At undersøge skriftens kringelkroge!

04.02.14
Det man oplever når man læser romaner hvor sproget og formen er det bærende, er noget helt sublimt. Det er som at se Messi lave målgivende afleveringer eller se ham drible forbi 2-3 modspillere, for efterfølgende at lægge bolden op under overlæggeren.

En anbefaling af Bibliotekar Andreas Toft.

Der findes romaner med fantastisk indhold og fantastisk gode historier. Og så findes der romaner, hvor man tænker; indholdet kunne have været hvad som helst her – jeg er solgt uanset hvad – denne forfatter skriver jo bare vidunderligt smukt og inspirerende og kan bare noget med sproget!

Det er den slags romaner, hvor indholdet glider i baggrunden og den litterære form eller sproget springer en i øjnene. Indholdet i disse tekster bliver aldrig ligegyldigt, men man oplever, at sproget træder i forgrunden med en sådan elegance, at sætningerne nærmest danser for øjnene af en og bider hinanden i halen på den mest perfekte måde. Det er den slags litteratur, hvor man fornemmer at forfatteren er ude på at undersøge hvad sproget/skriften kan.

Forfatternes topscorer
Det man oplever når man læser romaner hvor sproget og formen er det bærende, er noget helt sublimt. Det er som at se Messi lave målgivende afleveringer eller se ham drible forbi 2-3 modspillere, for efterfølgende at lægge bolden op under overlæggeren. Hvis du gerne vil læse romaner af forfattere, som kan noget ekvilibristisk med sproget, og er ude på at undersøge skriften, så kom på Herlev Bibliotek og lån bøger. Vi har nemlig masser af litteratur af forfattere der kan netop dette.

Hans Otto Jørgensen:
Tag for eksempel Hans Otto Jørgensens prisbelønnede roman ”Helt og Heltinde”, en roman om bondesønnen Ejnar og Ida, der er daglejerdatter. Det er virkelig god litteratur, som stiller skarpt på provinsen og livet på landet, og et nuanceret psykologisk portræt af to stille eksistenser. Ejnar og Ida har på trods af deres stille levevis både længsler og lidenskaber, der gør dem stolte og usårlige i forhold til det der omgiver dem.
”Helt og Heltinde” foregår i tiden fra 1930´erne og frem til omkring 1950, og er en rigtig fin og smuk fortælling, men bogen skal først og fremmest læses og nydes for sprogets skyld.

Christina Hesselholdt:
Fantastisk er også Christina Hesselholdt. Lån for eksempel hendes lille og hurtigt læste roman ”Hovedstolen”. Hesselholdt brillerer med sproget og disker op med den ene perle efter den anden i denne mosaikagtige barndomsfortælling. De mange korte tekster bogen indeholder, kan læses hver for sig eller stykkes sammen til en større helhed. 

Helle Helle:
Helle Helles ”Dette burde skrives i nutid”, som vandt De Gyldne Laurbær (boghandlernes litterære pris) i 2011, er ligeledes anbefalelsesværdig litteratur og stor sprogkunst. Romanen har ikke meget plot og dramatik, men alligevel suges læseren ind i denne page turner af en bog, som med sin stil bliver mere end et handlingsforløb. Læseren bliver så at sige bekendt med hovedpersonens osteklokkeagtige bevidsthedstilstand, følelsesløshed og passivitet, i kraft af stilen og ikke af beretningen. En roman der ikke er til at slippe igen!

Josefine Klougart:
Herlev Bibliotek har også mange titler af det unge stortalent Josefine Klougart. Prøv for eksempel at læse ”Én af os sover”, som fornylig var med i opløbet til Nordisk Råds Litteraturpris 2013. ”Én af os sover” er en tryllebindende fortælling om sorg, tab og identitet, og om at høre til og holde af. Den er knivskarpt skrevet og et fuldstændig magisk stykke litteratur.

Vi har også Klougarts nyeste udgivelse ”Om mørke”. Den handler om mørket i mennesket, i dagen og i årstiden. Denne roman, som nærmest intet plot og narrativt forløb har, er yderst velskrevet og spækket med afstemte og velkomponerede sætninger. Så skynd dig at låne/reservere denne udfordrende læseoplevelse.

Lars Frost:
Prøv også at lån bøger af Lars Frost på Herlev Bibliotek. For eksempel ”Smukke biler efter krigen”, som er en tempofyldt, velskrevet og underholdende roman, om fyren Lasse, der er taget til Island for at være gæst ved en vens bryllup. Handlingen tager dog en flippet drejning, så Lasse ender med at komme på tur ud i det islandske landskab og i selskab med mange forskelligartede karakterer. Stilen og sproget i ”Smukke biler efter krigen” er noget helt særligt og en nydelse.

Originally published by , Halsnæs Kommune - Bibliotekerne.

Materialer
Josefine Klougart: Én af os sover : roman
Reservér
  • Bog

Én af os sover : roman

Af Josefine Klougart (2012)
Læs mere
Reservér
  • Bog

Helt og heltinde : roman

Af Hans Otto Jørgensen (f. 1954) (2001)
Læs mere
Reservér
  • Bog

Hovedstolen

Af Christina Hesselholdt (1998)
Læs mere
Herman Bang: Ved vejen
Reservér
  • Bog

Ved vejen

Af Herman Bang (2008)
Læs mere
Reservér
  • Bog

Om mørke : roman

Af Josefine Klougart (2013)
Læs mere
Reservér
  • Bog

Smukke biler efter krigen : knaldroman

Af Lars Frost (f. 1973-10-07) (2004)
Læs mere