Mormors søskende

Slægtsforskning – tip nr. 3

Enhver familie har en historie og hvert familiemedlem har sin helt egen. Det kan være historierne om skoletiden, soldatertiden, arbejdslivet eller meget andet. Det er nu der for alvor kan komme "kød" på din families historie.

I "Slægtsforskning – tip nr. 1" fortalte jeg om, hvordan du kommer godt i gang.
I tip nummer 2 kunne du blive klogere på de kirkebøger og folketællinger, der er tilgængelige på nettet.

I dette tredje og sidste tip vil jeg vise et par frit tilgængelige databaser, som kan bruges til en hurtig søgning efter aner og slægtninge.

De transskiberede folketællinger

Dansk Demografisk Database - DDD - er transkriberede folketællinger. Det er Rigsarkivet, der driver denne hjemmeside.

I DDD kan du søge i folketællinger, som andre slægtsforskere selv har indtastet.

Ikke alle folketællinger er indtastet, men på DDD finder du en oversigt, der viser dig, hvad der er indtastet indtil videre.

Du skal blot være opmærksom på, at der kan være fejl i intastningerne på DDD, derfor er det altid en god ide at tjekke efter i de originale kilder (de indscannede folketællinger og kirkebøger), hvis du er i tvivl om oplysningerne. 

Udover folketællinger og kirkebøger indeholder DDD mange andre afskrevne kilder, som du kan søge i.

Du kan fx søge efter faldne soldater i 1. Verdenskrig, Dannebrogsmænd, registrede jyder med specielle efternavne, skifteregistre og protokoller samt folketællinger fra St. Croix.

Den bedste måde du kan se, hvad det er i baserne, er selv at klikke rundt i dem.

Flere gode databaser

Databasen Danish Family Search er en database, der er rigtig god at bruge i sin slægtsforskning.

Danish Family Search bestyres af et ungt ægtepar fra Australien. De gør et fantastisk arbejde for at at give os slægtsforskere et rigt udvalg af kilder at søge i.

Et stort projekt på Danish Family Search er skolearkivalier. Her kan du finde skolearkivalier over dine slægtninge og se hvad de fik i karakterer og eventueller noter om opførsel.

Danish Family Search er nem at søge i og du kan gemme dine opslag til senere brug.

Du kan oprette et login til siden, hvilket er ganske gratis, og derefter få mulighed for at se flere optegnelser.

Valborg Esther Eleonora f. Jensen

Ved et søge på min mormor i Danish Family Search, vises der et opslag på hendes død. Dødsfald kan ellers normalt være svære at finde, når du slægtsforsker.

Jeg er logget ind som bruger og får derfor også at vide, hvem der var hendes forældre: Frederik Christian Jensen og Jensine, samt hvem hun var gift med: Svend Aage Hansen sporvejsfunktionær.

Over det viste opslag kan du se der står "Original kilde". Trykker du dér, vil du få den originale tekst fra kirkebogen at se.

Der findes en rubrik der hedder "Fejlmelding". Hvis du opdager, at der er skrevet forkert i de indtastede oplysninger i forhold til de originale kilder, kan du indberette fejlen så den rettes.

FamilySearch

FamilySearch er en anden stor database med slægtstræer og originale kilder. 

"Jesus Kristi Kirke af Sidste Dages Hellige" står bag den fantastiske hjemmeside, men den har nu intet med religion at gøre.

Det eneste du skal gøre for at bruge hjemmesiden, er at oprette et login, som er gratis

På FamilySearch kan du søge i kilder fra hele verden. Har du fx slægtninge/aner, der er udvandret til Amerika, så er denne hjemmeside guld værd!

Du kan også se originale kilder, som kirkebøger, folketællinger, immigrationslister m.m..

I databasen prøver jeg at indtaste min mormors far, Frederik Christian Jensen.

Der er rigtig mange, der hedder Frederik Christian Jensen. Jo færre oplysniger du giver database, jo bredere søges der, så får du for mange hits i din søgning, så må du forsøge at give flere oplysninger.

I dette tilfælde med et så almindeligt navn, vil jeg forsøge at skrive hvad jeg ellers ved om ham i de forskellige søgefelter. Han er født d. 28. februar 1872 i Tolne i Nordjylland. 

Min søgning giver nu kun to hits, hvoraf den ene er min mormors far. Basen har fundet Frederik Christian Jensens konfirmation i 1886. Der står her at Frederik Christians far hed Jens Christian Jensen og hans mor hed Juliane Sørensen - begge fra Tolne. 

Den originale kilde kan du se ved at trykke frem i højre side. Under originalbilledet fra kirkebogen, vises en linje, hvor skråskriften er transkriberet. 

Politiets Registerblade

Politiet holdt i årene 1890-1923 øje med dem, der boede i København.

På Københavns Stadsarkiv findes "Politiets Registerblade". Ved at søge på navn eller en formodet kendt adresse, vil du få listet alle de adresser op, hvor anen har boet.

Personer, der optræder i Politiets Registerblade er alle voksne i en husstand, der nævnes altså også logerende og tjenestefolk.

Børn i alderen 10-13 år, blev ført på faderens registerblad. De fik deres eget blad, når de fyldte 14 år.

Gifte kvinder blev ført på mandens registerblad. De fik deres eget blad, hvis de blev alene. 

Politiets registerblade omfatter i alt ca. 1,4 millioner registerblade. Hundredvis af frivillige har indtastet oplysningerne fra bladene.

Oplysningerne der vises i registerbladene vil være: navn, evt. ægtefælles navn, fødselsdato og fødested, stilling, adresser, navn og alder/fødselsdato for børn mellem 10-14 år.

Politiet kan havde lavet små noter – se oversigten på hjemmesiden over, hvad en note kan betyde samt bladets oprettelsesdato.

Herunder har jeg søgt på min morfars far Lygtetænder Peter Hansen.

Kortet består af to sider, en bagside og en forside hvor der står følgende;

Politiets Registerblade den 1/5 1892.
Fulde navn: Hansen Peter. Livstilling: Lærling, Bud, Lygtetænder. Fødested: København den 15 marts 1879.
Hustruens navn Ida Johanne Marie. Fødested: Tyskland. Børn: Edith Sofie Minna f. 28/3 1904, Svend Aage f. 1/11 1905.
Meldt Bopæl:
1892 1/5 Vognmagergade 19, 3 sal. (Trinitatis sogn).
1893 1/5 Vognmagergade 31, 2 sal. (Trinitatis sogn).
1893 1/11 Ny Adelgade 4, 1 sal. (Helligånds sogn).
1895 1/5 Grønnegade 25, 4 sal. (Helligånds sogn).
1897 1/5 Gl. Mønt 22, 4 sal. (Helligånds sogn).
1900 1/11 Hestemøllerstræde 6, 3 sal. (Helligånds sogn).
1903 1/5 Griffenfeldtsgade 5, 5 sal. (Helligkors sogn).
1911 1/11 Laxegade 10, st. (Holmens sogn).
1913 1/5 Holmensgade 34, st.
1915 1/5 Holmensgade 34, st.
1919 1/11 Raadmansgade 24, 3 sal (Kingos sogn).
 

På Jagt efter Historien

I jagten på min morfars og mormors liv og færden i denne lille serie "På jagt efter Historien; Slægtsforsknings Tips", har jeg nu fundet oplysninger, der kan bruges i en lille historie om dem.

I de gamle albums har jeg fundet bryllupsbillede og bryllupssang. Billerder af deres børn samt billeder af min mormors søskende og et foto af min morfar som sporvognschauffør.

I de nævnte arkivalier og databaser har jeg fundet de små oplysninger, der kan give dem og deres familier lidt "kød & blod".

Den lille historie

Min morfar og mormor boede begge hjemme til de blev gift. Morfar havde tre søskende og mormor havde ni søskende, hvoraf én af dem var død som lille.

Min morfar og mormor var blevet kærester på en kaffefabrik i Søborg, hvor de begge arbejdede. Mormor boede ikke så langt fra kaffefabrikken.

Min mormor boede i et lille hus i Emdrup med sin far og mor. Huset findes endnu.

Min mormors far Frederik Christian Jensen var født i Tolne i Nordjylland og var som ung kommet til København for at bo hos sin søster Jensine i hendes lejede lejlighed. Jensine levede af at strikke.

Min oldefar Frederik Christian Jensen var kusk hos "Sukkerhuset på Nørrevold", hvor han kørte sukker ud til forretninger og bagerier rundt om i byen.

Oldefar Peter Hansen, der var min mormors far var lygtetænder i København. Det var ham, der tændte nogle af de mange gaslygter, når mørket faldt på i hovedstaden.

Oldemor Jensine, der var oldefar Frederik Christians kone, var født i Sorø. Her var Jensine som ung pige kommet i ulykkelige omstændigheder og havde fået et barn uden for ægteskabet.

Jensine havde født en "uægte", som det hed dengang, der døde som spæd. Herefter havde hun fået endnu et "uægte" pigebarn med en anden mand. 

Jensine havde mødt Frederik Christian og sammen havde de fundet lykken, også med den lille "uægte" pige, der altså ikke var Frederik Christians barn.

Først boede de i en lille lejlighed på Nørrebro og senere flyttede de til det dejlige hus i Emdrup.

Morfar Svend Aage og mormor Valborg havde fået fire børn sammen og de flyttede til Nyborggade nr. 42, lige ved Østre Gasværk.

Morfar var sporvognschauffør og elskede at spille kort i sin fritid.

Morfar og mormor holdt meget af at cykle og cyklede lange ture. Hver søndag, fortalte min mor, at de spadserede eller cyklede til Emdrup for at besøge deres bedsteforældre.

Dengang gik der ingen sporgvogne eller busser til Emdrup, så det var på med traveskoene - sådan var det.

Min mor fortalte at der aldrig var nogen af dem, der peb over de lange spadsereture til Emdrup fra Østerbro og tilbage igen.

Dine egen historie

At dele historier med andre slægtninge kan give nye vinkler på fortællingen - det er næsten et must som slægtsforsker at opsøge levende slægtninge i slægten.

Hør deres historier og skriv dem ned. På den måde vil din slægts historie vokse og leve videre og fortælles videre til de næste generationer, der vil komme. 

Gode databaser

De fire databaser jeg har nævnt her i på "Jagt efter historien: Slægtsforskning - Tip nr. 3", vil jeg anbefale, at du bruger i din søgning efter aner og slægtninge.

Veksl mellem de fire hjemmesider/databaser. Findes dine slægtinge/aner ikke i den ene base, så er de måske i den anden.

Slægtshistorisk Forening for Storkøbenhavns hjemmeside kan du finde mange gode links til din videre søgning i din slægtsforskning.

Det kan også være en god ide at melde sig ind i en slægtshistorisk forening og komme til de foredrag, der holdes i disse.

Ved at høre et forerag om et bestemt emne, der har med slægtsforskning at gøre, vil du lære meget om, hvor du kan finde de rigtige oplysninger, som netop du har brug for, for at klæde anerne på med "kød & blod".

Rigtig god anejagt.

Materialer
Jørgen Green: Slægtsforskning i lægdsruller, søruller og i hærens og søværnets arkiver
  • Bog

Slægtsforskning i lægdsruller, søruller og i hærens og søværnets arkiver

Af Jørgen Green (2020)
Hjælp til slægtsforskere og militærhistorisk interesserede til at finde frem til relevante arkivalier i hæren og søværnets arkiver. Endvidere oplysninger om søværnet og hæren fra 1600-tallet og frem til ca. 1930
Læs mere
  • Bog

Slægtsforskning i lægdsruller, sørull...

Af Jørgen Green (2020)
  • Bog

Slavernes slægt

Per Andersen (f. 1956): Find din familie : slægtens gåder i 1900-tallet
  • Bog

Find din familie : slægtens gåder i 1900-tallet

Hjælp til at finde personer og løse slægtsgåder fra 1900-tallet og frem til i dag. Gennemgår kilder og metoder til at lokalisere familie. Med 20 virkelige eksempler på sager som er blevet løst
Læs mere
  • Bog

Find din familie : slægtens gåder i 1...

  • Bog

Slægtsforskerens hvem-hvad-hvor?

Af Jørgen Markvad (2013)
Opslagsbog for slægtsforskere, bl.a. indeholdende information om slægtsforskningens systematik, aneskemaer og indsamling af persondata. Gode ideer til brug af information på internettet, fx i databaser, folketællinger og kirkebøger
Læs mere
  • Bog

Slægtsforskerens hvem-hvad-hvor?

Af Jørgen Markvad (2013)
Gitte Christensen (f. 1973), Kathrine Tobiasen: Slægtsforskning på nettet
  • Bog

Slægtsforskning på nettet

Læs mere
  • Bog

Slægtsforskning på nettet

Jørgen Markvad: Slægtsforskning i ældre kilder
  • Bog

Slægtsforskning i ældre kilder

Af Jørgen Markvad (2011)
Indføring for slægtsforskere i brugen af kilder fra før 1787, såsom skifteprotokoller, fæstebreve og jordebøger. Med en guide til, hvor man enten fysisk eller online kan finde disse kilder, ordnet efter alle landets herreder
Læs mere
  • Bog

Slægtsforskning i ældre kilder

Af Jørgen Markvad (2011)
: Find din slægt - og gør den levende : håndbog i slægtshistorie
  • Bog

Find din slægt - og gør den levende : håndbog i slægtshistorie

(2006)
Læs mere
  • Bog

Find din slægt - og gør den levende :...

(2006)
Sassa Buregren: Hvem er jeg? : slægtsforskning for børn
  • Bog

Hvem er jeg? : slægtsforskning for børn

Af Sassa Buregren (1998)
Med en samtale mellem en pige og hendes bedsteforældre som udgangspunkt fortælles om forskning i slægten. Bl.a. om anetavlen, anesedler, stamtræ, slægtsnavne, venindebøger, slægtsbøger, poesibøger, mindesamling, breve, familiebibler og de ældste kilder
Læs mere
  • Bog

Hvem er jeg? : slægtsforskning for børn

Af Sassa Buregren (1998)