Sort computertastatur med rød "HELP"-knap.

Skal du skrive SRP, SSO eller... ?

18.03.20
Her er hjælp til at komme i gang med din opgave

Det kan være svært at komme i gang med en stor skriftlig opgave, uanset om den hedder SRP, DHO eller en af de andre bogstavkombinationer, som ungdomsuddannelserne byder på.

Men læs videre her – og du er allerede godt på vej.

Aller, allerførst skal du...

Inden du overhovedet tænker på at gå i gang med at søge, læse og skrive, er det godt at tjekke skrivopgave.dk

Her er der masser af vejledning at hente, og litteraturliste-automaten er et fund, som nemt og effektivt sørger for, at dine kilder står korrekt.

Første søgetip

For at undgå tilfældig – og ubrugelig – Google-søgning, skal du først kortlægge dit emne ved at finde gode søgeord eller vendinger på dansk og engelsk.  

Et godt sted at starte er dine studiebøger. Kig dem igennem og skriv centrale ord og begreber ned, som du kan bruge i din videre søgning.

Det hele begynder med Google…

Nu er du klar til at gå på nettet:

Begynd med søgninger på dine valgte søgeord i Google, Wikipedia eller den rigtig gode side Faktalink, der indeholder artikler om en lang række samfundsrelevante og historiske emner.

Dine første søgninger på nettet skal du bruge til at finde flere relevante søgeord og vendinger, du kan gå videre med.

Læg mærke til, at der også er gode litteratur- og kildehenvisninger i slutningen af Faktalink-artiklerne.

Find bøger og artikler fra biblioteket

Så er det tid til næste trin: søgning efter bøger og artikler. 

Begynd med at søge på dit lokale biblioteks hjemmeside. De bøger, du finder der, vil du hurtigst kunne få fat i. 
Bagefter kan du søge via bibliotek.dk, som er bibliotekernes samlede hjemmeside til at finde bøger, artikler med mere. Herfra kan du bestille det hele hjem til afhentning på dit eget bibliotek. 

I første omgang kan du bruge de bøger, du har fundet, til at skabe overblik i forhold til dit emne. Sæt små sedler ved de kapitler, du skal vende tilbage til. 

Dyk ned i databaserne

Du kan faktisk nok stadig finde nogle bøger til din opgave, bare online. Prøv at søge på eReolen og eReolen Global (primært engelsk) efter e-bøger inden for dit emne.

Men du er (især netop nu) også nødt til at bruge digitale databaser – eller netmedier, som vi kalder det på Herlev Bibliotek.

Netmedierne er især vigtige, hvis du arbejder med et meget aktuelt emne, der måske ikke er skrevet bøger om endnu. Men der findes også en række databaser med for eksempel historiske, primære kilder.

Du kan se alle de netmedier, vi giver dig adgang til, HER.

En håndfuld af de bedste

Et par eksempler på gode digitale databaser er:

Brug desuden også gerne:

Helt ekstraordinært stiller Gale Databases sin skolepakke Gale Reference Complete midlertidigt til rådighed for alle danskere indtil 30. juni 2020. Læs mere om de geniale databaser HER.

Adgang til netmedierne

For at få adgang til de forskellige netmedier skal du bo i Herlev Kommune og være oprettet som låner på Herlev Bibliotek.

Er du ikke oprettet som låner? Ikke noget problem – det kan du også gøre hjemmefra, bare du har dit NemID.

Bor du ikke i kommunen, så tjek dit lokale bibliotek – det giver dig sikkert adgang til mange af de samme digitale muligheder.

Google til primære kilder

Du kan faktisk også komme et godt stykke med Google, når du gerne vil finde primære kilder til for eksempel din historieopgave.

Hvis du i Google skriver ”primary ressources” og så et af dine emne- eller søgeord på engelsk, for eksempel "wall street crash", "suffragettes" eller "potato famine", så kommer der en hel del kilder frem, hvoraf de fleste er seriøse. Husk dog, som altid i Google, at tjekke afsenderen!

Brug for hjælp?

Du kan booke en bibliotekar! Læs mere om, hvordan du får særligt tilrettelagt hjælp HER.

Biblioteksvagten står også klar til at hjælpe – online og næsten døgnet rundt. Her sidder dygtige bibliotekarer, der svarer på spørgsmål og hjælper dig med at finde litteratur og kilder.

Du kan kontakte Biblioteksvagten både over chat, mail, sms og Facebook.

Du kan også finde grundige guides til nogle af netmedierne hos eKurser.nu.