Finalister, tre jurymedlemmer samt borgmester Thomas Gyldal Petersen til finalen i Fang Fortællingen 2018
Finalister, tre jurymedlemmer samt borgmester Thomas Gyldal Petersen til finalen i Fang Fortællingen

Herlevs bedste højtlæser er fundet

Fantastiske finalister fra femteklasser fremførte fortællinger – til herlevmesterskabet i højtlæsning, Fang Fortællingen
Fredag den 16. november var den store kulmination på læseforløbet og mesterskabet Fang Fortællingen. Syv finalister fra Herlevs 5. klasser var fundet på forhånd og skulle nu dyste om at blive herlevmester i højtlæsning.
 
Herlev Teaterbio var rammen om den store finale, og salen var fyldt med spændte elever fra de fire skoler Herlev Byskole, Gl. Hjortespringskole, Lindehøjskolen og Kildegårdskolen.
 
Borgmester Thomas Gyldal Petersen bød velkommen og satte rammen: Bøger åbner verden for os og gør den spændende. Bøger gør os nysgerrige på os selv og på verden omkring os. Og med højtlæsning kan vi gøre bøgerne endnu mere spændende for andre, sagde han blandt andet. 
 

Dramatiske og sikre finalister fangede publikum

De syv finalister, der nu skulle dyste, var
Noah Lembcke Persson, Lindehøjskolen
Karen Marie Skov Nørregård. Kildegårdskolen
Mikkel Holm Aagesen, Kildegårdskolen
Karoline Bredsig Røber-Christensen, Herlev Byskole
Karl Fobian Banas, Herlev Byskole
Ella Hvid Stelzig Rusom, Lindehøjskolen
Cecilie Rosendahl Hansen, Gl. Hjortespringskole
 
De havde hver især tre minutter til at præsentere sig selv, teksten, de ville læse højt, og så selve højtlæsningen. Alle læste de fantasy af forfatteren Josefine Ottesen, der har været gennemgående i det to måneder lange læseforløb på skolerne forud for konkurrencen.
 
Der blev fra alle finalisterne læst med stemningsfulde skift i tempo, høj røst og stille hvisken, dialekter og forskellige stemmer i teksternes replikker. Og de brugte kropssprog til at illustrere karakternes sindsstemninger og handlinger, de så ud på publikum og sugede alle ind i fortællingerne.
 

Juryen var på en svær opgave

Efter de syv børns præstationer skulle juryen votere. Den bestod af skoleleder for Lindehøjskolen Ethan Jordan, faglig leder på Herlev Byskole Line Bech Pedersen, faglig leder på Kildegårdskolen Joan Henriksen, faglig leder på Gl. Hjortespringskole Mads Holm Nygaard, skolekonsulent Michelle Nørbo og endelig bibliotekschef Linda Klingenberg.
 
Og det var ikke nogen nem opgave, sagde Linda Klingenberg, da vinderne skulle præsenteres:
”I har forstået teksten. I fanger os som publikum. I opfylder alle sammen alle kriterierne. Det har været rigtig svært. Men der er alligevel detaljer til forskel.”
 

Alle fik ros, men én fik førstepladsen

Juryen havde forberedt roser til alle finalisterne, og bibliotekschef Linda Klingenberg gav alle børnene en begrundelse med på vejen, efterhånden som de blev kaldt op.
 
En samlet fjerdeplads gik til Noah, Mikkel Karl og Karen Marie. Tredjepladsen gik til Karoline. En flot andenplads fik Ella. Og endelig blev Cecilie Rosendahl Hansen kaldt op.
 
Hun lyste som en sol med et smil fra øre til øre, der sad som limet fast i. Hun blev tydeligt overrasket og rørt, og måtte også flere gange gemme ansigtet i hænderne, mens Linda Klingenbergs roser regnede ned over hende. Med hendes indlevende og dramatiske højtlæsning, der næsten var et lille skuespil, var førstepladsen dog fuldt fortjent. 
 
Stort tillykke til alle de dygtige finalister!
 
 
 
Om Fang Fortællingen
Herlev Biblioteks forløb Fang Fortællingen sætter fokus på læsning på en sjov og uhøjtidelig måde ved at skabe god stemning, interesse og prestige omkring det at læse og læse højt.
 
Gennem forløbet får elever i 5. klasse mulighed for at styrke deres kompetencer inden for områderne læsning, fremstilling og kommunikation. Herunder får de også viden om vurdering af tekster i relation til højtlæsning, kendskab til forskellige læse- og fremlæggelsesstrategirer og erfaring med at bruge virkemidler, der knytter sig til krop og stemme. 
 
Forløbet og mesterskabet er for alle 5. klasser i Herlevs folkeskoler og strækker sig fra oktober til og med november. 
 
 
På billedet ses: De syv finalister, borgmester Thomas Gyldal Petersen og tre af jurymedlemmerne (bibliotekschef Linda Klingenberg, faglig leder på Herlev Byskole Line Bech Pedersen og faglig leder på Gl. Hjortespringskole Mads Holm Nygaard). Vinderen, Cecilie Rosendahl Hansen, er nummer tre fra venstre på første række.