""

Hvordan ser fremtidens bibliotek ud?

Lige om lidt runder Herlev Bibliotek et skarpt hjørne, men inden vi kigger tilbage i tiden for at fejre vores allesammens bibliotek, så vil vi allerførst rette blikket mod fremtiden.

For fremtiden, hvordan ser den ud? Hvad tror du kendetegner fremtidens bibliotek?

Fremtidens bibliotek 

I løbet af den kommende tid vil vi give jer tre bud på, hvordan fremtiden på biblioteket kunne se ud. Vi stiller skrapt på fremtidens litteratur, kunstig intelligens og kode samt robotter – for hører de mon også hjemme her?   

Fremtidens litteratur 

I uge 39 kan du opleve forfatter Peter Løhr live på biblioteket. Peter Løhr debuterede med romanen ”Hulemennesket” i 2021 og har nu indrettet sig på biblioteket, hvor han hele ugen vil både skrive og researche til fremtidens litteratur. 

Han vil fylde hylderne med alle de genstande og noter, han samler sammen som research til et stort nørdet idé-arbejde. 

I løbet af ugen vil man kunne opleve hvordan ideerne, bøgerne og noterne langsom udfylder hylderne. Kontoret vil til slut være spækket med ideer og du kan også dele din historie med Peter – måske bliver den en del af fremtidens litteratur? 
 
Peter Løhr arbejder nu på en eller ti nye romaner, som du kan høre mere om, når du besøger ham i hans arbejdsværelse på biblioteket. Peter Løhr kan mødes i hele åbningstiden i uge 39. 

Onsdag den 29. september kl. 11-12 og torsdag den 30. september kl. 17-18 bydes der på kaffe og kage i arbejdsværelset. Her vil Peter Løhr læse højt af dagens noter og af sin første roman ”Hulemennesket” om maleren T. H. Lundbye.
Vi diskuterer efterfølgende, hvad fremtidens litteratur skal kunne – hvad synes du, det er vigtigt at læse om i  fremtiden? 

Du kan læse mere om Peter Løhrs i vores artikel: Hvordan arbejder en forfatter? Mød forfatteren Peter Løhr
 

Kreativitet, kode og kunstig intelligens  

I uge 40 laver vi forfatterens arbejdsværelse om til programmørens kontor og stiller spørgsmålet: ’Hvilke teknologier vil gøre sig gældende i fremtidens bibliotek?’.

På programmørens kontor kan man hele ugen gå på opdagelse og lære mere om kunstig intelligens og programmering. Her vil blive afspillet live-kodnings sessioner og på forskellige tidspunkter i løbet af ugen kan man opleve live-kodning af lyd.

Desuden kan man dykke ned i og afprøve teknologier, som kan gøre sig gældende i fremtidens bibliotek. Måske kan du i fremtiden låne et stykke musik eller et digt, som bliver skrevet til dig af en kunstig intelligens? Eller måske kan man i fremtiden låne kode på biblioteket?

Mandag og torsdag kl. 15-17 kan du opleve Christoffer Krakou lave AlgoLab i programmørens kontor. 
  
Den 7. oktober kl. 19-21 får vi desuden besøg af Andreas Refsgaard, der på baggrund af sin bog: ”Skabt af en kunstig intelligens?” vil give os et indblik i en verden af kreativitet, kode og kunstig intelligens. 

Bor der en robot på biblioteket? 

I uge 41 skifter vi igen ud og denne gang bliver rummet lavet om til Robotten Naos børneværelse.

Robotter må helt bestemt være en del af fremtiden – nogle af de store biblioteker har allerede robotter, der hjælper med at håndtere de mange bøger, der hver dag kommer ind og ud af bibliotekerne. Og det er ret smart, men hvad med sådan en robot, som du rent faktisk kan møde og hilse på, når du besøger biblioteket? Måske sådan en som kan hjælpe med noget af det, som vi også laver her på biblioteket udover at udlåne bøger.

Robotten Nao flytter ind og han hjælper til, hvor han kan. Især er han god til børn, han hjælper nemlig gladeligt til ved højtlæsning eller viser sit legetøj frem: En stor samling af robotter, som ved hjælp af kode og programmering kan styres til at lave de sjoveste ting – og du kan selvfølgelig også få lov at lege med robotterne. Mød Nao og alle de andre robotter i udstillingen mandag til onsdag kl. 13-15, torsdag kl. 14-16.30 og i weekenden til Leg med robotter – lørdag og Leg med robotter – søndag

Lørdag den 16. oktober kl. 10.15-10.45 kan man besøge værelset til højtlæsning, hvor Nao har lovet at hjælpe til.   
 
 

Tags