Strik & hækling under pandemien

Hvad er det lige der er sket det sidste års tid når vi snakker strik og hækling. Vi strikker som aldrig før. Det ene strikketøj efter det andet flyver af de rødglødende pinde og hæklenåle.

Pandemiens start sidste år gjorde, at vi alle følte et ekstra tomrum, der skulle udfyldes. Derfor tog mange kvinder strikketøjet frem og begyndte at strikke, som om vi skulle lave en verdensrekord i strik. Kvinder der ikke før havde strikket, begyndte nu at lære at strikke.

I TV vises der klip om strikkeforretninger, der har solgt garn som aldrig før. Vi strikker i alle slags garner, bomuld, mohair, alpaca, guldtråde, sølvtråde, stofgarn m.m.

På Youtube ligger der mange videoer, der viser, hvordan du kan begynde din egen strikning og hækling. Kvinder skriver på de sociale medier og i aviser, at de aldrig havde strikket før og nu bare strikker løs - de er som besat.

Tøjskabet er ved at springe

Jeg tænker på, om der også er mænd, der er begyndt at strikke under pandemien?

Det har jeg ikke hørt om endnu, men mon ikke de er blevet så trætte af alle os kvinder, der strikker veste, bluser og trøjer til dem? Deres klædeskabe må efterhånden være fyldt med hjemmelavet, strikket tøj.

Pandemimonstre

I denne pandemitid har der været strik, der har hittet mere end andet og som alle simpelthen bare måtte strikke – jeg har også været med på den bølge.

Først var det pandemimonstre, så blev det karkludenes tur og så blev der strikket veste og sjaler. John Dillermand fra tegnefilmen af samme navn blev også både strikket og hæklet. 

Hurtigt herefter blev hans kone opfundet af alle de håndarbejdskyndige kvinder - nemlig Hanne Hængepatter. Hanne Hængepatter blev strikket og hæklet til trods for hun slet ikke er med i tegnefilmen.

Vanter der hittede

USA fik ny præsident og ved indsættelse sad politikeren Bernie Sanders på en stol og var iklædt nogle ældre vanter. Vanterne havde han hurtigt hevet ud af et gammelt skab, inden han gik til indsættelsen, har han senere fortalt. De vanter blev pludselig et mega strikkehit i alle Facebookgrupperne og ja, så måtte jeg jo også strikke et par.

Strik der hitter

Hvad det næste hit bliver, det må vi vente og se … Jeg vil indtil da hækle videre på mit sengetæppe til min søn - der nu er i gang på tredje år.

Herlev Bibliotek er ved at genåbne, og jeg glæder mig til, at vi igen får mulighed for at holde vores hyggelige strikkecafé. På Herlev Bibliotek samt Biblioteket Kilden kan I låne alle vores strikke- og hæklebøger med masser af inspiration til strik og hækling.

Indtil vi ses ... god strikke- og hæklelyst til jer alle. 

Lær at hækle på Youtube.

Lær at hækle en karklud på Youtube

Lær at slå masker op på Youtube.

Lær at strikke på Youtube.

Lille sangfilm om coronastrik på Youtube.

Materialer
 • Bog

Lær at strikke! : for børn og begyndere

Starter med en strikkeskole for børn og begyndere, hvor de vigtigste teknikker, materialer, forkortelser osv. gennemgås. Herefter følger opskrifter på alt fra huer, pandebånd og iPadcover til sweater, ponchoer og sjaler. Alle opskrifterne er holdt helt simpelt, primært i ret og vrang strik, så alle kan være med
Læs mere
 • Bog

Lær at strikke! : for børn og begyndere

Carol Meldrum: 1/2-times strik : hvad kan du strikke på en halv time eller mindre?
 • Bog

1/2-times strik : hvad kan du strikke på en halv time eller mindre?

Af Carol Meldrum (2013)
60 opskrifter af forskellig sværhedsgrad på små ting, bl.a. puls- og halsvarmere, fingerdukker, tørklæder, babyluffer samt et Dali-overskæg, en maske og en urtepotteskjuler, med et afsluttende kapitel om udstyr og teknikker
Læs mere
 • Bog

1/2-times strik : hvad kan du strikke...

Af Carol Meldrum (2013)
 • Bog

Frihåndshækling : hækling med muligheder : luk op for frihåndshæklingens hemmeligheder med 30 sjove projekter

Af Carol Meldrum (2017)
Hæklebog som lægger op til improvisation og kreativ hækling. Opskrifter på f.eks. handsker, cardigans, pandebånd, tørklæder, armbånd, marmeladeglasbetræk og notesbogsomslag
Læs mere
 • Bog

Frihåndshækling : hækling med mulighe...

Af Carol Meldrum (2017)
 • Bog

Stort & småt i tunesisk hækling

Af Sys Fredens (2015)
Opskrifter og mønstre på forskellige arbejder til hjemmet i tunesisk hækling, som er hækling med hakkenål, fx puder, æggevarmere, plaider og tehætter
Læs mere
 • Bog

Stort & småt i tunesisk hækling

Af Sys Fredens (2015)
 • Bog

9 måneders hækling : tæl ned til den store dag med 25 hækleprojekter

Hækleopskrifter på praktiske ting til baby, bl.a. bletaske, sovepose, kurve og forskellige tøj-designs
Læs mere
 • Bog

9 måneders hækling : tæl ned til den ...

 • Bog

Hæklerier

Af Sys Fredens (2004)
Hækleopskrifter i alle sværhedsgrader lige fra grydelapper, håndkæder, skåle, huer, halstørklæder og sjaler til de mere avancerede jakker og sweatre
Læs mere
 • Bog

Hæklerier

Af Sys Fredens (2004)