""

Historie.

04.03.21
Hvad er historisk litteratur for dig? En roman? En fagbog? Eller en podcast? Vil du helst tilbage til vikingetiden? Interesserer du dig for personhistorie? 2. Verdenskrig? Eller samtidshistorie?

Der findes enorme mængder af historieformidling. Jeg har valgt nogle enkelte ting ud, og jeg håber du vil lade dig overraske ved at klikke dig ind på et eller flere af mine nedslag i historien.

""

Store historiske begivenheder

Jeg synes altid, det er sjovt at kigge i historiske bøger; specielt dem med billeder.  I ebogen "50 begivenheder" supplerer tekst og billeder hinanden, så du, udover at blive oplyst, får et visuelt indblik i historien. Personligt læser jeg aldrig den slags bøger fra ende til anden, men slår ned på temaer, som vækker min nysgerrighed. 

Lån 50 begivenheder: højdepunkter i verdenshistorien på eReolen.

Tip: Læs kapitel 2 om den kvindelige farao, der, som den første kvinde i verden, regerede Ægypten i mere end to årtier.

""

En historisk roman

Der findes SÅ mange historiske romaner, at det føles helt umuligt kun at nævne en enkelt. For hvad er en god historisk roman? Er det en konge-/dronningefortælling, eller en mere nøgtern tidsbeskrivelse? Skal romanen foregå i Danmark, i Europa eller på den anden side af jorden? Skal den have et romantisk tvist, eller skal det være en personfortælling, der tilfældigvis har en historisk ramme? 

En af mine historiske ynglingsromaner er J. P. Jacobsens ”Fru Marie Grubbe”, fordi den skildrer en kvinde, der, i min optik, ikke fornedres, trods sin samfundsmæssige deroute, men tværtimod vælger sig selv og sine behov uagtet omverdenens manglende forståelse. Selvom bogen er mere end 100 år gammel er den hyperaktuel.

På eReolen findes Fru Marie Grubbe i flere udgaver og både som Ebog og lydbog.

 

""

Quiz med på historien

Bliv klogere på Danmark – og de steder der måske skal besøges til sommer. DR lavede i 2018 en historiequizserie ’Historiequizzen’ med Adrian Hughes som vært.
Se historiequizzen om eksempelvis Hjerl Hede på DR.

Hjerl Hede ligger i et pragtfuld naturområde og kan man lide at vandre ud i en natur, som den må have set ud for mange år siden, så er der her en mulighed for at opleve en uspoleret natur.

Tip: Og hvis nu familien alligevel skal afsted til det midtjyske, kan I jo også besøge Frilandsmuseet Hjerl Hede, som blev endevendt i historiequizzen.
 

""

Historiens Verden

HistoriensVerden.dk er en dansksproget historieportal, der dækker hele verdenshistorien fra oldtiden og frem til det 21. århundrede.
Med bopæl i Herlev Kommune kan du via bibliotekets hjemmeside få adgang til  "Historiens Verden”. 
 

Tip: Søg på ’den første pestbølge’ og læs om den ’første’ store pandemi i Europa.

Jeg håber du er blevet inspireret, og har lyst til at dykke videre ned i historiebrønden.

De bedste hilsner 
Marit