Tag et dyk ned i svømmehistorien

Svømning er den eneste sportsgren, der ikke har en oprindelseshistorie. Svømning er en af de ældste færdigheder, vi som mennesker er udstyret med. Når først du kan svømme, er det ligesom at cykle - du glemmer det aldrig.

Der findes ingen gamle skrifter om svømning. Det er noget vi bare altid har kunnet. 

Svømmetag

I oldtidens litteratur er der spredte referencer til svømning, men ingen referencer til hvordan man udførte de forskellige svømmetag. Der findes ikke mange gamle tegninger fra oldtidens måde at svømme på - kun sporadiske afbildninger fra oldtiden er at finde.

For ca. 5.000 år siden var svømning en militærdiciplin i forskellige kulturer. Især da mennesket begyndte at omdirigere vandvejene og bruge dem som forsvarsværker for byer og borganlæg.

Allerede i oldtiden var man dog noget skeptisk omkring svømningen. Folk var dengang bange for at pesten smittede via vand.

Kan flodheste svømme?

I Danmark lærer alle børn at svømme i skolen. Det er de færreste børn, der aldrig lærer at svømme.

Men vidste du, at flodheste, som ellers ofte befinder sig i vandet, faktisk ikke kan svømme?

En flodhest lever i ferskvand og kan være neddykket i mere end 30 minutter. Flodheste synker til bunds pga. deres tunge vægt. En flodhest kan veje op til 1,5 ton, men kan i nogle tilfælde veje op til 3 ton, altså 3000 kg. 

Flodheste går normalt på flodbreddens bund og bevæger sig kun ud på det dybe, når den føler sig truet. 

Nogle forskere mener, at de kan svømme, mens andre forskere er uenige og i stedet mener, at de laver en form for padling, for at holde sig ovenvande.

Forleden dag var jeg i Zoo og mødte to dyrepassere ude ved Savannen. Jeg fik spurgt dem om flodheste kan svømme og de gav et klart NEJ. De sagde: "hvis du høre noget andet, skal du ikke tro på det, de kan IKKE svømme".

Svømmepigerne der forførte Danmark

I 1930'erne fik Danmark sine første kvindelige svømmepiger, der blev superstjerner.

Inge, Jenny og Ragnhild

Ved OL i 1936 deltog Inge Sørensen, der blot var 12 år og 22 dage. Trods hendes unge alder, vandt hun en guldmedalje i 200 m. brystsvømning og blev derved den yngste OL-medaljevinder gennem tiderne. Inge Sørensen blev efter OL 1936 kaldt for "Lille henrivende Inge".

Hitler var vildt begejstret for lille Inges svømmepræstationer. Göbbels inviterede sågar Inge til Bayern, for at undersøge om hun havde nogle særlige evner, som andre ikke havde, fx fiskeblod i årene.

Dette blev da aldrig tilfældet, da Inge havde andre planer end at tage til Bayern på Göbbels invitation.

Den populærer sportskommentator Gunnar "Nu" Hansen, var vildt begejstret, når han i radioen rapporterede om Inges præstationer. Gunnar "Nu" Hansen fortæller om Svømmepigerne i en kort film på YouTube - læg mærke til glæde i hans stemme. 

Jenny satte dansk længderekord, mens Ragnhild slog utallige svømme-rekorder og Inge blev en af de yngste OL-medaljevindere nogensinde i De Olympiske Leges historie.

Med svømmepigernes hurtighed og svømmeteknik, fik danskernes øjnene op for de kvindelige sportsudøvere.

Teddy Petersens orkester lavede også en melodi, der hed "Lille Henrivende Inge", som kan høres på YouTube

Det var ikke nemt for de tre piger, at bane vejen for kommende generationer af kvindelige sportsudøvere, men de gjorde det.

Udspringeren i Bellahøj friluftsbad

I min egen familie var min far familiens sportsmand. Han svømmede, sprang fra vipperne, spillede tennis og fodbold og var i en del år min barndomsgades børnefodboldtræner.

Efter 2. Verdenskrig, blev Bellahøj Friluftsbad etableret og det betød, at borgerne nu kunne bade der istedet for i de gamle badeanstalter inde i København.

Dét benyttede min far sig af og hurtigt fandt han ud af, at svømning var godt for ham. Det han syntes bedst om, var spring fra 5 meter vippen (senere 10 meter vippen i Vestbadet i Rødovre).

Når min far Jørgen Villiam Peterson skulle springe, fløjtede bademesteren i Bellahøjbadet og råbte, at alle skulle forlade badebassinet, for nu skulle Jørgen springe. Sådan lyder historien, jeg har fået fortalt som barn, i hvert fald, men på det billedet jeg har af ham, hvor han springer, er der dog personer i badet.

Min mor, far, tante og onkel var ivrige brugere af Bellahøj Friluftsbad. Det ses tydeligt på billedet af dem i badetøj, netop taget i Bellahøj Friluftsbad. Herrenes badebukser er dem vi i dag kalder for Speedos - Speedos badebukser kaldes også for undulatskjulere.

Materialer
  • Bog

Svømning

  • Tegneserie

Smagen af klor

Af Bastien Vivès (2009)
Tegneserie. En ung mand begynder at gå til svømning på grund af sin dårlige ryg. I svømmehallen møder han en sød ung pige, og langsomt udvikler der sig en skrøbelig fortrolighed mellem dem
Læs mere
  • Tegneserie

Smagen af klor

Af Bastien Vivès (2009)
  • Bog

Svømmepigerne der forførte Danmark i 1930'erne

Af Tommy Heisz (2014)
Svømmepigerne Jenny Kammersgaard (1918-1997), Ragnhild Hveger (1920-2011) og Inge Sørensen (1924-2011) blev hele Danmarks helte i mellemkrigstiden. En personlig beskrivelse af de tre kvinders bedrifter og roller i forhold til hvad kvinder måtte og ikke måtte dengang
Læs mere
  • Bog

Svømmepigerne der forførte Danmark i ...

Af Tommy Heisz (2014)
  • Bog

Svømmeprøven

Af Emma Hamberg (2012)
I romantiske, lidt forsømte omgivelser, lærer hovedpersonerne, at man nogle gange må tabe ansigt, for at finde sig selv og man ofte først kan lære at bunde, når man er ude på rigtigt dybt vand. Først da lærer de rigtigt, at leve det liv, de drømmer om at leve
Læs mere
  • Bog

Svømmeprøven

Af Emma Hamberg (2012)
  • Ebog

At svømme med elefanter : min uventede rejse fra læge til healer

Om rejsen fra læge med egen praksis til shamanistisk healer, og om de korsveje hun møder på sin rejse mod at blive et selvbevidst menneske, finde meningen med livet samt udvikle sine åndelige evner
Læs mere
  • Ebog

At svømme med elefanter : min uvented...

  • Ebog

Ane svømmer til verdens ende

Af Per Gammelgaard (2018)
Ane føler sig til overs, når morens kæreste er på besøg. Hendes venner har heller ikke brug for hende. Kan hun svømme væk fra alle sine sorger?
Læs mere
  • Ebog

Ane svømmer til verdens ende

Af Per Gammelgaard (2018)
  • Billedbog

I dag skal vi i svømmehallen

(2009)
Billedbog. Lea er på vandloppeholdet. Hun lærer at få hovedet under vand, hun lærer at svømme først med bælte, siden kan hun uden. Hun lærer også badereglerne
Læs mere
  • Billedbog

I dag skal vi i svømmehallen

(2009)
  • Bog

Afrikas tykhuder

Af Sebastian Klein (2017)
Om elefanten, næsehornet og flodhesten. Deres størrelse og udseende, formering, føde og levevis
Læs mere
  • Bog

Afrikas tykhuder

Af Sebastian Klein (2017)
  • Bog

Kvinden flytter ind

Af Erlend Loe (2007)
Den navnløse, flegmatiske unge mands forhold til Marianne, som uden varsel er flyttet ind hos ham. Han er den tavse type, hun den snakkesalige. Efter en tur til Europa, forlader hun ham gradvist til fordel for en anden, og først da bliver han for alvor forelsket i hende
Læs mere
  • Bog

Kvinden flytter ind

Af Erlend Loe (2007)
  • Bog

Svømmehalsmysteriet

Af Martin Widmark (2016)
Krimi. I Vestervomstrup er hele byen samlet til julesvømning i Vestervomstrupbadet. Midt under festlighederne bliver alle de aflåste skabe i omklædningsrummet tømt for værdigenstande. Heldigvis er LasseMajas detektivbureau på pletten
Læs mere
  • Bog

Svømmehalsmysteriet

Af Martin Widmark (2016)
  • Tegneserie

Mogens og Mahdi i svømmehallen

Tegneserie. Mogens og Mahdi skal så meget i svømmehal og lave vilde udspring
Læs mere
  • Tegneserie

Mogens og Mahdi i svømmehallen