Brusehoved
Brusehoved

TING der tæller i miljø og økonomi

Du kan spare både miljøet og din pengepung for meget med små ændringer

Vores store temaudstilling på Herlev Bibliotek har blandt andet undertemaet ”TING der tæller”, hvor fokus er på genanvendelse og miljø. 

Her er nogle tips til TING, der tæller og er lette at gøre noget ved hjemme hos dig selv.

På biblioteket kan du også låne en sparebruser, vandsparekasse, varmetabspistol eller et sparometer med hjem og selv teste, hvordan og hvor meget du kan spare på vand og energi.

Spar på vandet

 • Investér i en sparebruser. De penge, den koster, er hurtigt tjent ind igen. En almindelig bruser bruger 10-20 liter vand i minuttet, mens en sparebruser bruger 6-10 liter. En sparebruser sparer dig hurtigt over 1.000 kr. om året. Du kan låne en sparebruser her på biblioteket og teste den derhjemme.
  Kilde: bolius.dk
   
 • Selv hvis dit toilet kun løber lidt, risikerer du at skylle tusindvis af kroner ud i afløbet på et år. Et toilet, der løber, så du næsten ikke kan se det, koster omkring 7.000 kr. ekstra på vandregningen om året. Et toilet, hvor du kan se uro på overfladen af vandet, koster dig omkring 25.000 kr. om året.
  Kilde: bolius.dk
   
 • Hvis du lader vandet løbe, mens du vasker op i fem minutter om dagen, kan regningen ende på omkring 2.000 kr. på et år.
  Kilde: bolius.dk

 

Spar på energien

 • Sluk for apparater, som står på standby. Mellem 10 og 15 procent af en husstands elforbrug bruges på standbyfunktionen, svarende til ca. 1.000 kroner om året. Du kan låne et sparometer på biblioteket og teste dit eget elforbrug derhjemme.
  Kilde: bolius.dk
   
 • Læg låg på gryderne, når du laver mad, og brug mindre vand, når du koger æg, kartofler m.m. Hvis du koger kartofler i 1-2 dl vand i stedet for at fylde gryden op, reducerer du elforbruget med 30 procent.
  Kilde: bolius.dk
   
 • Over 26 procent af danskernes CO2-udledning kommer fra produktion af varme – og opvarmning koster jo også i husholdningsøkonomien.
  Skru ned for varmen i rum, du ikke opholder dig i, og skru ned eller sluk for radiatorerne, når du ikke er hjemme.
  Mange danskere mister også rigtig meget energi på grund af dårlig isolering. Lån en varmetabspistol med hjem og tjek, hvor du måske kan spare mange kroner ved at isolere bedre. 
  Kilde: okolariet.dk 

 

Spar på maden

 • Hvert år smider hver dansker 63 kilo mad direkte i skraldespanden. Det svarer til, at vi – alene i Danmark – kasserer mad til en hel million mennesker. Hver dag.
  Kilde: affald.dk
   
 • Husholdningerne står for cirka 44 procent af madspildet i Danmark. Men med planlægning af indkøb og madlavning – og genanvendelse af madrester – kan næsten al mad ende med at blive spist, og en gennemsnitsfamilie kan spare næsten 1.000 kroner om måneden
  Kilde: stopspildafmad.dk
   
 • I supermarkedet: 
  Planlæg dine køb hjemmefra. Lav gerne en madplan, hvor du eksempelvis planlægger to retter med blomkål, så du ikke ender med at have et halvt blomkålshoved til at ligge og mugne.
  Køb kun det, I har brug for. Køb med hovedet, ikke med maven, og undgå mængderabatter på varer, der ikke kan fryses, og I ikke har brug for.
  Kilde: stopspildafmad.dk 
   
 • I køkkenet: 
  Tilbered kun den mad, I faktisk spiser. Hvis I for eksempel altid levner pasta, så væn dig til at koge mindre af det.
  Kilde: stopspildafmad.dk
   
 • Efter et måltid:
  Hvis du alligevel lavede for meget mad, skal maden i fryseren til en anden dag eller i køleskabet og spises dagen efter. Dine rester kan måske bruges i madpakkerne eller suppleres med lidt ekstra og blive til et nyt aftensmåltid? 
  Find inspiration i blandt andet bøgerne ”Stop spild af mad: en kogebog med mere”, ” Undgå madspild og tryl med dine rester” og ” Nej tak til madspild : genveje til et bæredygtigt køkken”
  Kilde: stopspildafmad.dk

 

Vil du lære meget mere om at undgå madspild og blive inspireret af lækker restemad, så kom til vores event ”Spis op! Langbordsmiddag af rester” den 11. april.

Materialer
GennemseGennemse
Reservér
 • Bog

Stop spild af mad : en kogebog med mere

(2011)
Ideer, metoder og opskrifter til at udnytte al din mad og undgå madspild
Læs mere
GennemseGennemse
Reservér
 • Bog

Undgå madspild og tryl med dine rester : lev billigere, sundere og få overskud til mere

Af Yvonne Luff Gottfredsen (2017)
Læs mere
GennemseGennemse
Reservér
 • Bog

Nej tak til madspild : genveje til et bæredygtigt køkken

Af Kate Turner (2018)
Der gives tricks til at mindske madspil i form af grundopskrifter på f.eks. risotto, madmuffins eller grønsagstærter,...
Læs mere