Kirkegårde rummer mange historier at gå på opdagelse i på en sommerferie. Her er det Haderslev Kirkegård.
Kirkegårde rummer mange historier at gå på opdagelse i på en sommerferie. Her er det Haderslev Kirkegård.

På jagt efter historien: Kirkegårde

Hvor kan jeg tage hen i min sommerferie, eller i en god weekend, når fridagene skal holdes i Danmark? Find historien på kirkegårdene!

Danmark har så mange fantastiske historiske steder, du kan besøge og opleve på nye måder, og som du måske ikke lige har tænkt på. Jeg giver her et par tips til nogle af de spændende og anderledes historiske seværdigheder, du kan opleve i vores dejlige land.

Æret være Gorms minde

Noget, jeg holder af som slægtsforsker, er et besøg på en kirkegård.  Kirkegårdene er sprængtfyldt med begravede historier. Et besøg på en ældre kirkegård er som at blive væltet omkuld af det historiske vingesus. 

Den ældste gravsten, vi i dag kender, er stenen over Gorm Den Gamle på Jelling Kirkegård. 
Gorm Den Gamle er nævnt som Danmarks første konge, årene 930-958. Stenen er rejst af sønnen, Harald Blåtand, for at mindes sin far for eftertiden. 
Jelling Kirkegård med de to Jellingesten og gravhøjene er virkelig et besøg værd, og samtidig ligger den lige over for det spændende museum ”Kongernes Jelling”.

Endestationen

I hovedstadsområdet har der eksisteret begravelsespladser de sidste 1000 år. Blandt de ældste kirkegårde er Brønshøj og Gentofte. De resterende kirkegårde i København er under 300 år gamle. I det indre København er der fundet tidligere begravelsespladser ved udgravningen til metroen.

Kirkegårdene i det indre København blev hurtigt fyldt op, og man begyndte at bruge nye ”assisterende” begravelsespladser. Én af dem var og er Vestre Kirkegård på Valby Bakke. 
Vestre Kirkegård er Danmarks største begravelsesplads. I 1956-1969 lod man sporvognslinje nummer seks køre inde fra byen ad til endestationen på Valby Bakke. Herefter blev den udskiftet med en buslinje. Så kunne de mange københavnere besøge deres afdøde på Vestre Kirkegård. Tager man buslinje 26 i dag, kører den forbi et par kirkegårde, der er et besøg værd. 

Picnic i det grønne

Assistens Kirkegård på Nørrebro er anlagt som en såkaldt assisterende kirkegård. I de første 25 år, var den kun for de mange fattige borgere i København. De fattige blev begravet så tæt, at der ikke var plads til stier mellem gravene. Omkring år 1785 ændrede det sig, da naturromantikken fandt sit indtog.
I dag er Assistens Kirkegård et attraktivt sted for byens borgere, der holder picnic på de grønne pletter mellem grave og store træer, og hvor de små børn løber og leger.

Assistens Kirkegård er en meget spændende kirkegård at besøge. Her kan man møde blandt andre H.C. Andersen, Hans Scherfig samt Dan Turéll – eller rettere,  man kan finde deres gravsteder og deres historier, som man også kan læse om i bogen ”Hvem ligger hvor”. Her oplyses også om, hvor man kan finde mange andre berømtheders gravsteder.

Ingen store gravsten

I de sidste mange årtier er store, flotte gravsteder skrumpet ind til urnegrave. På Bispebjerg Kirkegård, der med sine mange kirsebærtræer også er blevet et stort tilløbsstykke om foråret, findes et såkaldt kolumbarium. I kolumbariet sættes urnen med den afdødes aske på en hylde i stedet for i en grav. Man kender disse kolumbarier fra især katolske lande.

Nielsine Nielsen var Danmarks første kvindelige akademiker og læge. Nielsine Nielsens urne står på en hædersplads, netop i det udendørs kolumbarium på Bispebjerg Kirkegård. 

Nielsine Nielsens kamp for at få en studentereksamen og senere en akademisk uddannelse forekommer i dag helt uforståelig.  En mandlig professor skrev til den tids regering følgende: ”Prostitution er et nødvendigt Onde, men kvindelige Læger er et aldeles unødvendigt Onde”. Heldigvis sejrede Nielsine Nielsen og blev den danske kvindefrigørelses første virkelige pioner.

I livet og i døden

Min oldemors søster, Alma Märtha Rebecka Bergendorff, var født i Sverige i 1881 og arbejde hele sit liv som tjenestepige hos en grosserer i København. Hun tog sig af deres lille søn, Eric, fra han var helt lille, til han blev voksen. Selv blev Alma aldrig gift eller fik børn. 

En fremmed spurgte engang, om jeg vidste, hvorfor Alma lå i samme grav som grosserer Alfred Thisted og hans hustru, og hvorfor Almas navn stod på deres gravsten på Garnisons Kirkegård? Grossererparret var hans bedsteforældre. Alma var død i 1972.

Sønnen Eric havde bestemt, at Alma skulle begraves i hans forældres grav. Det var der ikke noget usædvanligt i før i tiden, når man havde ældre tjenestepiger, der havde tjent familien i et helt liv. Alma blev begravet i familiens gravsted som en slags ære. Alma tog sig af Eric i livet, og han tog sig af hende i døden.

Jeg var kun otte år gammel, da Alma døde, og jeg havde aldrig mødt hende. Men hvor ville jeg gerne have hørt alle hendes historier. Det er netop historierne, jeg tænker på, når jeg går rundt på kirkegårdene og ser alle de mange gravsteder med navne og indskrifter. Hvem var de? Hvad var deres historie?  I dag er der flere, der sætter en QR-kode på gravstenen, så man ved at scanne den med sin mobil kan høre eller læse om den afdøde og mindes.

Jeg vil kun anbefale, at I denne sommer besøger vores skønne kirkegårde og oplever de mange historier, de mange smukke gravsteder og ikke mindst den natur og fuglesang, man også kan opleve rundt om på kirkegårdene – både i vores hovedstad, men også rundt om i hele landet. Rigtig god tur.
 

""

Magda, hvor blev du af?

De spændende historier findes også på Herlev Kirkegård. Tæt på indgangen står en mystisk gravsten med skriften ”Magda, hvor blev du af?”

Historien fortæller, at en efterladt enke ikke ville begraves i samme grav som sin mand og svigerfar, hun havde givet ønske om at få sin egen grav. Familien valgte at begrave hende på Lille Birkholm, langt fra manden og svigerfaren. Men et enkelt familiemedlem, som ikke helt delte denne handling, fik lavet en gravsten til familiegraven med teksten ”Magda, hvor blev du af?” – og de efterladte syntes nu alligevel, det var lidt sjovt.

Læs meget mere om den pudsige gravsten i et tidligere nummer af Herlev Bladet.
 

Materialer
  • Bog

Hvem ligger hvor : ture på københavnske kirkegårde

(2001)
Bogen rummer ture på en række kirkegårde i København og omegn og over 850 kendte danskeres gravsteder beskrives. Indeholder desuden baggrundsstof om kirkegårdenes historie, kultur og natur
Læs mere
  • Bog

Hvem ligger hvor : ture på københavns...

(2001)
  • Bog

Historier fra Assistens : en kulturhistorisk billedbog

Forfatteren fortæller om Assistens Kirkegårds historie, om gravskikke og gravmæler og om en række kendte og mindre kendte skæbner bl.a. H.C. Andersen og Søren Kierkegaard og kommer ad den vej gennem 250 års danmarkshistorie, kulturhistorie og kunsthistorie
Læs mere
  • Bog

Historier fra Assistens : en kulturhi...