Skal du også læse? -10 gode romaner fra 2016

30.09.16
I den stadige strøm af nye romaner kan det være svært at udvælge de mest interessante. Nedenfor er et udvalg af nyere romaner, som vi mener er værd at bemærke.

Arven fra Basra af Mogens Blom
Arven fra Basra skal man læse, fordi forfatteren Mogens Blom formår at bruge sin mangeårige ansættelse som konsulent i Udenrigsministeret til at skrive nogle troværdige og spændende romaner.  Romanens plot starter med en dræbt tolk. På mordstedet findes desuden en liste med navne på en række andre tolke. Så for at redde så mange som muligt fra denne "dødsliste" tager Efterretningsofficer, Maiken Tarp, drager  til Mellemøsten. Hun kender området da hun tidligere har været udsendt. En spændende, politisk thriller sat i scene i uvant men troværdigt skildret miljø.

Blodbrødre af Ernst Haffner
Romanen er en genudgivelse af en klassiker fra 1932 og den holder stadig. Heri følger vi en gruppe forældreløse drenges hårde liv i 1930érnes Berlin.  Ludvig og Willi er stukket af fra anstalten og drømmer om et nyt liv uden kriminalitet. De kæmper bogstaveligt talt for overlevelse imens de ryger fra gaden til opdragelsesanstalter og tilbage igen. Her er bandekriminalitet, prostitution, druk og slagsmål men også en poetisk beskrivelse af Berlin. En roman som både kan læses for sin egen værdi, men også som en interessant vinkel på rejsemålet Berlin.

Ondskabens høst af Robert Gailbraith
Harry Potter forfatteren har efterhånden tre krimier i kataloget med den charmerende privatdetektiv Cormoran Strike i hovedrollen. Plottet begynder med modtagelsen af et afhugget kvindeben adresseret til Strikes assistent. 
Gailbraith er Harry Potter forfatteren Rowlings psedunym og hun skriver humoristisk og har et  spændende og intelligent plot. Der er gode miljøbeskrivelser og et troværdigt persongalleri hvad der samlet set gør denne krimi til en veloplagt læseoplevelse.

Til den yderste grænse af Robert Goddard
Sidste del af den meget spændende trilogi om James Maxsteds meritter i mellemkrigstiden. Maxted efterforsker stadige det mystiske mord på sin far og de dramatiske plots fører ham denne gang til Japan. Goddard skriver godt og har en forkærlighed for avancerede men også ganske underholdende plots. 

Et sving mod solen af Donal Ryan
Jeg læser sjældent noveller men denne prisbelønnede irske samling mener jeg er værd at overveje. Novellerne foregår primært i Irland, men også England, Syrien og Afrika. Det er den socialt belastede person, der er omdrejningspunkt i fortællingerne, med svigt, voldtægt, prostitution. Sproget skulle være fremragende og samlingen prisbelønnet

Enden på verden som vi kender den af Erlend Loe
Den længe ventede fortsættelse på Doppler beskriver hans returnering til den civiliserede verden. Elgen Bongo sættes i pleje og Doppler prøver at vende tilbage til familien. Disse er imidletidig blevet udvidet med en ny mand og huset er blevet byggget om. Men Doppler tager naturligvis kampen op og snart antager chikanerne groteske dimensioner. Romanen får på alle tangenter og er sine steder virkelig ude på overdrevet - men den er sjov det meste af tiden. Absurd, satirisk og ret underholdende. 

Undis Brekke af Gunnhild Øyehaug
En norsk satirisk roman om den 38 årige Gunnhild som på forliste forfatterdrømme må tage et underviser job i sin gamle barndomsby. Kæresten er smidt ud, afhandlingen vil ikke blive færdig og nu må så konfronteres med fortiden. Da hun også har udleveret barndombyens indbygge i sin debutroman er hendes liv lidt op ad bakke. Det kulminerer i en pinlig julefrokost med groteske samtaler og optrin...

Wienerbroderskabet af Ingar Johnsrud
En nordisk krimi med et strejf af konpirationsteori. Politiefterforsker Fredrik Beier søger en forsvunden kvinde, og hendes fireårige søn. De er medlemmer af en fanatisk kristne menighed "Guds lys". Da der kort tid efter finder en massakre sted i tilholdsstedet for netop "Guds Lys" accelleres efterforskningen som også har dunkle tråde tilbage til 2. verdenskrig. 

Kureren af Kjell Ola Dahl
En krimi hvor scenen er Norge under den tyske besættelse. Her må jøden Ester flygte til Sverige for at undgå deportation. I Sverige får Ester arbejde for en norsk delegation og forelsker sig i en mand. Han forsvinder dog sporløst  - formodes død - men dukker op mange år senere i Oslo. Så hvad skete i de skæbnesvangre dage i Stockholm. Prisbelønnet norsk krimi som har fået gode anmeldelser.  

Magnet af Lars Saabye Christensen
Saabye Christensen har endnu en gang skrevet en murstensroman. Denne gang om den duknakkede Jokum som i 1970'erne forelsker sig Synne, som bor på samme kollegie. De finder sammen, lærer hinandens familier at kende og rejser senere til USA. Man følger deres forhold, karriere og liv og romanen beskrives som et mesterværk. 

Oprindeligt skrevet af Skanderborg Kommunes Biblioteker.

Materialer
Gunnhild Øyehaug: Undis Brekke : roman
Reservér
  • Bog

Undis Brekke : roman

Af Gunnhild Øyehaug (2016)
Læs mere
Ingar Johnsrud: Wienerbroderskabet
Reservér
  • Bog

Wienerbroderskabet

Af Ingar Johnsrud (2016)
Læs mere
Kjell Ola Dahl: Kureren
Reservér
  • Bog

Kureren

Af Kjell Ola Dahl (2016)
Læs mere
Lars Saabye Christensen (f. 1953): Magnet : roman
Reservér
  • Bog

Magnet : roman

Af Lars Saabye Christensen (f. 1953) (2016)
Læs mere
Erlend Loe: Enden på verden som vi kender den : roman
Reservér
  • Bog

Enden på verden som vi kender den : roman

Af Erlend Loe (2016)
Læs mere
Reservér
  • Bog

Et sving mod solen : noveller

Af Donal Ryan (2016)
Læs mere
Reservér
  • Bog

Blodbrødre : roman

Af Ernst Haffner (2016)
Læs mere
Robert Galbraith: Ondskabens høst
Reservér
  • Bog

Ondskabens høst

Af Robert Galbraith (2016)
Læs mere
Reservér
  • Bog

Til den yderste grænse

Af Robert Goddard (2016)
Læs mere
Reservér
  • Bog

Arven fra Basra

Af Mogens Blom (f. 1956) (2016)
Læs mere