Verdensbiblioteket

Verdensbiblioteket: Mød verden med flere sanser

31.07.18
En ny lyd- og fotoinstallation på Herlev Bibliotek suger dig ind i globale stemninger på Verdensbiblioteket.dk

I bibliotekets bøger kan du opleve verden set gennem andres øjne; en romanforfatters husmoder-hovedperson i 1960’ernes USA, et indisk barns folkeeventyr eller en historikers fængende analyse af middelalderens Tyskland. Gennem teksterne bliver du klogere og hverdagen lidt sjovere. Men hvad nu hvis du ikke kan forstå det sprog, bøgerne er skrevet på? Eller filmene fortalt og sangene sunget på?

Herlev Bibliotek gør i et samarbejde med bibliotekets brugere og lyddesigner Åsmund Boye Kverneland op med sproget som grænsen for forståelse. Gennem en multimedial installation i biblioteksrummet bliver netmediet Verdensbiblioteket.dk fysisk. Ved at kombinere lyde fra verdens natur og byer, oplæsninger fra global litteratur og store fotografier fra hele kloden, får du en totaloplevelse af at være i en anden verden, der er både fremmed og velkendt på samme tid. Nøgleordet er stemninger – stemninger i både de enkelte dele af installationen, men især i summen af lyde og billeder.

Sid i en søjle af lyd

Når du træder ind i Herlev Biblioteks store, røde, sneglehus-formede reol, der danner ramme om installationen, ser du tre genstande med skærme hænge ned fra loftet. Det ligner lamper, men er faktisk højtalere, som danner en søjle af lyd. Sætter du dig i en af lænestolene, vil du pludselig høre ét særligt lydspor, som om det talte præcis til dig.

Du vil høre et eventyr, en sangtekst eller en historie fortalt på enten arabisk, persisk eller serbisk kombineret med lyden af eksempelvis knagende is fra en svensk skovsø, kvidrende fugle i Toscana og en hektisk plads i Teheran og mange andre lyde, som lyddesigner Åsmund Boye Kverneland og hans samarbejdspartnere har optaget på de faktiske steder over hele kloden. Således dannes tre unikke lydlandskaber fra hele verden – midt i Herlev.

Mens du sidder der i lænestolen, er du omsluttet af et stort verdenslandskab af fotografier skabt af fotograf Marine Gastineau. Og nu får du øje på noget tekst, der først ikke er til at tyde. Men drejer du hovedet lidt til den ene side, står teksten klart på persisk, arabisk eller serbisk, drejer du det lidt til den anden side, står samme tekst der på dansk, og du får sat lidt flere ord på den stemning, lydene og fotografierne har fyldt dig med.

Internet, man kan høre, se og røre

Lyd- og fotoinstallationen er i sig selv en stemningsfyldt og sanselig oplevelse, men installationen er samtidig et stykke af internettet; en fysisk fremstilling og formidling af et af bibliotekets mange digitale netmedier, Verdensbiblioteket.dk.

På Verdensbiblioteket.dk kan du streame film og musik og låne bøger på 10 forskellige sprog, blandt andet serbisk, persisk og arabisk. Meget snart bliver det også muligt at læse e-bøger og høre lydbøger direkte på din computer, mobil eller tablet. Du skal bare bruge dit almindelige biblioteks-login eller nemID for at logge ind på siden, så er du i gang – og på vej ud i verden med verden i lommen.

Installationen ”Verdensbiblioteket” er en del af et nationalt projekt støttet af Slots- og Kulturstyrelsen udviklingspulje for folkebiblioteker og pædagogiske læringscentre.