Verdensmål nr. 13.
Verdensmål nr. 13.
Verdensmål nr. 13.

Vidste du, at vi arbejder med verdensmålene? – mål nr. 13

Verdens 193 regeringer har sammen i FN udarbejdet 17 verdensmål. Nogle af disse mål arbejder vi også med på Herlev Bibliotek.

Forfatter Jesper Tornbjerg har skrevet bogserien ”Victoria & Verdensmålene” mest for børn, men også for voksne.

Victoria & Verdensmålene

I den lille serie om de 17 verdensmål udkommer der 17 små bøger med hver sin fortælling om Victoria og hendes forsøg på at få styr på verdensmålene.

Verdensmål nr. 13

Verdensmål nr. 13 handler om klimaindsats, og hvordan du kan være med til at forhindre, at klimaet løber løbsk. 

Victoria kæmper for mere grøn energi og mange flere træer i bogen "Isbjørnen", der handler om verdensmål nr. 13.

Verdensmål nr. 13 er måske det vigtigste af de 17 verdensmål tilsammen.

I dag (imens jeg skriver) har det regnet voldsomt hele dagen...

Når vi mennesker brænder kul af på kræftværkerne og olie af i biler, bliver der ledt CO2 ud fra skorstene og udstødningsrør, som er med til at varme verdenshavne op. 

"Isbjergene vil smelte og det betyder at Isbjørnene ikke kan gemme sig i de huller, der findes i isbjergne som sælerne har lavet og som Isbjørne lever i og af. De vil langtsom dø af sult" foræller Victoria sin far i bogen.

Når vandet smeltes og opvarmes, bliver det til skyer, der igen falder ned som regn – og det kan til tider falde som meget voldsom regn, fordi vi mennesker udleder for meget CO2 ud i atmosfæren. Netop det kaldes for klimaændringer.

Men vidste du egentlig, at der kan pumpes CO2 tilbage til undergrunden (Jorden) og at Grønlands undergrund har plads til at lagre 22 milliarder ton CO2? 

På YouTube kan du se en kort video om hvordan man lagrer CO2.

Verdens træer

Træ bruges til mange ting: Møbler, papir, som brænsel til opvarmning af vores hjem og meget andet.  

Træ er verdens mest klima- og miljøvenlige råstof. Blandt andet fordi træerne fjerner CO2 fra luften, mens de vokser. 

Amazonas regnskove har mistet omkring 12 procent af sin oprindelige størrelse og forskere mener, at skoven vil blive endnu mindre og anslår, at regnskoven vil miste 9 til 28 procent af sit areal inden vi når år 2050.

Siden 1970 er et areal på 18 gange Danmarks størrelse blevet fældet i Amazonas.

Jordens lunger

Amazonas skove er blevet kaldt verdens lunger, men det er lidt af en myte. Størstedelen af den ilt som træerne i Amazonas producerer, bruges igen af træerne selv.

Derimod får vi mennesker vores ilt fra vedenshavene. Men også her er der problemer, da iltproduktionen i verdenshavene er faldet med ca. 2 % gennem de sidste 50 år.

Måske synes du ikke, at 2 % lyder af meget, men hvis du skal bestige Mount Everest, så kan du straks mærke, når du når til punktet på bjergets højde, hvor der mangler 2 % ilt i luften, her bliver det markant sværere at trække vejret.

Bæredygtig lørdag

På Herlev Bibliotek havde vi om lørdagen i Herlev festuge fokus på netop bæredygtighed.

Denne lørdag forsøgte vi at lave aktiviteter, der kunne belyse bæredygtighed fra forskellige vinkler.

Vi lavde en bæredygtig Græskar-kikærtegryde uden kød, men kun med sunde ingredienser og som desuden serveres i Herlevs mange daginstitutioner.

Vi forsøgte at opfordre til bæredygtig leg, hvor de hjemmelavede spil og legetøj bestod af genbrugsmaterialer og ting fra naturen.

Du kan også, som vi fortalte om i håndarbejdsboden, lave dine egne ting ud af de stof- og garnrester, som du har liggende gemt derhjemme. Du kan selv strikke eller hækle dine karklude, æggevarmere m.m.

Du kunne også komme forbi og bytte dine egne planter til en plante fra en andens have, eller du kunne hente et lille træ, som du kunne plante ud i din egen have.

Vilde blomsterfrø er godt for bier og insekter og dem blev der delt gladeligt ud af... så kig dig godt om i Herlev, efter de smukke vilde blomster, der både er til gavn, men også smukke at kigge på.

Lyt til træerne

Når det er blæsevejr, svejer træerne i vinden og lytter du godt efter, nærmest snakker de med hinanden.

Træer er levende og man kan faktisk godt blive lidt bange for dem i mørket, når deres skygger falder på jorden.

På Herlev Bibliotek kan du høre om skrædderkaninerne Zig og Zag, der har arbejdet alt for meget alt for længe. Da de endelig er færdige, hører de en lyd. Er der nogen, der kalder på dem? Eller er det en sang? Draget af lyden går de ind i Papirskoven, hvor træerne har en hemmelighed.

På Papirskovens hjemmeside kan du lytte til træernes sang eller du kan besøge Herlev Bibliotek til en fortællekoncert den 30. oktober.

På Biblioteket Kilden kan du komme forbi og høre naturvejlederen fortælle om hvordan træerne bliver til, når vi tager på tur med naturvejleder Thomas Juul-Heider. 

Kig forbi hjemmesiden og læs mere og husk en billet. 

 

Victorias brev til politikerne

Alt det om træer, isbjørne og klima vil Victoria gerne skrive om til politikerne og bede dem gør noget ved, men hun ved ikke hvad hun skal skrive, men så...

Victoria skriver: "Kære politikere, og bider i sin blyant, der pludselig danser lynhurtigt hen over det hvide papir: Vil I ikke godt være søde at tage jer sammen. Nu! Vi skal passe på vores atmosfære, for selv om den er tynd, passer den på os. CO2 er en skurk, så vi skal sætte prop i vores kulminer og holde op med at brænde kul af på vores kraftværker. Vi skal også lukke alle oliekilder og finde ud af, hvordan vi kan erstatte olien til biler, busser, fly og alle mulige andre steder."

Victorias brev er langt og hele brevet kan du læse i bogen "Isbjørnen" både som fysisk bog, men også online på hjemmesiden for bøgerne om Victoria og verdensmålene. 

Den virkelige klima aktivist

Du er aldrig for lille til at gøre en stor forskel. Vi har nok alle hørt om Greta Thunberg, der trods sin unge alder har skabt stor opmærksomhed i hele verden med sin kamp for klimaet og bæredygtigheden.

Greta Thunberg har med sin klimabevægelse formået at nå ud til verdensledere og hun har engageret børn og unge i store dele af verden.

Greta Thunberg har gjort os bevidste på en måde, der påvirker vores liv, noget ingen har kunne før og når Greta Thunberg møder modstand siger hun: ”... man er aldrig for lille til at gøre en stor forskel.” Og det har hun virkelig bevist.

Du kan også ændre verden

Kan du gøre noget for at ændre klima og miljø – ja kig dig rundt om i nærmiljøet og se om der ikke findes små ting, som du kan starte med at gøre noget ved. Det kan fx være at samle skrald op, tage cyklen til skole og arbejde, spise mindre kød, spare på strømmen og elforbruget, reparere dine ting når de går i stykker – også dit tøj.

Du kan læse mere på siden Verdens skove – hvad vil du give videre? 

Husk det er aldrig for sent at lave ændringer uanset om du er lille eller stor.

Materialer
 • Bog

Isbjørnen

Victoria finder ud af, hvorfor vi skal forblive gode venner med vores atmosfære, og Victoria skriver en stærk tale om, hvad vi bør gøre for at passe bedre på vores planet
Læs mere
 • Bog

Isbjørnen

 • Bog

Jorden rundt på otte timer

På en rejse rundt i verden oplever Victoria mange forskelige måder at organisere arbejdet på. Hun oplever vidt forskellige arbejdsvilkår og lærer om nye ideer til bedre udnyttelse af resurserne
Læs mere
 • Bog

Jorden rundt på otte timer

 • Bog

Farvel til Absurdistan : 5 - ligestilling mellem kønnene

Tag med danske Victoria og Harry Remain fra England på en tur rundt i hele verden på kosteskafter og oplev hvordan det går med ligestilling mellem kønnene. Undervejs møder de en energisk Pippi Langstrømpe-type og berømte heltinder fra fortid og nutid
Læs mere
 • Bog

Farvel til Absurdistan : 5 - ligestil...

 • Bog

Uglens univers

Victoria og hendes klassekammerater møder en energisk kvinde i Uganda, børn i en landsby i Indien, en familie under Verdens Tag og finner i en varm sauna. Kirkeuglen Minerva er med hele vejen
Læs mere
 • Bog

Uglens univers

 • Bog

Kong Gulerod : 3 - sundhed og trivsel

Bedstefar ligger på hospitalet med lungekræft, fordi han har røget hele sit liv. Victoria får en god samtale om svære emner med sine klassekammerater - og så flyver hun med mariehøne-drone til USA, hvor hun møder Walt. Sammen smager de på den lokale skolemad, der er en af årsagerne til, at en fedme-epidemi har ramt landet. Da...
Læs mere
 • Bog

Kong Gulerod : 3 - sundhed og trivsel

 • Bog

Den magiske kjole : 1 - afskaf fattigdom

12-årige Victoria drømmer en trist drøm om at være fattig, men hun finder også ud af, hvordan hun kan være med til at bekæmpe fattigdom i verden. Og så får hun en ny veninde: Miremba i Uganda
Læs mere
 • Bog

Den magiske kjole : 1 - afskaf fattigdom

Jesper Tornbjerg: Den lille havfrue vender tilbage
 • Bog

Den lille havfrue vender tilbage

Victoria skal redde livet i havet. Havkongerne er rasende på menneskene, men Victoria får hjælp af havfruen Ditte, hvalen Jonas og maskinmesteren Lars Peter
Læs mere
 • Bog

Den lille havfrue vender tilbage

 • Bog

Vandspejlet : 6 - rent vand og sanitet

Danske Victoria og tanzaniske Nixon gør sig selv - og os - klogere på, hvordan vi sikrer rent drikkevand, god hygiejne og ordentlige toiletter til alle. I Danmark besøger de et vandværk og et renseanlæg. I Tanzania vasker de hænder, hører om en vand-mafia og oplever en løve på jagt
Læs mere
 • Bog

Vandspejlet : 6 - rent vand og sanitet

 • Bog

Geden med fipskægget : 2 - stop sult

Hos sin familie ude på landet lærer den 12-årige Victoria, hvad selvforsyning er, og pludselig kan hun følge med i, hvad der sker i en landsby i Etiopien. Her møder hun tre seje kvinder, der arbejder sig til et bedre liv for dem og deres familier.
Læs mere
 • Bog

Geden med fipskægget : 2 - stop sult