Vi læser Svend Åge Madsens sci-fi

Svend Åge Madsen besøger os den 9. oktober, og i den anledning har vi læst to af hans mest tidseksperimenterende romaner.

Svend Åge Madsen debuterede med "Besøget" i 1963 og har siden skrevet en række romaner med få års mellemrum, senest "Af den anden verden", som udkom i 2017.

I 1980’erne legede Svend Åge Madsen for alvor med science fiction-genren og med tidens betydning for den måde, vi indretter os på. Især "Se dagens lys" fra 1980 og "Lad tiden gå" fra 1986 er karakteristiske for denne periode. Tirsdag den 9. oktober klokken 17.00 besøger han Herlev Bibliotek for at fortælle om netop de tre romaner. 

Se dagens lys

"Se dagens lys" læste jeg første gang i gymnasiet, og jeg var dybt optaget af dens fantasifulde indretning af et samfund, der mest af alt mindede mig om vilde feberdrømme. Jeg havde læst min første sci-fi-roman.

Romanen foregår i en verden, der er bygget helt anderledes op end vores. I stedet for at finde én tryg måde at tilbringe hele livet på, vågner man hver morgen op med en ny tilværelse, i et nyt hjem, med et nyt arbejde, nye fritidsinteresser, en ny mand/kone og eventuelt med børn. Hver aften, inden menneskene går til ro, sluger de en pille, der fungerer som både sovemedicin og fornyelsespille, og i nattens løb transporteres de til et nyt hjem. 

Samfundsstrukturen fungerer perfekt lige indtil den dag, hvor de to mennesker Elef og Maya vågner op sammen og i løbet af dagen forelsker sig i hinanden. Derfor nægter de om aftenen at tage nattens pille, og i stedet vil de forsøge at bryde samfundets struktur for at blive sammen.

Det kommer der en fascinerende fortælling præget af kærlighed, filosofi og teknologi ud af. Som et typisk kuriosum fra forfatteren fortælles det, at de to hovedpersoner er forfattere til romanen "Tugt og utugt i mellemtiden", som Madsen ellers selv udgav i 1976.

"Se dagens lys" er filmatiseret og ligger gratis på Bonanza

Lad tiden gå

I "Lad tiden gå" undersøger Madsen igen tidsproblematikken både filosofisk og videnskabeligt. Her opfinder tidsforskeren Jeyde en metode, der kan sætte tiden 23 dage tilbage. Problemet er bare, at når eksperimentet skydes igang, sættes alt 23 dage tilbage, inklusiv forskerens egen hukommelse, noter, med mere, og dermed altså også erindringen om, at eksperimentet er blevet udført.

Jeyde beslutter sig derfor for at inddrage sin undervisningsassistent Johanne og arrangerer det sådan, at hun som den eneste beholder erindringen om de 23 dage. Det fungerer fint lige til den dag, Johanne beslutter selv at styre eksperimentet og ændre hele forehavendet...

Læs mere om Svend Åge Madsens forfatterskab på Forfatterweb.

Materialer
Reservér
  • Bog

Se dagens lys : roman

Af Svend Åge Madsen (f. 1939) (2003)
Et ungt par gør oprør mod systemet i en fremtidig idealstat, som styres af en datamat
Læs mere
Se online
  • Ebog

Lad tiden gå

Af Svend Åge Madsen (f. 1939) (2016)
Fabulerende roman om en århusiansk professor, der kan flytte på tiden. Hans undervisningsassistent Johanne deltager i...
Læs mere
Reservér
  • Bog

Af den anden verden : roman

Af Svend Åge Madsen (f. 1939) (2017)
En flok flygtende kz-fanger uden hukommelse havner på en øde kyststrækning. Sammen bygger de sig selv og et nyt samfu...
Læs mere