En fisk i grønligt vand på vej til at hapse en godbid.
En fisk i grønligt vand på vej til at hapse en godbid.

Søer og vandløb – opdag til vands og fra bredden

I 2020 bringer bibliotekerne dig i nærkontakt med naturen. Denne uge søger vi ud i det våde

Naturen er et sted, vi kommer mindre og mindre. Men dette forår får naturen en helt anden værdi for rigtig mange danskere, da vi her kan være sammen på afstand i den friske luft.

Derfor sætter landets biblioteker sammen med blandt andre DR og landets natur- og friluftsorganisationer fokus på Vores Natur (#voresnatur) i ugerne 16-20.

I uge 19 sætter vi spot på 'søer og vandløb'. Kom tættere på dem her:

Søer og vandløb – fra kano og shelter (på vandet!)

En del oplever for første gang søer og vandløb, når de hives med ud på kanotur.

Kaster du dig ud i en længere udforskning af de danske søer og vandløb, kan det være godt med et overblik over, hvor du kan overnatte langs åer og rislende strømme. Her findes der faktisk en app, der viser en oversigt over steder med shelters: https://shelterapp.dk/.   

Få også gode tips i den retning fra nogle af bibliotekets mange bøger, for eksempel "På sheltertur: En guide til nære oplevelser i naturen".

Vil du have en noget anderledes overnatning i shelter, kan du i København (ganske gratis) overnatte på vandet! Læs mere om det HER.

Herudover har biblioteket også mange fine bøger om livet ved sø og vandløb. Læs for eksmepel "Vandløbene i Danmark". Det er en fænomenal bog, der går grundigt i dybden med historier fra de danske vandløb –  og fortæller om dyreliv, drama og pragt langs danske vandløb. 

Gå selv på opdagelse i vandet

På vores Facebook-sider har naturvejleder Thomas Juul-Heider fra Naturcenter Kildegården lavet to videoer for os om netop livet i søer og vandløb.

Den første video er en guide til gode redskaber. I den anden video viser Thomas, hvad han fangede med sine børn. Se dem herunder.

Natur på tværs af landet

Sammen med formidlingen på landets biblioteker får naturtemaet ekstra liv af, at DR i samme periode bringer dig et væld af nye naturformater på deres kanaler. Læs mere om alt fra DR her.

En ny naturportal "Vores natur" samler desuden en masse inspiration og naturoplevelser, som du kan gå på opdagelse i – ude i naturen på egen hånd. Du finder "Vores Natur" her.

 

Oprindeligt skrevet af jes, Aalborg Bibliotekerne.

Materialer
  • Ebog

På sheltertur : en guide til nære oplevelser i naturen

Om hvordan du finder shelterne i Danmark og hvordan du vælger det rigtige shelter til din tur, hvilket grej der er nødvendigt og praktisk, og hvad du skal holde dig for øje, hvis du vil overnatte på alle årstider og i al slags vejr. Dertil kommer tips og ideer til aktiviteter derude såsom madlavning over bål, træsnitning og a...
Læs mere
  • Ebog

På sheltertur : en guide til nære opl...

  • Ebog

Vandløbene i Danmark

(2018)
Gennem tekst og billeder fortælles om de danske bække og åer og om, hvordan mennesket gennem historien har sat sit præg på vandløbene. Der fortælles om dyre- og plantelivet samt om arbejdet med at beskytte, genoprette og skabe gode naturforhold for Danmarks vandløb
Læs mere
  • Ebog

Vandløbene i Danmark

(2018)