Spider Jerusalem - en mand med markante holdninger.
Spider Jerusalem - en mand med markante holdninger.

Tegneserier for unge og voksne #3

21.02.20
Vi har fået nogle af de mest roste graphic novels og tegneserier gennem tiden. Læs en varm anbefaling her

Tegneserier kan være stor fortællekunst, og vi har fået fingrene i nogle af de allerbedste. I denne artikelserie anbefaler jeg nogle af de nye tegneserier.

Her kan du blandt andet stifte bekendtskab med de sidste to handyr i verden, en anarkistisk gonzojournalist, et tog på rundfart i et apokalyptisk vinterlandskab og den faldne engel Lucifer i et helt fantastisk epos.

Denne gang: ”Transmetropolitan”

Vi er i det 23. århundrede, og gonzojournalisten Spider Jerusalem (ja, det hedder han) er nødsaget til at komme ned fra sit selvbestaltede otium i bjergene og genoptage sit journalistiske arbejde i storbyen.

Spider Jerusalem

Magthavernes skræk!

Action-(anti)-helt

Spider begår benhård graverjournalistik og udstiller samfundets uretfærdigheder. Han går hverken af vejen for brug af stoffer, trusler, afpresning eller vold i kampen for retfærdighed. En hård kamp, når man befinder sig i en by, der er gennemsyret af korruption, og hvis borgere er pacificeret af underholdning og modediller.

Eminent illustreret

Jeg er helt vild med tegneren Darick Robertsons stil. Han fanger Spiders maniske persona og byens mange skæve eksistenser til perfektion, og man bliver udsat for et regulært sansebombardement, når man bladrer igennem de 10 bind – hvilket i øvrigt går alt for hurtigt.

Skønne karakterer

Det øvrige persongalleri er ligesom Spider fantastisk. Det består blandt andre af Spiders stakkels redaktør, der forgæves forsøger at holde ham i ørerne, Spiders to ”filthy assistants”, der elsker at hade ham/hader at elske ham, og ikke mindst hans tohovedede, kæderygende hunkat.

Nogle tømmermænd er værre end andre...

En kat, der ligesom alle andre i Spiders nærhed må finde sig i lidt af hvert.

Mere af det gode

Forfatteren Warren Ellis har også skrevet sci-fi fortællingen ”Injection”, som vi for nylig har fået første bind af. Det kan du reservere her.

Darick Robertsons karakteristiske tegnestil kan også opleves i blandt andet serien ”The Boys”, der i endnu højere grad end ”Transmetropolitan” er tilegnet et voksent publikum. Den handler om superhelte, men ligesom i "Watchmen" er de absolut ikke dydsmønstre. Du kan reservere "The Boys" her.

Og "Watchmen" kan du i øvrigt også reservere her.