoleon. Hun skulle havde udtalt, at hun gerne fralagde sig prinsessetitlen og erstattede den med hædersordet ”borger”.
Prinsen blev dog betænkelige ved situationen i Frankrig og lænede sig nu mod højrefløjen, hvorimod Louise Augusta forblev tro mod sine revolutionære holdninger og principper – hun var jo sin fars datter.
Livsappetit
Efter mange år med barnløshed og behandling hos hoflægen lykkedes det i 1796 prinsesse Louise Augusta at føde datteren Caroline Amalie og derefter to sønner. Hendes mand, prins Frederik Christian, havde nu været hertug i to år.
Rygter siger, at hoflægen dog var én af Louise Augusta elskere, og at det var ham, der var faderen til hendes tre børn. Louise Augusta havde en stor livsappetit og lod sig ikke nøjes med hertugen alene.
Ægteskabet mellem Frederik Christian og Louise Augusta var langt fra lykkeligt, og det varede længe, før de fandt hinanden. Senere fik parret dog stor glæde og støtte af hinanden især i deres kulturelle fællesskaber.
Endnu et forlist ægteskab
Det hele endte dog helt galt, da hertugen Frederik Christian fandt ud af, at prinsesse Louise Augusta rapporterede alt om alle hertugens affærer til sin bror, kongen.
Det kom til et endelig brud mellem hertugen og kongen i forbindelse med det svenske tronfølgervalg, hvor hertugen arbejdede på at få sin bror sat på den svenske trone.
Dette lykkedes ikke, og hertugen mistede herefter alle sine magtpolitiske forbindelser i København.
Hertug og prins Frederik Christian døde i 1814 som en bitter mand i et ulykkeligt ægteskab og efter at have levet adskilt fra prinsesse Louise Augusta i mange år.
Når enden er god
Historien om Louise Augusta ender i Maria Hellebergs to bind i året 1822, hvor Louise Augusta gør status over sit liv.
Hun elsker sine børn, men finder sønnerne umulige. De har især ikke pengeforstand.
Louise Augusta døde 13. januar 1843 på Augustenborg Slot. Hvorfor Maria Helleberg slutter sin historie i 1822, ved jeg ikke.
Sladder på vers – datidens tabloidpresse
Sladderhistorier om kongehuset har altid verseret, både i vores, Caroline Mathildes og Louise Augustas tid.
Såkaldte skillingeviser og skillingevers blev skrevet og solgt som datidens sladderblade og solgt for en skilling, heraf navnet.
De blev solgt på hjørner af gader og stræder af de såkaldte visekællinger og skillingsdrenge, der på den måde kunne tjene til dagen og vejen.
Skillingeviserne handlede ofte om kongehuset eskapader – hor, utroskab og sygdomme.
Skillingeviserne kunne også handle om mord og om kærlighed mellem forskellige højtstående militærmænd og smukke, uskyldige piger – og om frække piger, der ofte blev snydt af disse.
Her kan du se et eksempel på en skillingevise om dronning Caroline Mathilde:
Mit eget kærlighedsbarn
Den 25. september 2004 mødte jeg forfatter Maria Helleberg på Rigsarkivet i København, hvor hun skulle holde oplæg om sin bog ”Kærlighedsbarn”. Hvorfra ved jeg, det netop var den dato?
Jo, for det har Maria Helleberg skrevet i de to bind, jeg fik af hende. Og jeg kan huske, hun kommenterede min figur; jeg var højgravid med min tredje søn med termin den 8. oktober.
Jeg husker, hun sagde til mig: ”Det er nok et kærlighedsbarn”.
Ja, det var mit kærlighedsbarn, men min kærlighedshistorie har heldigvis været en helt anden end Caroline Mathildes og Louise Augustas.
Magt smurt med romantik
Maria Hellebergs roman ”Kærlighedsbarn” giver et fantastisk billede af de mange dynastier og magtpolitiske og nationale konflikter, der var i den tid.
Hun gør i bøgerne prinsesse Louise Augusta til en levende person med tanker og handlinger i en spændende tid i Danmarks historie.
Har man lyst til en bog om magt smurt med en god gang romantik, er bogen en læsning værd.
Og så findes der heldigvis også mange andre gode bøger om kærlighed i kongehuset og om både Louise Augusta og Caroline Mathilde.
God fornøjelse.